مدیرکل درمان استان تهران در گفتوگو با «آتیهنو» مطرح کرد
بهینهسازی مراکز درمانی نشان از مسئولیتپذیری سازمان دارد
مراکز درمانی استان تهران 30درصد از بار درمان مستقیم تأمیناجتماعی را برعهده دارند که نشاندهنده اهمیت فعالیت این مراکز در پوشش نیازهای درمانی بیمهشدگان است. با توجه به استقبال روزافزون بیمهشدگان از این مراکز بهبود کیفیت و کمیت مراکز ملکی همواره محور برنامههای سازمان تأمیناجتماعی قرار دارد. بههمین منظور در سالهای اخیر بسیاری از مراکز درمانی از نظر فضای فیزیکی و تجهیزات درمانی بهینهسازی و نوسازی شدهاند. بیمارستان تأمیناجتماعی «هدایت» از جمله این مراکز است که بهدلیل قدمت زیاد، ضرورت ساخت بنای جدید آن حس میشد. این اتفاق از سالهای پیش رقم خورد و ساختمان جدید این مرکز در روزهای اخیر افتتاح شد. بابک عدلی، مدیرکل درمان تأمیناجتماعی استان تهران در گفتوگو با «آتیهنو»، بهینهسازی مراکز درمانی این نهاد را ناشی از مسئولیتپذیری سازمان در قبال پاسخگویی به نیازهای درمانی بیمهشدگان توصیف کرد و ضمن تشریح خدمات بیمارستان جدید هدایت و امکانات و تجهیزات آن سایر طرحها، برنامهها و اقدامات این اداره کل را برشمرد.
تأمیناجتماعی بهعنوان نهادی که پوشش ریسکهای زندگی افراد تحتپوشش را برعهده دارد، در حوزه درمان نیز خوش درخشیده و پس از وزارت بهداشت دومین ارائهدهنده این خدمات و نخستین خریدار آن است. مسئولیت تأمیناجتماعی در پاسخگویی به نیازهای درمانی بیمهشدگان، سببشده تا این نهاد همواره در راستای ارتقای کیفیت و کمیت این خدمات پیش رود. پروژه بیمارستان صد تختخوابی هدایت نیز از طرحهایی است که بر مبنای مسئولیتپذیری سازمان برنامهریزی و اجرا شد تا بیمهشدگان در فضایی مناسب و استاندارد بتوانند از خدمات درمانی تأمیناجتماعی بهرهمند شوند.
بیمارستان قدیمی هدایت 60 تختخوابی و تخصصی زنان و زایمان بود که با توجه به قدمت این مرکز، ساختمان آن فرسوده شد. بنابراین ضرورت احداث بنای جدید احساس میشد. پروژه ساخت بیمارستان جدید از سال 1392 کلید خورد و بهعنوان یک بیمارستان جنرال از بخشهای زنان، اطفال، داخلی و جراحی برخوردار شد.
وسعت بیمارستان چقدر است و برای ساخت آن چقدر بودجه صرف شد؟
بیمارستان در مساحتی بهوسعت 8000 مترمربع و زیربنای 15هزار مترمربع احداث شده و برای ساخت آن تاکنون حدود 200 میلیاردتومان هزینه توسط شرکت خانهسازی تأمین (مجری طرح) صرف شده است. حدود 125میلیاردتومان نیز برای خرید تجهیزات بیمارستان اختصاص یافته که برخی از این تجهیزات توسط شرکت خانهسازی و برخی دیگر که از نوع درمانی است، از سوی شرکت بازرگانی فراهم شد.
تجهیزات بیمارستان شامل چه مواردی است و با توجه به گرانی روزافزون دلار وضعیت خرید وسایل موردنیاز بیمارستان چگونه پیش رفت؟
خوشبختانه تجهیز بیمارستان انجام شده و در مراحل پایانی قرار دارد. همانطور که اشاره کردم وسایل درمانی از سوی شرکت بازرگانی تهیه شده که از جمله آن میتوان به تجهیزات اتاق عمل شامل دستگاههای بیهوشی، لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی اشاره کرد. در بخشهای ویژه نیز تجهیزاتی مانند ونتیلاتور و دستگاههای بیهوشی خریداری و نصب و تجهیزات اورژانس تعبیه شده و لوازم موردنیاز بخشهای بستری مانند تختها و کنسول تختها فراهم شده است. باید اشاره کنم 90درصد تجهیزات بیمارستان، ساخت داخل است و تنها برخی از تجهیزات اتاق عمل از نوع خارجی تهیه شده است.
