فناوری
یک رئیس رباتیک
یافتههای پژوهش دانشمندان لهستانی نشان میدهد که رباتها میتوانند به دیگران فرمان بدهند، اما به اندازه انسانها در این کار مهارت ندارند. بهطور کلی مردم از رباتهایی که مسئولیتی بر عهده دارند در مقایسه با انسانهای مسئول، کمتر اطاعت میکنند و کارآیی آنها نیز زیر نظر رباتها کمتر است.
کُنراد ماج، فارغالتحصیل مقطع دکتری از دانشگاه علوم اجتماعی و علوم انسانی SWPS در لهستان، روانشناس و رئیس مرکز نوآوری اجتماعی و فناوری هیومَنتِک (HumanTech)، میگوید: «معنای این حرف برای کارفرمایان و بخشهای منابع انسانی، این است که باید جنبههای روانشناختی بهکارگیری رباتها در محیط کار، از جمله پذیرش آنها بهعنوان شخصیتهایی معتبر، اعتماد به آنها و مقاومت احتمالی در برابر دستورات آنها را در نظر گرفت.»
توسعه رباتیک به وضعیتی منجر شده که در آن به رباتها در زمینههایی مانند آموزش، مراقبتهای بهداشتی و اجرای قانون، مسئولیتهایی سپرده میشود. پژوهشگران هنگامی که دریافتند میزان پذیرش رباتها بهعنوان افراد مسئول در جامعه چقدر است، شگفتزده شدند. آنها متوجه شدند مردم به نحو چشمگیری از رباتهای انساننما که مسئولیتی بر عهده دارند اطاعت میکنند؛ هرچند این میزان در مقایسه با اطاعت از انسانهای مسئول اندکی کمتر است (۶۳ درصد در مقابل ۷۵ درصد).
بر اساس یافتههای پژوهشگران انگیزه مردم هنگام کار زیر نظر رباتها کاهش مییابد، وظایفشان را کُندتر انجام میدهند و کارآیی آنها نیز کمتر است. ماج معتقد است که این یعنی اگر اتوماسیون (خودکارسازی) از دیدگاه روانشناختی بهدرستی برنامهریزی نشود، لزوماً کارآیی را افزایش نمیدهد.