مدیردرمان تأمیناجتماعی گیلان مطرح کرد
ارائه خدمات درمانی به 3 میلیون و 400 هزار نفر در سال 1402
سلاله صدرایی روزنامه نگار
گیلان دهمین استان پرجمعیت ایران و دومین استان پرجمعیت شمال ایران پس از استان مازندران است. بیش از یک میلیون و 360 هزار نفر در این استان زیر پوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار دارند. سازمان تأمیناجتماعی به دو شیوه درمان مستقیم و غیرمستقیم پاسخگوی نیازهای درمانی بیمهشدگان است. در این شماره با دکتر حسین ابراهیمی، مدیر درمان تأمیناجتماعی گیلان به گفتوگو نشستیم. او دارای 14 سال سابقه فعالیت در عرصه پزشکی است و از سه سال گذشته سکان هدایت این مجموعه را به دست گرفته است. مشروح این گپوگفت را ملاحظه میفرمایید.
تعداد مراکز درمانی ملکی و طرف قرارداد تأمیناجتماعی استان چقدر است؟
این مدیریت دارای دو مرکز بستری شامل بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) رشت و بیمارستان سردار شهید املاکی در کومله لنگرود است. همچنین 15 مرکز درمانی سرپایی در سراسر استان شامل 10 درمانگاه، دو پلیکلینیک شبانهروزی و یک مرکز مستقل دندانپزشکی فعالیت دارند. در بخش درمان غیرمستقیم نیز با 2500 مرکز درمانی، تشخیصی و دارویی طرف قرارداد هستیم که به بیمهشدگان ارائه خدمت میکنند.
مراکز درمانی استان از چه تجهیزات و امکانات درمانی برخوردارند؟
پیش از پاسخ به این پرسش لازم است به نکتهای اشاره کنم؛ در استان گیلان بالغ بر یک میلیون و 360 هزار نفر زیر پوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار دارند که از خدمات درمان مستقیم و غیرمستقیم بهرهمند میشوند اما با توجه به سیال بودن جمعیت استان، در حال حاضر به بیش از 2 میلیون و 500 هزار نفر خدمات ارائه میدهیم. استان گیلان منطقهای میهمانپذیر بهشمار میرود و برخی از بیمهشدگان سایر استانها در گیلان سکونت دارند و خدمات خود را از ما دریافت میکنند. این در حالی است که اختصاص خدمات درمانی به استانها بر اساس معیارهای سطحبندی انجام میشود که درنظر گرفتن تعداد بیمهشدگان جزوی از آن بهشمار میرود.
در پاسخ به سؤالتان باید بگویم بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) 200 تختخوابی است که امسال موفق شدیم تعداد تختها را به 232 عدد افزایش دهیم. این مرکز درمانی تنها بیمارستان جنرال در سطح شهرستان رشت محسوب میشود و هیچیک از مراکز بستری دولتی و خصوصی بهعنوان مرکز جنرال فعالیت ندارند. بیمارستان از بخشهای زنان، کودکان، جراحی، داخلی، اتاق عمل، اورژانس و بخشهای ویژه ICU ، CCU وNICU تشکیل شده است. همچنین در این مرکز خدمات تخصصی از جمله چشم، اورولوژی، ارتوپدی، اعصاب و روان و جراحی مغزواعصاب ارائه میشود. در حوزه پاراکلینیک مراجعهکنندهها میتوانند از خدمات رادیولوژی، پاتولوژی، فیزیوتراپی، آزمایشگاه و داروخانه بستری و سرپایی بهرهمند شوند. دستگاههای هایتک امآرآی و سیتیاسکن دیگر امکانات ما را تشکیل میدهد.
بیمارستان سردار شهید املاکی لنگرود نیز با دارا بودن 64 تخت بستری در اواخر سال 1401 افتتاح شد و میتوان گفت یکی از زیباترین مراکز درمانی تأمیناجتماعی در سطح کشور بهشمار میرود. این بیمارستان نیز از نوع جنرال بوده و مطابق با زمینه فعالیت خود بخشهای داخلی، بستری مردان و زنان، اتاق عمل، اورژانس، آزمایشگاه و رادیولوژی فعالی دارد. با توجه به نوپا بودن مرکز، درصدد هستیم تا تجهیزات آن را تکمیل کنیم و با وجود اینکه بر اساس طبقهبندی خدمات بیمارستانی، تهیه دستگاه سیتیاسکن برای این مرکز ضروری نیست اما موفق به اخذ مجوز خرید دستگاه مذکور شدهایم که خرید و نصب آن در دست اقدام قرار دارد.