بیمارستان از چه بخشها و خدماتی تشکیل شده است؟
بیمارستان از بخشهای بستری داخلی، جراحی، زنان و زایمان و بخش اطفال تشکیل شده است. بخش زایمان دارای هفت تخت LDR (اتاق زایمان تکنفره) است که بر اساس استانداردهای بلوک زایمان طراحی شده است. همچنین یک بخش مجهز (NICU) یا مراقبت ویژه نوزادان نیز وجود دارد که دارای 15 تخت است. بخشهای بستری اطفال نیز با دارا بودن 11 تخت، شامل اتاق شیردهی مادران و بخشهای مرتبط در طبقه اول بیمارستان واقع شده است.
در طبقه دوم، اتاقهای عمل بیمارستان به تعداد چهار اتاق ساخته شده که از تجهیزات کامل برخوردار است. در این بخش همچنین اتاقهای آمادهسازی بیمار و ریکاوری نیز وجود دارد. در طبقه سوم بخش بستری زنان و زایمان با 10 تخت بستری ساخته شده است. در طبقه چهارم این مرکز دو بخش جراحی و داخلی وجود دارد که بخش جراحی 21 تخت و داخلی 19 تخت دارد. بخش مراقبتهای ویژه یا (ICU) این مرکز دارای هفت تخت بستری است. بخش اورژانس در طبقه همکف و در طبقات منفی یک و منفی دو بخشهای پشتیبانی بیمارستان مانند آشپزخانه، سالن غذاخوری، انبارهای دارویی و تأسیسات بیمارستان قرار دارد.
بخش اورژانس چند تخت دارد و از چه امکاناتی برخوردار است؟
بخش اورژانس بیمارستان دارای شش تخت بستری، یک تخت روانپزشکی و یک تخت ایزوله است. اتاق احیا، ایزوله و اتاق عمل سرپایی دیگر امکانات آن را تشکیل میدهد. اتاق تریاژ اورژانس نیز از بخشهای مختلف تشکیل شده که برای یک اورژانس استاندارد ضروری است بهویژه برای بیماران باردار که با ورود به تریاژ بلافاصله به اتاق تحتنظر زایمان در طبقه دوم که دارای اتاقهای (LDR) است، منتقل میشوند.
بخش سرپایی بیمارستان از چه خدماتی تشکیل شده و با توجه به اینکه این خدمات همچنان در فضای قدیمی بیمارستان ارائه میشود، چه برنامهای برای ساختوساز این بخش در نظر گرفته شده است؟
ساختوساز فضای سرپایی پروژه دیگری است که مقدمات آن در دست اقدام قرار دارد و انشاءالله تا دو سه سال آینده به بهرهبرداری میرسد. در نظر است تا در محل ساختمان قدیمی بیمارستان، درمانگاه بیمارستان احداث شود. خدمات این بخش نیز شامل ویزیت پزشکان عمومی، متخصصان، داروخانه، آزمایشگاه، رادیولوژی و پذیرش است.
یکی از عوامل ضروری برای فعالیت مراکز درمانی را نیروی انسانی تشکیل میدهد. با توجه به کمبود متخصصان برخی رشتههای درمانی و نیز پرستاران، درحال حاضر چه تعداد نیروی انسانی جذب بیمارستان شده است؟
این بیمارستان بر اساس مصوبه هیأتمدیره سازمان دارای 412 ردیف تشکیلاتی در حوزه نیروی انسانی است، اما برای شروع بهکار هر مرکز درمانی جذب حدود 60درصد ردیف تشکیلاتی کافی است و در این بیمارستان با کمک معاونت منابع انسانی سازمان، بهکارگیری نیروی انسانی درحال تکمیل است. باید اشاره کنم با توجه به قدمت بیمارستان، طی چند سال گذشته تعداد زیادی از کارکنان این مرکز بازنشسته شدهاند و در حال حاضر تنها صدنفر باقی ماندهاند که به این تعداد اضافه
خواهد شد.
