راههای پیشگیری از بیماریهای کلیوی
کلیهها مواد زائد و مایعات اضافی خون را تصفیه میکنند تا از طریق ادرار از بدن خارج شوند. به شرایطی که کلیهها از کار افتاده و دیگر نتوانند عملکرد طبیعی داشته باشند نارسایی کلیه گفته میشود. از آنجا که فشارخون بالا و دیابت شایعترین دلایل نارسایی کلیه هستند باید نکات پیشگیری از این بیماری را در راهکارهای زیر جست:
کنترل قند خون
دیابت خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و نارسایی کلیوی را افزایش میدهد. این تنها یک دلیل برای کنترل قند خون است.
کنترل فشار خون
فشار خون بالا خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و همچنین نارسایی کلیه را افزایش میدهد.
حفظ وزن سالم
چاقی خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با نارسایی کلیه مانند دیابت و فشار خون را افزایش میدهد.
کاهش مصرف نمک
خوردن نمک زیاد منجر به افزایش فشار خون میشود و در عمل به نارسایی کلیه میانجامد.
نوشیدن آب کافی
کمآبی باعث کاهش جریان خون در کلیهها شده و به آنها آسیب میرساند.
ترک سیگار
برای جلوگیری از نارسایی کلیه لازم است تا دخانیات را کنار بگذاریم؛ زیرا سیگار کشیدن باعث کاهش جریان خون در کلیهها میشود و این کار به عملکرد کلیه در افراد مبتلا یا بدون بیماری کلیوی آسیب میرساند.
داروهای مسکن
داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن در دوزهای بالا میزان جریان خون در کلیهها را کاهش داده و میتوانند به آنها آسیب برسانند.
کاهش استرس
کاهش استرس و اضطراب میتواند فشار خون را کاهش دهد که برای کلیهها مفید است.
تشخیص زود هنگام
تشخیص زودهنگام و درمان عفونت مجاری ادراری در کودکی، شناسایی ناهنجاریهای ساختمانی و مادرزادی، رفلاکس یا برگشت ادرار از مثانه به کلیه در کودکان در پیشگیری از مبتلا شدن به نارساییهای کلیوی مؤثر است.
بررسی سایر بیماریها
بررسی بیماریهای پروستات مثل هایپرتروفی خوشخیم پروستات اهمیت زیادی دارد؛ زیرا سهلانگاری و عدم توجه به علائم هشداردهنده، وارد شدن آسیب دائمی به کلیهها را در پی دارد.
خواب مناسب
هفت تا هشت ساعت خواب شبانه باعث تعادل هورمونها و تنظیم مایعات بدن میشود .
تغذیه متعادل و سالم
لازم است پرهیز از مصرف زیاد گوشت و پروتئینهای فرآوری شده و جایگزین کردن میوهها و سبزیجات تازه، لبنیات کمچرب، محدودیت مصرف نمک در حد روزانه حداکثر ۶ گرم و استفاده از غلات و نانهای با سبوس به جای نان سفید در برنامه غذایی رعایت شود.