چه تعداد نیروی انسانی با آن مجموعه همکاری دارند و با چه کمبودهایی مواجه هستید؟
در این مدیریت حدود 210 نیروی انسانی در محل ستاد و 1700 نفر در زیرمجموعههای درمانی خدمترسانی میکنند. از این میان حدود 200 پزشک عمومی، متخصص و دندانپزشک با ما همکاری دارند. در زمینه کمّیت نیروی انسانی، درحال حاضر نیازمند جذب متخصصان چشمپزشک، گوشوحلقوبینی، رادیولوژی و پاتولوژی هستیم. بهرغم اینکه استان گیلان منطقه برخورداری است و پزشکان زیادی در این منطقه ساکن هستند اما بهرهمندی از پزشکان به دلیل تفاوت نرخ پایه پرداختی بخشهای دولتی و خصوصی، بسیار دشوار است. بهویژه امکان دعوت به همکاری رادیولوژیست وجود ندارد؛ زیرا درآمد فعالان این رشته در بخشهای خصوصی، اختلاف فاحشی با مراکز دولتی دارد. از طرفی با توجه به رایگان بودن خدمات تأمیناجتماعی و استقبال روزافزون مردم از این خدمات، حجم امور کادر درمان نیز فزونی گرفته است که این نیز مزید بر علت عدم جذب نیرو بهشمار میرود.
آمار ارائه خدمات درمانی در مراکز بستری و سرپایی چقدر است؟
در سال 1402 تعداد 14 هزار نفر از خدمات بستری تأمیناجتماعی و هشت هزار نفر از خدمات جراحی بهرهمند شدند. در بخش سرپایی نیز دو میلیون مراجعه به پزشکان، یک میلیون و 400 هزار مراجعه به داروخانه و بیش از 213 هزار مراجعه به آزمایشگاه ثبت شده است. جا دارد اشاره کنم پلیکلینیک شماره یک ما واقع در میدان فرهنگ رشت، یکی از پرمراجعهترین مراکز درمانی سرپایی تأمیناجتماعی در سطح کشور بهشمار میرود. بهنحوی که روزانه حدود 2500 نفر را پذیرش میکند. هیچیک از مراکز درمانی سطح استان حتی بیمارستانهای دولتی با چنین حجمی از مراجعه مواجه نیستند.
ارزش و جایگاه خدمات درمانی تأمیناجتماعی را در استان چگونه ارزیابی میکنید؟
مخاطبان اصلی تأمیناجتماعی جامعه کارگران هستند. بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تنها مرکز بستری جنرال در سطح شهرستان است و مردم برای برخورداری از خدمات درمانی رایگان در شرایط سخت اقتصادی و گرانی هزینههای درمان به این بیمارستان پناه میآورند. دامنه استقبال از خدمات این مرکز بسیار وسیع است و نهتنها بیمهشدگان بلکه سایر مردم نیز از خدمات آن بهرهمند میشوند. ما نیز تلاش میکنیم تا حد امکان کمّیت و کیفیت خدمات را بهمنظور پاسخگویی شایسته به نیازهای درمانی مردم ارتقا دهیم و شرایطی را فراهم کنیم تا خدمات تأمیناجتماعی در حد بیمارستانهای خصوصی در دسترس مراجعه کنندهها قرار گیرد.
برنامههای آینده و طرحهای توسعه آن مدیریت شامل چه مواردی است؟
هنگامی که مدیریت این مجموعه را عهدهدار شدم، انجام امور از نگاه کارشناسی را محور برنامهریزیها قرار دادم. براین اساس با همت و یاری کارشناسان توانستیم اهداف راهبردی پنج تا 10 سال آینده را ترسیم کنیم تا مدیران آتی نیز بتوانند در راستای این چشمانداز حرکت کنند. هماکنون در حوزه گسترش خدمات و عملیات عمرانی چند برنامه را در دست اقدام داریم که احداث درمانگاه شهر منجیل از جمله آنها بهشمار میرود. حدود 33 سال پیش درمانگاه مذکور ساخته شد اما هیچگاه به مرحله تکمیل و بهرهبرداری نرسید. امسال با انجام مناقصههای فاز یک و دو ساختوساز طرح آغاز میشود و امیدواریم طی یک سال آینده بتوانیم از آن بهرهبرداری کنیم. همچنین تبدیل درمانگاه تخصصی لاهیجان به پلیکلینیک تخصصی و توسعه بیمارستان رسول اکرم (ص) در شش فاز، از دیگر طرحهای ما بهشمار میرود. یکی از فازهای این مرکز احداث درمانگاه بهعنوان بزرگترین مرکز فوقتخصصی کشور است.