اطلاعات کاربران در اختیار دولتها قرار خواهد گرفت
مدیر تلگرام سرانجام تسلیم شد
پاول دوروف، مدیرعامل تلگرام ماه گذشته به دلیل ناتوانی در مدیریت محتوای افراطی در این پلتفرم در فرانسه دستگیر شد. مسئلهای که نگرانیها درباره فشار بر تلگرام را در چند هفته گذشته تشدید کرد و اکنون دیگر کار از کار گذشته است.
اپلیکیشن پیامرسان تلگرام اعلام کرده است که آدرس (IP) و شماره تلفن کاربران را در صورت داشتن درخواست قانونی معتبر، در اختیار مقامات قرار میدهد و این یک چرخش بزرگ برای شرکت تلگرام است که تاکنون بر حفظ حریم خصوصی کاربران خود تأکید داشت.
تصمیم این شرکت که سالها از نظارت بر پلتفرم خود خودداری میکرد، پس از آن اتخاذ شد که پاول دوروف، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران آن، در ماه اوت در فرانسه به دلیل ناتوانی در مدیریت محتوای افراطی در تلگرام دستگیر شد. البته درباره اینکه محتوای افراطی چیست و چه کسی میتواند آن را تعریف کند اختلافنظرهای زیادی وجود دارد اما از شواهد و قرائن پیداست که کنترل محتوای پیامرسان تلگرام به دست آمریکا و فرانسه و شرکایش خواهد بود. با این چرخش، هرچند دوروف به قید وثیقه آزاد شد اما باید در طول تحقیقاتِ در حال انجام در شرکت در فرانسه بماند. دوروف روز دوشنبه گذشته در پستی تلگرامی خطاب به 13 میلیون مشترک خود گفت: «ما به صراحت اعلام کردهایم که آدرسها (IP) و شماره تلفن افرادی که قوانین ما را نقض میکنند میتواند در پاسخ به درخواستهای قانونی معتبر به مقامات مربوطه فاش شود.» تلگرام اکنون به صراحت در سایت خود اعلام کرده است: «اگر تلگرام دستور معتبری از مقامات قضایی مربوطه دریافت کند که تأیید کند شما مظنون به پروندهای مربوط به فعالیتهای مجرمانه و ناقض شرایط خدمات تلگرام هستید، ما یک تحلیل حقوقی از درخواست را انجام خواهیم داد و ممکن است آدرس (IP) و شماره تلفن شما را به مقامات مربوطه بدهیم.» این شرکت گفت این افشای دادهها در گزارشهای شفافیت آن گنجانده خواهد شد. تلگرام همچنین اعلام کرد که ممکن است متادیتا مانند آدرس (IP)، دستگاهها و برنامههای تلگرام مورد استفاده و تاریخچه تغییرات نام کاربری را برای مقابله با هرزنامه (spam)، سوءاستفاده و سایر تخلفات جمعآوری کند.
ابزاری برای ارتباط هدفمند
تلگرام که در سال 2013 توسط دوروف و برادرش نیکولای راهاندازی شد، زندگی خود را بهعنوان برنامه پیامرسانی که سرعت، امنیت و راهی برای جلوگیری از دخالت دولت را در اولویت قرار میداد، آغاز کرد. تلگرام در جایگاه پلتفرمی به بازار عرضه میشد که اطلاعات کاربران را تعدیل نمیکرد یا دادههای کاربر را به دولتها تحویل نمیداد. اگرچه ممکن است رمزگذاری سرتاسری (end-to-end encryption) تنظیم پیشفرض تلگرام شما نبوده باشد اما شما این امکان را داشتید که با انتخاب این گزینه رمزگذاری خاصی را انتخاب کنید که در مبدأ پیام و مقصد آن رمزگذاری و بازگشایی میشد و به این ترتیب در هیچ نقطه میانیای پیام شما برای نفر سوم قابل خواندن نبود. مسئلهای که دیگر وجود ندارد و پیامهای شما در هیچ موقعیتی خصوصی نخواهد ماند. اما چنین آزادیهایی در این پلتفرم باعث نگرانیهایی در مورد استفاده از آن برای فعالیتهای غیرقانونی از جمله قاچاق مواد مخدر، پورنوگرافی و پولشویی و... شده است. البته بسیاری، این نگرانیها را بهانهای میدانند تا کنترل بیشتر بر جوامع از طرف ایالات متحده اعمال شود. این اپلیکیشن به ابزاری محبوب برای سازماندهی اعتراضات ضددولتی در آمریکا و فرانسه تبدیل شده بود. تحلیلگران معتقدند که شهرت تلگرام به این دلیل است که در تضاد با همکاری با دولت قرار دارد اما اکنون که در حال تغییر نام و شهرت تجاری خود است، باید دید 800 میلیون کاربر فعال آن در این پلتفرم باقی خواهند ماند یا خیر.