printlogo


طب سنتی و سرطان دهان

سرطان دهان به نوعی از سرطان گفته می‌شود که قسمت‌های تشکیل‌دهنده حفره دهان را تحت‌‌تأثیر قرار می‌دهد. بخش‌هایی مانند لب، لثه، سقف دهان، گلو، زیر زبان و... هرکدام ممکن است در این سرطان درگیر شوند. طب سنتی برای سرطان دهان راهکار‌هایی دارد که خوب است آن‌ها را بشناسید:
•   لوف (فیلگوش) 
فیلگوش، در بهبود سرطان بینی و دهان مؤثر بوده و در درمان جذام مفید است. این گیاه دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی است.
 گل آفتاب‌پرست 
در کتاب قانون ابن‌سینا، به این مورد اشاره شده که مصرف گل آفتاب‌پرست در بهبود سرطان مؤثر است. گلیکوزیدهای استخراج شده از گیاه گل آفتاب‌پرست خاصیت ضد‌التهابی و ضد‌سرطانی دارد.
 بابونه
گیاه بابونه دارای اثر مهاری بر تشکیل کروماتیدهای خواهر بوده و به همین علت دارای خاصیت ضد‌سرطانی است.
 سیر 
سیر دارای ماده‌ای است که رشد سلول‌های سرطانی را مهار می‌کند.
 گشنیز
مطالعات بیانگر آن هستند که عصاره آبی و اتری گشنیز که شامل کاروتنوئیدها و فنولیک‌هاست، خاصیت آنتی‌اکسیدانی چشمگیری دارد.
 زیتون
در کتاب قانون ابن سینا، خواص ویژه‌ای در توصیف زیتون ذکر شده است. عصاره بوتانولی زیتون دارای چهار ماده آنتی‌اکسیدانی اسید کوماریک، اسید فرولیک، اسید سینامیک و اولئوروپین است که عملکرد بی‌نظیری در بدن دارند.
 ختمی
گیاه ختمی دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی بوده و به‌نظر می‌رسد به تحلیل سلول‌های سرطانی کمک می‌کند.
 زنجبیل
زنجبیل در جلوگیری از آنژیوژنز (رگ‌زایی) سلول‌های سرطانی نقش دارد.
 زعفران
در نسخه‌های درمانی سرطان در طب سنتی، زعفران توصیه می‌شود. زعفران به نابودی سلول‌های سرطانی کمک می‌کند.
 سیب
سیب با خواص آنتی‌اکسیدانی خود، موجب حذف رادیکال‌های آزاد می‌شود.
 اسفناج
نام این گیاه در کتاب اختیارات بدیعی و الحاوی ذکر شده است. برگ اسفناج دارای آنتی‌اکسیدان‌ها و فلاونوئیدهایی به نام Patuletin  و Spinacetin است. برای بررسی اثربخشی اسفناج، تعدادی از موش‌ها در معرض پرتوتابی با اشعه‌ گاما قرارگرفتند؛ نتایج این مطالعه بیانگر آن بود که مصرف عصاره اسفناج در این گروه سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدی می‌شود. گلیکولیپیدهای اسفناج، سبب مهار رشد و تکثیر سلول‌های سرطانی می‌شوند.
گیاه کبر
در یک مطالعه، عصاره گیاه کبر به گوشت قرمز اضافه شد و سپس گوشت به مدت 180 دقیقه با شیره معده حرارت داده شد. در نهایت عصاره گیاه کبر از اکسیداسیون خودبه‌خودی لیپید در گوشت جلوگیری کرد. بنابراین به‌نظر می‌رسد گیاه کبر نقش مؤثری در جلوگیری از بروز سرطان ایفا می‌کند.
 جو
جو دارای خواص آنتی‌اکسیدانی بوده و با از بین بردن رادیکال‌های آزاد از بروز سرطان جلوگیری می‌کند.
کتان
عصاره کتان دارای فیتواستروژن‌هاست. فیتواستروژن‌ها گروه متنوعی از ترکیبات گیاهی غیر‌استروئیدی هستند که اثراتی مشابه استروژن درون‌زاد در انسان دارند و خاصیت ضد‌سرطانی نیز به آن‌ها نسبت داده شده است. عصاره قسمت‌های مختلف گیاه کتان (برگ، ساقه و ریشه) مانع از تکثیر سلول‌های سرطانی است.
چای
مطالعات انجام شده حاکی از آن است که ریسک ابتلا به سرطان پیشرفته در کسانی که چای مصرف می‌کنند، کمتر است.
 عسل
عسل به‌عنوان یک ماده غذایی قابل نگهداری طبیعی شناخته می‌شود و شامل ویتامین‌ها، شکر، مواد معدنی است و فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی بالایی دارد.