آلمان در حال از دست دادن نیروی کار است
یک بررسی جدید مؤسسه اقتصادی آلمان (IW) نشان میدهد که با وجود افزایش روند مهاجرت به آلمان، این کشور با کاهش نیروی کار روبهروست. این مطالعه پیشبینی میکند تا سال ۲۰۴۰، تعداد افراد بالای ۸۰ سال حدود ۴۰ درصد افزایش یابد. این بررسی همچنین، با استفاده از دادههای سرشماری سال ۲۰۲۲، ضمن پیشبینی وضعیت بازار کار در ایالتهای مختلف آلمان بیان میکند که کدام ایالتها همچنان به لحاظ جمعیتی رشد خواهند کرد و در کدام مناطق، کمبود نیروی کار تا سال ۲۰۴۰ بهطور خاص چشمگیر خواهد بود.
این گزارش با اشاره به اینکه جمعیت آلمان در آیندهای نزدیک، افزایش خواهد یافت، مینویسد که به موازات این روند، تعداد افراد در سن کار کاهش خواهد یافت.
بر اساس این پیشبینی، جمعیت آلمان تا سال ۲۰۴۰، حدود ۲.۳ درصد افزایش خواهد یافت و به حدود ۸۵ میلیون نفر خواهد رسید. در عین حال، پتانسیل نیروی کار (افراد در سن کار) در این زمان، در حدود شش درصد کاهش خواهد یافت و به حدود ۵۲ میلیون نفر خواهد رسید. دلیل اصلی این موضوع، بازنشستگی نسل پرنوزاد و کاهش قابلتوجه زاد و ولد در نسلهای جوانتر عنوان شده است.
طبق این بررسی، افزایش جمعیت بیشتر به دلیل مهاجرت به آلمان است. جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ به تنهایی منجر به مهاجرت خالص بیش از ۱.۴ میلیون نفر به آلمان شد که بالاترین میزان ثبت شده تاکنون است. بر اساس این مطالعه، افزایش جمعیت تنها در ایالتهای غربی آلمان رخ خواهد داد، بهویژه در هامبورگ، بایرن و برلین. در تمامی ایالتهای شرقی آلمان و همچنین در زارلاند، کاهش جمعیت پیشبینی شده است. ایالت زاکسن-آنهالت نیز، هم از نظر جمعیت و هم از نظر پتانسیل نیروی کار در انتهای این فهرست قرار دارد. این بررسی تأکید میکند که پیشبینیهای جمعیتی یاد شده، بهخصوص در مورد مهاجرت با عدم قطعیت روبهرو هستند. با این حال، این پیشبینیها برای برنامهریزی زیرساختها ضروریاند. بهعنوان مثال، برلین تنها در صورتی میتواند به شهری با چهار میلیون نفر جمعیت تبدیل شود که تا سال ۲۰۴۰ در آن تعداد کافی مسکن، مراکز نگهداری کودکان و پزشکان در دسترس باشد. در همین راستا برمبنای یک نظرسنجی از مؤسسه Ifo، شرکتها در شرق آلمان هماکنون نیز بهطور ویژهای با کمبود نیروی کار متخصص مواجه شدهاند. با توجه به موفقیتهای اخیر احزاب مخالف مهاجرت مانند حزب راستگرای آلترناتیو برای آلمان در ایالتهای شرقی، کارشناسان اقتصادی و اقتصاددانان هشدار میدهند که این امر ممکن است جذب نیروی کار خارجی را دشوارتر کند.