علاوه بر بیمارستان هدایت، این اداره کل مراکز درمانی دیگری مانند بیمارستان شهید فیاضبخش را در دست ساخت دارد. درصد پیشرفت فیزیکی این مرکز و سایر مراکز در دست ساخت چگونه است؟
همانطور که اشاره کردید این اداره کل در راستای گسترش مراکز درمانی پروژههای تکلیفی متعددی را در دست اجرا دارد. احداث ساختمان جدید بیمارستان شهید فیاضبخش در مساحتی بیش از 60هزار مترمربع از سال 1388 آغاز شد. برای ساخت این مرکز مبلغی بیش از 1030 میلیاردتومان تأمین اعتبار شده که تاکنون حدود 85درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. یکی دیگر از طرحهای در دستور کار این اداره کل، اورژانس بیمارستان 15خرداد ورامین بود که ساخت آن در مساحتی بیش از 1450 مترمربع از سال گذشته کلید خورد و در روزهای اخیر افتتاح شد. ساخت این مرکز بیش از 30 میلیاردتومان هزینه دربرداشته و منطبق بر موازین استاندارد بنا نهاده شده است. احداث اتاق عمل بیمارستان لواسانی نیز از دیگر طرحهای در دست اقدام این اداره کل بهشمار میرود که عملیات آن در مساحتی بیش از 1800 مترمربع در سال 1399 آغاز شد. برای انجام این پروژه مبلغی بالغ بر 120 میلیاردتومان در نظر گرفته شده و تاکنون 40درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. در نظر است تا تمام اعمال جراحی قلب از جمله عمل CABG (بایپس سرخرگ کرونری) در این واحد ارائه شود که سال آینده به بهرهبرداری میرسد. از پروژههای در دست اقدام دیگر، میتوان به بیمارستان 12بهمن قدس اشاره کرد که قرار است اورژانس و درمانگاه جدید این مرکز ساخته شود. همچنین طرح توسعه ساختمان اداری و بخشهای بستری بهویژه (ICU) و (CCU) در دست اقدام است که تا پایان سال 1402 به اتمام میرسد.
پروژههای مختلف دیگری هم وجود دارد که به تصویب هیأتمدیره سازمان رسیده است. مراکز درمانی ملارد، رودهن، قرچک، فشم، دماوند و درمانگاه بیمارستان 15خرداد ورامین از جمله این مراکز بهشمار میرود که سال آینده کلید میخورد.
یکی از برنامههای این اداره کل، ساماندهی اورژانس بیمارستانها بود. در این زمینه چه اقداماتی انجام شد؟
میتوانم بگویم طرح ساماندهی اورژانسها جزو اقدامات بسیارمهم بهشمار میرود. برای این منظور متخصصان طب اورژانس بهعنوان رهبر بالینی یا متولی درمان بیماران در این واحدها مستقر شدند. به این ترتیب در تریاژ اورژانس بیماران برای دریافت خدمات درمانی اولویتبندی شده و بیماران سطح (1) و (2) که نیازمند رسیدگی فوری هستند، توسط متخصصان طب اورژانس ویزیت میشوند. بیماران سطح (3) و (4) نیز توسط پزشکان عمومی ویزیت شده و بیماران سطح (5) به درمانگاه هدایت میشوند. استقرار متخصصان طب اورژانس سبب شد تا در زمینه شاخصهای خدمات استاندارد اورژانس مبنیبر تعیینتکلیف بیماران در زمان زیر ششساعت و خروج بیماران ظرف 12ساعت از اورژانس موفقیت به دست آوریم. اقدام دیگر در این زمینه بحث تفکیک پزشکان عمومی درمانگاه از پزشکان عمومی اورژانس بود. برخی از پزشکان ما در درمانگاههای بیمارستانها از جمله بیمارستانهای اسلامشهر، شهریار، 12بهمن و شهید لبافینژاد از 8 صبح تا 8 شب مشغول به خدمترسانی هستند و درنتیجه این تفکیک از منظر اینکه خدمات سرپایی مستقل از اورژانس باشد مهم بود.
عملکرد مراکز درمانی زیرمجموعه این اداره کل از منظر آماری چگونه است و چه تعداد پزشک و متخصص مراکز ملکی استان تهران مشغول به خدمت هستند؟
بر اساس آمار 9ماه اول سال 1401 تعداد ویزیت پزشکان عمومی 3میلیون و 864هزار و 729 مورد و تعداد ویزیت پزشکان متخصص نیز 2میلیون و 178هزار و 345 مورد بوده است. همچنین 457 هزار و 512 ویزیت از سوی دندانپزشکان انجام شده و ضریب اشغال تخت در این بازه زمانی 70.43درصد و متوسط اقامت بیماران 3.5روز بود.
در بحث تعداد پزشکان باید اشاره کنم در مجموع 1200پزشک عمومی و متخصص اعم از قرارداد ساعتی، آزمایشی، پیمانی و رسمی در مراکز درمانی این اداره کل مشغول به فعالیت هستند. از این میزان، 420 نفر را پزشک عمومی و 830 نفر را پزشک متخصص تشکیل میدهد. بهکارگیری این تعداد پزشک نشاندهنده گستردگی ارائه خدمات درمانی در استان تهران است که این پزشکان در تمامی شیفتهای درمانی مراکز بستری و سرپایی مشغول به خدمت
هستند.
برچسب ها : مدیرکل درمان استان تهران درمان مستقیم تأمیناجتماعی سازمان تامین اجتماعی