printlogo


معاون بیمه‌ای تأمین‌اجتماعی از آیین‌نامه جدید برای پوشش فعالان مجازی خبر داد
گسترش چتر بیمه‌ای در مشاغل نوین
گسترش اشتغال غیررسمی در دهه‌های اخیر، کاهش سهم شاغلان از مزایای قانون کار و بیمه‌های اجتماعی را به دنبال داشته است. تأمین‌اجتماعی به‌عنوان نهاد بیمه‌گر اصلی فضای کسب‌وکار، به‌واسطه تکالیف قوانین بالادستی و در راستای توسعه بیمه‌ای در جامعه، پوشش بیمه‌ای شاغلان به‌ویژه افراد فعال در حوزه کسب‌وکارهای نوین را برنامه‌ریزی کرده است. حال دولت چهاردهم در آیین‌نامه‌ای تازه، مسیر تازه‌ای برای بیمه‌شدن شاغلان پلتفرمی گشوده است. محمد محمدی، معاون بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی، با اشاره به این فرصت قانونی، از برنامه‌ریزی گسترش چتر بیمه‌ای برای فعالان حمل‌ونقل و دیگر مشاغل فضای مجازی خبر می‌دهد؛ طرحی که با تکیه بر تجربه بیمه‌ای رانندگان درون‌شهری و برون‌شهری، این‌بار پلتفرم‌های دیجیتال را نشانه گرفته است.
مهناز بیرانوند روزنامه نگار

عدم پوشش بیمه‌ای ۶ تا ۹ میلیون نفر از شاغلان غیررسمی و سهم قابل‌توجه فعالان مشاغل مرتبط با سکوهای مجازی، ضرورت توزیع بیمه‌ای بین این افراد را نشان می‌دهد. در این میان، سازمان تأمین‌اجتماعی با پوشش بیمه‌ای حدود ۱۷ میلیون بیمه‌شده اصلی و در مجموع بیش از ۵۰ میلیون نفر از افراد جامعه، گسترش ضریب نفوذ بیمه‌های اجتماعی، توسعه بیمه‌شدگان و جذب شاغلان و غیرشاغلان بدون بیمه را هدف قرار داده است. افراد شاغل در کسب‌وکارهای نوین و پلتفرمی در اولویت برنامه‌های بیمه‌ای تأمین‌اجتماعی قرار دارند.

مشمولان پوشش بیمه‌ای پلتفرم‌ها  
معاون بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی، در گفت‌وگو با آتیه‌نو، با اشاره به ضرورت توسعه بیمه‌ای از طریق پوشش شاغلان پلتفرم‌های مجازی بیان کرد: «دولت چهاردهم در آیین‌نامه بند (چ) ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم توسعه، فرصت خوبی را برای پوشش بیمه‌ای شاغلان پلتفرمی پیش‌بینی کرده است.  »
او افزود: «یکی از موضوعات مطرح در حوزه بیمه‌های اجتماعی و توسعه پوشش بیمه‌ای در بین نیروی کار مشاغل مختلف، حوزه فعالیت شاغلان پلتفرمی و راهکارهای بیمه کردن این بخش از جامعه کار کشور است. این مسئله، شاغلان حوزه حمل‌ونقل و دیگر مشاغل مرتبط با بسترهای پلتفرمی را شامل می‌شود.»
به گفته  محمدی، قانون اشاره‌شده پیش از سال ۱۳۷۹ برای رانندگان درون‌شهری و برون‌شهری اجرا می‌شد. در این چارچوب، از هر صورت‌وضعیت مسافر و بارنامه، چهار یا پنج درصد حق بیمه کسر می‌شد و راننده شاغل در شرکت‌های حمل‌ونقل تحت‌پوشش قانون تأمین‌اجتماعی قرار می‌گرفت. به این ترتیب، بخشی از فعالان و شاغلان حوزه حمل‌ونقل از مزایای بیمه‌های اجتماعی بهره‌مند شدند.
این مسئول ادامه داد: «در قالب آیین‌نامه اشاره‌شده و با پیش‌بینی کمیسیون، این موضوع در نظر گرفته شده که از طریق تفاهم بین پلتفرم‌ها و سازمان تأمین‌اجتماعی، امکان پوشش بیمه‌ای همه رانندگان شاغل در پلتفرم‌های مجازی و دیگر نیروی کار شاغل در حوزه مشاغل مرتبط با فضای مجازی فراهم شود.»

منابع وصول حق بیمه شاغلان سکوهای مجازی  
معاون بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی گفت: «ما در سازمان تأمین‌اجتماعی، در راستای ایجاد بسترهای پوشش بیمه‌ای برای شاغلان حوزه پلتفرمی، جلسات مشترکی را با صاحبان پلتفرم‌ها برگزار کردیم. در صورت در نظر گرفتن بخشی از مجموعه تراکنش‌های حوزه حمل‌ونقل و دیگر فعالیت‌های قالب پلتفرمی به‌عنوان حق بیمه، زمینه پوشش بیمه‌ای برای شاغلان این حوزه‌ها فراهم می‌شود.»
او اضافه کرد: «در مجموع، امکان توسعه بیمه‌های اجتماعی برای افراد شاغل در کارهای پلتفرمی با همکاری صاحبان کسب‌وکارهای مبتنی بر فضای مجازی، پلتفرم‌ها و مشتریان این کسب‌وکارها ممکن می‌شود.  
محمدی تأکید کرد: «به‌شرط مهیاشدن بسترهای بیمه اجتماعی برای نیروی کار فعال در حوزه مشاغل پلتفرمی، بخش قابل‌توجهی از افراد شاغل در این حوزه امکان بهره‌مندی از مزایای پوشش بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی را خواهند داشت. این مهم در قانون تأمین‌اجتماعی نیز پیش‌بینی شده است.» 
به گفته او، طبق ماده ۳۱ قانون تأمین‌اجتماعی، در مورد بیمه‌شدگانی که تمام یا قسمتی از مزد آنان از محل مشتریان یا مراجعان تأمین می‌شود، بر مبنای درآمدی که کسب می‌شود، باید کسر حق بیمه صورت گیرد و افراد مذکور تحت‌پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی قرار گیرند.

تفاهم با صاحبان پلتفرم‌های آنلاین
محمدی بیان کرد: «آیین‌نامه این حوزه در واقع تلفیقی از قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل‌ونقل بار و مسافر بین‌شهری، تسری آن به درون‌شهری در سال ۱۳۸۸، ماده ۳۱ قانون تأمین‌اجتماعی و برنامه هفتم توسعه کشور است. صاحبان پلتفرم‌های مجازی، به‌واسطه حضور در نشست‌های مختلف با سازمان تأمین‌اجتماعی، در راستای توسعه بیمه‌های اجتماعی و پوشش بیمه‌ای شاغلان این کسب‌وکارها اعلام آمادگی کرده‌اند. در قالب این تفاهم، پیگیری این موضوع در حال انجام است تا درصدی از تراکنش‌های مرتبط با اشتغال فضای مجازی در قالب پلتفرم‌ها به‌عنوان سهم حق بیمه به سازمان تأمین‌اجتماعی پرداخت شود و به این ترتیب، پوشش بیمه‌ای انجام شود.»
به گفته معاون بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی، باید این امکان فراهم شود که از طریق برخط، اطلاعات رانندگان تاکسی‌های اینترنتی و دیگر شاغلان فعال در حوزه مشاغل با چارچوب پلتفرم، افراد جامعه هدف را تحت‌پوشش قرار دهیم.