printlogo


دومینوی قطعی برق و گاز واحدهای تولیدی ادامه دارد
ناترازی انرژی و دیوار کوتاه صنایع

سریال دنباله‌دار ناترازی‌ها را می‌توان آفت بزرگ این سال‌های اقتصاد ایران دانست که اینک تبعات آن دامن صنعت را بیش از هر بخش دیگری گرفته است. این اتفاق در شرایطی رخ می‌دهد که مقام معظم رهبری در ابتدای سال جاری از شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» به‌عنوان نقشه راه کشور استفاده کرده‌ و به نوعی بر اهمیت بالای تولید برای چندمین سال متوالی تأکید کرده‌اند.

علی‌محمد ابویی، رئیس هیئت‌مدیره انجمن نوردکاران فولاد طی روزهای گذشته و در همایش «بررسی چالش‌های ناترازی انرژی و روند قیمت‌گذاری برق در صنعت فولاد» خبری تأسف‌بار را اعلام کرد که خیلی سریع در رسانه‌های داخلی و خارجی مورد توجه قرار گرفته و بازتاب بسیار یافت. ماجرا از این قرار بود که این فعال صنعتی به نقل از وزیر صمت بیان کرد: «خبر خوبی برای فعالان صنعت فولاد ندارم، از وزارت صمت و وزارت کشور خبرهایی به گوش می‌رسد مبنی بر اینکه دستور داده شده که برق صنایع به‌طور کامل قطع شود.» ابویی با اشاره به اینکه طی این سال‌ها با راهکارهای مختلفی مانند احداث نیروگاه از سوی دولت مواجه بوده‌ایم، گفت: «زمانی که آقای علی‌آبادی وزیر صمت بودند می‌گفتند صنعتگران طبق قانون می‌توانند از وزارت نیرو به دلیل خسارت قطعی برق شکایت کنند و حالا ایشان وزیر نیرو هستند.»

صنایع با سیلی روی خود را سرخ نگه داشته‌اند
جهانبخش شکری، رئیس خانه صمت کرمانشاه دیگر فعال اقتصادی بود که در این همایش به انتقاد از وضعیت تأمین برق صنایع پرداخت و گفت: «۱۰ ماه از سال گذشته و در این مدت صنایع به‌ویژه فولادی‌ها بیش از سه ماه کار نکرده‌اند اما متأسفانه کل هزینه‌های حقوق، وام بانکی، مالیات و تأمین‌اجتماعی به تولیدکننده تحمیل شده و باید سرموقع انجام شود.»
شکری با اشاره به اینکه گفته شده سال آینده به صنایع برق نمی‌‌دهیم، افزود: «چرا برخی دولت‌های قبل فکری به حال این وضعیت نکرده‌اند تا حداقل زیرساخت‌های تولید مهیا باشد.»
رئیس خانه صمت کرمانشاه اضافه کرد: «صنعت ما رو به ورشکستگی است و همه ما با سیلی صورت خودمان را سرخ نگه داشته‌ایم. منابع مالی را از جاهای دیگر می‌آوریم و در صنعت هزینه می‌کنیم و می‌گوییم فعلاً این روز و این ماه را بگذرانیم.»
شکری ادامه داد: «رفع تعهد ارزی باعث شد تا از بیش از ۱۰۰ میلیون دلار صادرات به صفر برسیم و صادرات با کارت‌های اجاره‌ای بدون انجام تعهد ارزی رونق یابد.»

