شاخص نیروی کار در صنعت وکشاورزی
بر اساس گزارشهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، در بهار امسال شاغلان گروه خدمات 52.4 درصد از کل اشتغال کشور را تشکیل دادهاند. به عبارت دیگر از هر 100 شاغل حدود 52 نفر در بخش خدمات مشغول به کار هستند.
از نظر سهم از اشتغال، پس از خدمات، به ترتیب صنعت و کشاورزی قرار گرفته است. همچنین در بهار امسال نسبت به فصل مشابه سال گذشته سهم بخشهای صنعت و کشاورزی از اشتغال کاهش داشته و تنها سهم بخش خدمات با افزایش روبهرو بوده است.
علاوه بر اینکه سهم بخش کشاورزی از اشتغال کل کاهش یافته، تعداد جمعیت شاغل در این بخش هم پایینتر آمده است. با توجه به افزایش سهم بخش خدمات از جمعیت شاغل، میتوان گفت نیروی کار از بخش کشاورزی به بخش خدمات کوچ کرده است. تولید ناخالص داخلی کشور از سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات تشکیل میشود، از همینرو جمعیت شاغل ایران در یکی از این سه بخش مشغول به کار هستند. سهم بخشها از اشتغال به معنی نسبت جمعیت شاغل در هر بخش به کل شاغلان کشور است. همچنین به دلیل ماهیت فصلی بازار کار، مقایسهها و تحلیلها براساس فصلهای یکسان انجام میشود.
کل تعداد شاغلان اقتصاد ایران در بهار امسال 24 میلیون و 745 هزار نفر بوده که از این تعداد بیش از نصفشان در بخش خدمات مشغول به کار هستند.
به گزارش مرکز آمار در بهار امسال سهم بخش خدمات از کل جمعیت شاغل کشور افزایش داشته است. به بیان دقیقتر سهم این بخش با 1.1 واحد درصد افزایش نسبت به بهار سال گذشته به 52.4 درصد رسیده که این رقم بیشترین سهم از اشتغال نسبت به صنعت و کشاورزی محسوب میشود. برخلاف خدمات، سهم بخشهای صنعت و کشاورزی از اشتغال با کاهش مواجه شده است. بخش صنعت که در بهار سال گذشته 33.1 درصد از کل شاغلان کشور را در اختیار داشته در فصل ابتدایی امسال 33 درصد از کل جمعیت شاغل کشور را تشکیل داده که نشان از 0.1 واحد درصد کاهش در سهم اشتغال بخش صنعت است. به عبارت دیگر تولید کشور در بهار امسال نسبت به بهار گذشته وضعیت مطلوبی نداشته است.
همچنین با وجود اینکه تصور میشد به دلیل بارندگیهای اخیر بخش کشاورزی با رونق روبهرو شود اما به گزارش مرکز آمار سهم کشاورزی از اشتغال کاهش داشته است. بهطوری که سهم این بخش از 15.5 درصد در بهار سال گذشته به 14.5 درصد در بهار امسال کاهش یافته که نشان از وضعیت نامناسب بخش کشاورزی دارد. بررسیهای مختلف بیانگر آن است که افزایش آمار در بخش خدمات معمولاً نشاندهنده رشد یا گسترش در آن بخش است. این یعنی فعالیتهای اقتصادی، مشاغل یا خروجی بیشتری در خدماتی مانند مالی، مراقبتهای بهداشتی، خردهفروشی و غیره ایجاد میشود.
در مقابل، کاهش آمار اشتغال در بخشهای صنعت و کشاورزی میتواند به دلیل عوامل مختلفی مانند اتوماسیون، تغییرات اقتصادی یا تغییرات در تقاضای مصرفکننده باشد. در مجموع، افزایش آمار بخش خدمات در کنار کاهش آمار اشتغال صنعت و کشاورزی اغلب منعکسکننده یک روند گستردهتر به سمت یک اقتصاد خدماتمحور است که در آن خدمات در مقایسه با بخشهای صنعتی و کشاورزی سنتی نقش مسلطتری ایفا میکند.