printlogo


راه‌های پیشگیری  از نفرولیتیازیس

به‌رغم اینکه هنوز علت ایجاد سنگ کلیه (نفرولیتیازیس) مشخص نیست اما کم‌آبی بدن اولین عامل خطر در بروز سنگ کلیه است. برخی غذاها و عادات مختلف سبک زندگی نیز خطر ایجاد سنگ را افزایش می‌دهند. اقدامات زیادی وجود دارد که فرد می‌تواند برای کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه انجام دهد. اقداماتی مانند:  
 هیدراته ماندن
زمانی که ادرار حاوی مایعات بیشتری باشد، احتمال اینکه مواد معدنی و نمک در کنار هم جمع شوند و سنگ تشکیل دهند، کمتر است. ادرار تیره‌تر نشانه کم‌آبی بدن است. در حالت ایده‌آل، ادرار باید زرد کم‌رنگ باشد. پزشکان معمولاً توصیه می‌کنند که هر فرد، باید در روز بین شش تا هشت لیوان آب بنوشد. یکی از بهترین اقداماتی که می‌توانید برای جلوگیری از سنگ کلیه انجام دهید، نوشیدن آب فراوان است که منجر به دفع زیاد ادرار می‌شود. هیدراته ماندن یکی از روش‌های درمان سنگ کلیه است.
 کاهش مصرف نمک
سدیم یا نمک باعث احتباس آب شده و منجر به کم‌آبی بدن می‌شود. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) پیشنهاد می‌کند که بزرگسالان مصرف نمک خود را به کمتر از 2300 میلی‌گرم در روز برسانند. این مقدار معادل حدود یک قاشق چای‌خوری نمک خوراکی است.
 کنترل وزن
اضافه‌وزن یا چاقی بر کلیه‌ها فشار وارد می‌کند. نکته مهم، کاهش وزن تدریجی و ایمن است. رژیم‌های غیرمجاز و پیروی از رژیم غذایی سرشار از پروتئین حیوانی هر دو می‌توانند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند.
 محدود کردن اگزالات کلسیم
سنگ کلیه می‌تواند از ترکیبات مختلفی از جمله اسید اوریک، استروویت و سیستین تشکیل شده باشد. شایع‌ترین نوع سنگ کلیه شامل اگزالات کلسیم است. پزشکان معمولاً محدود کردن مصرف اگزالات را به افرادی که در معرض خطر بالای سنگ کلیه هستند یا کسانی که سطح اگزالات بالایی دارند توصیه می‌کنند.
 اجتناب از کافئین
کافئین متابولیسم را تسریع کرده و باعث کم‌آبی بدن می‌شود. حد بالای توصیه شده برای بزرگسالان 400 میلی‌گرم کافئین در روز و معادل حدود چهار فنجان قهوه است. به یاد داشته باشید که برخی از نوشابه‌ها، شکلات‌ها، چای و نوشیدنی‌های انرژی‌زا نیز کافئین دارند. 
 اجتناب از نوشیدنی‌های شیرین
برخی از مطالعات، نوشیدنی‌های شیرین شده به‌ویژه آن‌هایی که شربت ذرت با فروکتوز بالا دارند را با ایجاد سنگ کلیه مرتبط می‌دانند. حداقل نیمی از مایعات مصرفی یک فرد باید آب خالص باشد. طبق تحقیقات انجام‌شده، نوشیدنی‌های کافئین‌دار می‌توانند خطر ایجاد سنگ‌ را افزایش دهند. همان‌طور که نوشیدنی‌های شیرین و نوشابه‌های گازدار می‌توانند خطر ابتلا به سنگ‌ها را بالا ببرند. 
 دریافت مقدار کافی کلسیم 
اگرچه اگزالات کلسیم رایج‌ترین ترکیب در سنگ کلیه است اما مصرف مقداری کلسیم در رژیم غذایی به کاهش خطر ابتلا به سنگ کمک می‌کند. بیشتر محصولات لبنی منبع خوبی از کلسیم هستند. تولیدکنندگان، بسیاری از مواد غذایی دیگر را با کلسیم غنی می‌کنند؛ از این‌رو نباید این مواد را مصرف کرد.
 نظارت بر مصرف غذاهای اسیدی بالا
ادرار بسیار اسیدی می‌تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه با منشأ اسید اوریک را افزایش داده و دفع سنگ را دردناک‌تر کند. مقادیر زیاد اسید در ادرار، کلیه‌ها را تشویق می‌کند تا سیترات را به جای دفع، دوباره جذب کنند. سیترات ترکیبی است که به دفع سنگ‌های کلسیمی کمک می‌کند.