سال آینده وضعیت بهتر می‌شود؟
اظهارات نمایندگان بخش خصوصی با توضیحات نه‌چندان امیدوارانه مسئولان وزارت صمت ادامه یافته و امیر علیقلی‌زاده، مدیر کل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت تأکید دارد: «در مورد برق، مشکل تعداد نیروگاه‌ها و ظرفیت تولید نیست، اصل مشکل گاز است. میزان تولید گاز با مصرف هم‌خوان نیست و ظرفیت شبکه خانگی به شدت بالا رفته و به دو بخش صنعت و نیروگاه فشار وارد کرده است.» البته اگر مشکل تنها گاز بود طبق منطق باید با پایان فصل سرد این مانع رفع می‌شد اما علیقلی‌زاده بابت آمدن روزهایی سخت‌تر به فعالان صنعتی هشدار داد و گفت: «تابستان بسیار سختی پیش‌رو دارید. گفته می‌شود ناترازی برق در تابستان سال آینده به ۲۰ هزار مگاوات می‌رسد که به نظر من منتظر بیش از ۲۴ هزار مگاوات ناترازی باشید.» او در خصوص ساخت نیروگاه توسط صنایع افزود: «باید به این موضوع توجه کنید که نیروگاه نیازمند گاز است. وضعیت فعلی فولاد مبارکه را که نیروگاه دارد در نظر بگیرید؛ اگر تولید فولاد مبارکه متوقف شود، به تبع آن فعالیت ۱۳ زنجیره هم متوقف می‌شود.» سیدجواد حسینی‌کیا، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اما روایت دیگری داشته و با اشاره به صحبت‌های وزیر نیرو، یادآور شد: «وزیر نیرو می‌گوید آن‌قدر نیروگاه داریم که می‌توانیم برق عراق را هم تأمین کنیم، منتها مسئله اصلی انرژی مورد نیاز خود نیروگاه‌هاست.»
او ادامه داد: «بسته حمایتی وزارت صمت یعنی مسکن موقتی، بیش از سه ماه است که در جریان است و هنوز به نتیجه نرسیده است. بر اساس این طرح حمایت‌هایی در خصوص قبوض انرژی، بیمه تأمین‌اجتماعی، مالیات و بازپرداخت وام بانک‌ها انجام خواهد شد تا صنایع کمتر متضرر شوند.»

صدای وزیر صمت هم درآمد
اگرچه بسته حمایتی به داد صنعتگران نرسیده و همچنان خطر قطع گاز آن‌ها را تهدید می‌کند اما وزیر صمت اخیراً به این رویه اعتراض کرده و در دفاع از وضعیت صنعت گام‌هایی هرچند حداقلی برداشته است. سید‌محمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت)، تأمین برق و گاز برای صنعت و تولید را اولویت اصلی کشور دانست و هشدار داد که اگر تولید با وقفه مواجه شود، اشتغال از بین خواهد رفت و مشکلات اجتماعی ناشی از آن معیشت خانوارها را تهدید خواهد کرد. او در عین حال به کاهش مجدد گاز و برق تحویلی به صنایع اعتراض کرد و به کمیسیون اقتصادی مجلس درباره بی‌توجهی به بسته حمایتی وزارت صمت برای حمایت از صنایع ابراز نگرانی کرد و هشدار داد. اتابک در ادامه از وضعیت نامناسب سهمیه‌های حداقلی برای صنعت و تولید گلایه کرد و گفت: «در حالی که این موضوع در دولت با حضور معاونان رئیس‌جمهور، وزرا و سازمان برنامه و بودجه مطرح و به کمیسیون اقتصاد ارسال شد، متأسفانه حداقل سهمیه تعیین شده هم توسط این کمیسیون کنار گذاشته شد.» وزیر صنعت، معدن و تجارت بی‌اعتنایی کمیسیون اقتصادی به گاز و برق صنایع و بسته حمایتی وزارت صمت از واحد‌های تولیدی و صنایع را ضربه جبران ناپذیر به پیشران توسعه کشور یعنی تولید دانست و بر مسئولیت همگان در پاسخ به اجحاف ناروا در قبال صنایع تأکید کرد.
وزیر صمت در ادامه توضیح داد: «تاب‌آوری صنایع به انتها رسیده است و دیگر توانی برای ادامه تولید باقی نمانده است.» این وضعیت در شرایطی استمرار دارد که طی هفته‌های گذشته بر بحث انتقال پایتخت به مکران و توسعه ظرفیت‌های اقتصادی این منطقه نیز تأکید شده است. حال سؤال اینجاست که وقتی تأمین انرژی صنایع تا این اندازه با چالش و دست‌انداز مواجه شده سرمایه‌گذاران بخش خصوصی چگونه ممکن است این ریسک را بپذیرند که بار دیگر یک منطقه اقتصادی نوین بنا کنند؟ منابع نفتی و گازی ایران به‌گونه‌ای است که مواجه شدن با این حد از معضل را غیر‌منطقی ساخته و بیش از همه انگشت اتهام را به سمت سوء‌مدیریتی که در سالیان گذشته رخ داده نشانه می‌گیرد. اکنون بسیاری از فعالان صنعتی از تعطیل شدن پی‌درپی واحدهای صنف خود سخن می‌گویند. به نظر می‌رسد اگر همتی و عزمی جدی برای مقابله با این وضعیت وجود داشته باشد دیگر فرصت چندانی باقی نیست و از سرگیری کار قطعاً امروز بهتر از فردا خواهد بود