وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جمع مدیران بانک توسعه تعاون:
تعاون وجه اقتصادی وفاق است
احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دومین کارگاه آموزشی مدیران ستادی و استانی بانک تعاون با عنوان «مسیر ایجاد توسعه و کسبوکارهای ماندگار بخش تعاون» بر مسئولیت اجتماعی بانک توسعه تعاون تأکید کرد و گفت: «وظایف مهمی بر عهده وزارتخانه ماست که در سه بخش عنوانش وجود دارد. رفاه با هدف کاهش فقر و داشتن حداقلهای رفاهی برای آحاد مردم ایران است که از طریق کار و تعاون به دست خواهد آمد.»
او با بیان اینکه تعاون هم در قانون اساسی و هم در قرآن شریف آمده و در قرابت با وفاق است، افزود: «وفاق بیشتر جنبه سیاسی دارد و تعاون بعد اقتصادی آن است. ما باید بتوانیم از طریق ایجاد تعاون در حوزه اقتصاد به وفاق سیاسی و اجتماعی کمک کنیم.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: «ما هنوز وارد عصر وفاق نشدهایم چون اختلاف و نزاع صدساله در کشور حاکم است. حل آن هم به سادگی نیست و این امر ریشه در سیستم اداری دارد».
میدری اضافه کرد: «ایجاد تعاون و همکاری به جای اختلاف و نزاع کار سادهای نیست. بانک توسعه تعاون باید با ایجاد و توسعه کسبوکارهای ماندگار به رشد تعاون کمک کند. در مرحله بعد باید بتوانیم بنگاههای کوچک را به بنگاههای بزرگ پیوند بزنیم.» این مقام مسئول یکی از مشکلات بازار کار در ایران را نیاز به سرمایه زیاد برای کسب درآمد دانست و توضیح دادد: «نسبت سرمایه به درآمد در کشورهایی مثل آمریکا و چین پایینتر از ایران است و علت آن هم گسستگی میان زنجیرههای تولید است. واحدهای تولیدی گاهی مجبور میشوند برای رفع نیاز خود به حوزههایی وارد شوند که تخصصی در آن ندارند. مثلاً ما به فولاد میگوییم برق مصرفیاش را خود تولید کند در حالی که نیروگاهداری و تولید برق تخصص او نیست.» او یادآور شد: «با عنایت به این مشکل است که هرچه همکاریهای بین بخشی در حوزه تولید افزایش یابد نسبت سرمایه به درآمد نیز کاهش مییابد و تعاون یا به عبارت دیگر کنسرسیوم و ائتلاف تجاری میتواند همین نقش را ایفا کند. بانک توسعه تعاون نیز یکی از وظایفش ایجاد ارتباط بین شرکتهاست.»
وزیر تعاون با تأکید بر سنت ریشهدار تعاونیها در ایران، بیان کرد: «بحث دیگر من این است که خیلی کارها بهصورت سنتی در کشور جواب میدهد. ما زمانی میخواستیم تحقیق کنیم که چرا در برخی کشورهای اسکاندیناوی تعاونیها فعال هستند، بعد متوجه شدیم که قبل از ما این تحقیقها انجام شده است. تحقیقات نشان میداد آنها برای تقویت تعاونیها قانون و مقررات اضافهای نداشتهاند بلکه بهصورت سنتی در فرهنگ اقتصادی آنجا تعاونیها ریشه داشتند. ما هم در ایران بهصورت سنتی تعاونیها را داشتیم و در موضوعاتی مانند استفاده از قنات، کار به شکل تعاونی وجود داشته است.» میدری در ادامه گفت: «من از آقای سرزعیم سرپرست بانک توسعه تعاون، خواستم که به شیوههایی مانند صندوقهای خانوادگی و فامیلی و نحوه اجرای فرایندهای آن در بانک توسعه تعاون بپردازد. هماکنون سیستم بانکی ما چنین روشهایی را ممکن نمیکند و سازوکاری برای آن در بانکها وجود ندارد اما ما میتوانیم در بانک تعاون آن را به شکلی پیاده کنیم. تعاونی در کشور ما و در سنت ما بوده است اما سازوکار مالی و اداری آن را نداشتهایم. بنابراین بانک توسعه تعاون میتواند سنتهای تعاونی قدیمی در کشور را زنده کند.»
بانک توسعه تعاون بازوی وزارتخانه است
علی سرزعیم، سرپرست بانک توسعه تعاون نیز در این مراسم با بیان اینکه بانک تعاون بازوی وزارتخانه است گفت: «این بانک یکی از مجاری تحقق ایدههای فقرزدایی و حمایت از بنگاههای کوچک است. هدف ما در این بانک سودآوری نیست ولی در عین حالی که نمیخواهیم زیانده باشیم، اهداف اجتماعی را در کنار ملاحظات اقتصادی دنبال میکنیم.» او افزود: «اهداف ما در این بانک صرفاً اقتصادی نیست و اهداف اجتماعی هم داریم. بانک توسعه تعاون در عین حال در تلاش است تا ضوابط بانکی را به خوبی اجرا کند، چنانچه بهخاطر تلاشهای دوستان اولین بانکی هستیم که بیشترین تأییدیهها را در حوزه آیتی از بانک مرکزی دریافت کردهایم.» در این همایش از لوح اوراق گواهی حق تقدم تعاون در حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جمعی از مدیران رونمایی شد.