باید برای بازگشت مهاجران اقدام کنیم
یونان بهعنوان یکی از اصلیترین نقاط ورود مهاجران به اتحادیه اروپا، از تشدید کنترلها علیه مهاجران استقبال میکند. مگنوس برونر، کمیسر مهاجرت اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در جریان سفر خود به یونان اعلام کرد که اخراج مهاجران غیرقانونی یکی از اولویتهای اصلی این اتحادیه خواهد بود. او این سخنان را در حالی ادا کرد که یونان همچنان با معضل روزافزون مهاجرانی که بهطور غیرقانونی وارد این کشور میشوند، دست و پنجه نرم میکند.
برونر در جریان دیدار با کریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان گفت: «موضوع بازگشت مهاجران غیرقانونی چیزی است که ما قطعاً باید آن را عملی کنیم.» این سیاستمدار محافظهکار اتریشی که در اواخر سال ۲۰۲۴ میلادی کارش را بهعنوان کمیسر مهاجرت اتحادیه اروپا آغاز کرده، بر اهمیت اجرای پیمان جدید مهاجرت و پناهندگی اتحادیه اروپا نیز تأکید کرد. این پیمان در واقع مجموعهای از قوانین برای مدیریت پذیرش، جابهجایی و اسکان مجدد پناهجویان است که سال گذشته در پارلمان اروپا تصویب شد. یونان یکی از نقاط اصلی ورود مهاجران به اتحادیه اروپاست و به همین دلیل نیز از تشدید کنترلها برای جلوگیری از ورود مهاجرات استقبال میکند. نخست وزیر یونان در جریان این دیدار گفت: «یونان سالهاست که در خط مقدم بحران مهاجرت قرار دارد و به همین دلیل طرفدار تغییر سیاست اتحادیه اروپا با هدف تشدید حفاظت از مرزهای خارجی این اتحادیه و افزایش تمرکز بر بازگشت مهاجران است.»
این دیدار در حالی انجام شده که در همان روز در جریان یک عملیات نجات در آبهای یونان، گارد ساحلی این کشور به درخواست یک کشتی حامل ۳۶ مهاجر که با پرچم مالت در حرکت بوده و در ۵۶ کیلومتری جنوب شرق جزیره دورافتاده گاودوس (Gavdos) مشاهده شد، پاسخ دادند.
آنها در نهایت کشتی مهاجران را تا بندری در جزیره نزدیکی جزیره کرت اسکورت کردند. سفر کمیسر مهاجرت اتحادیه اروپا به آتن، بهدنبال حکم اخیر دادگاه حقوق بشر اروپا انجام شد که اقدام یونان در اخراج یک شهروند ترکیه را غیرقانونی اعلام و چنین رفتاری را سیستماتیک توصیف کرده بود.
تنها در سال ۲۰۲۴ میلادی بیش از ۶۰ هزار مهاجر بهطور غیرقانونی وارد یونان شدند. این کشور خواستار دریافت یک بودجه مستقیم از سوی اتحادیه اروپا برای تحکیم دیوارهای مرزی خود در امتداد مرز ترکیه است.
بر اساس آمار فرانتکس، تعداد مهاجران غیرقانونی که در سال ۲۰۲۴ میلادی از گذرگاههای مرزی این اتحادیه عبور کردند، کمی بیش از ۲۳۹ هزار نفر بوده که کمترین رقم از سال ۲۰۲۱ میلادی محسوب میشود، یعنی زمانی که مهاجرت به دلیل همهگیری کووید۱۹ کاهش قابلتوجهی داشته است.