چرا حسگر تشخیص گاز متان در معدن نبود؟
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی، با اعتقاد بر اینکه قصور کارفرما و پیمانکار معدن طبس محرز است، گفت: «چرا در معدنی به این بزرگی حسگر تشخیص گاز متان که قیمت زیادی هم ندارد، وجود نداشته است؟»
فتحالله بیات، ضمن تسلیت حادثه تلخ معدن زغالسنگ طبس به جامعه کارگری و خانوادههای جانباختگان گفت: «قطعاً باید به دلیل وقوع این اتفاق پی ببریم و علتیابی کنیم که چرا چنین حادثهای با این وسعت رخ داده است. بیشتر معادن کشور وابسته به دولت و تحت نظارت دولتی هستند اما توسط پیمانکار به شکل خصوصی اداره میشوند و ممکن است با واسطههایی همراه باشد لذا وقتی در چنین بخش مهمی قصور و سهلانگاری میشود، انتظار داریم مسئولان آن را حادثه ندانند و در این زمینه پاسخگو باشند. طبعاً عدم پاسخگویی باعث چنین اتفاقات غمانگیزی میشود.»
او با یادآوری سخت و زیانآور بودن شغل معدن، افزود: «در راستای کاهش آلام خانوادههای جانباختگان باید هرچه سریعتر مستمری آنها برقرار شود و کسانی که به سن بازنشستگی رسیده بودند، تحت قانون مشاغل سخت حقوق بازنشستگی آنها دایر شود. کارگران شاغل در معدن باید از لحاظ حقوق و دستمزد و ساعات کار و بازنشستگی مورد توجه ویژه قرار گیرند.»
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی ادامه داد: «در این حادثه لازم است هرچه سریعتر پوشش بیمهای و پرداخت دیه جانباختگان انجام گیرد و به لحاظ حقوقی و قضایی مسئله پیگیری شود تا تکرار چنین حوادث تلخی را در هیچ معدنی شاهد نباشیم.»
بیات گفت: «وزارتخانههای صمت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی قطعاً اقدامات لازم را صورت خواهند داد و تشکلهای کارگری هم از نظر حقوقی و قضایی پیگیری خواهند کرد؛ زیرا بیش از ۵۰ خانواده جوانان و عزیزان خود را از دست دادهاند و مصیبتزده شدهاند.»
این مقام کارگری با اشاره به حقوق ۱۲ میلیون تومانی و ساعات طولانی کارگران معدن اضافه کرد: «وقتی شرایط بازار کار مهیا نباشد و فشار معیشت خانواده روی دوش کارگر باشد ناچار است به چنین کاری تن بدهد. در خبرها شنیدیم که یکی از کارگران دارای رتبه برتر رشته حقوق بوده است؛ اینکه چرا به کار در معدن روی آورده، قطعاً به دلیل تأمین هزینههای معیشت خانواده بوده است اما این مسئله نباید مورد سوءاستفاده کارفرما واقع شود و تجهیزات ایمنی خریداری نشده و اصول ایمنی رعایت نشود. چرا معدن به این بزرگی باید فاقد حسگر تشخیص گاز متان باشد که هزینه زیادی هم ندارد؟»
بیات در عین حال ارائه آموزشهای لازم به کارگران در چنین مواردی را مورد تأکید قرارداد و گفت: «اگر در چنین شرایطی آموزشهای ویژه به کارگران داده میشد قطعاً معدن اینقدر تلفات نداشت. برخی کارفرماها همواره از کارگر کار بیشتر میخواهند و ارزش و کرامت نیروی کار چندان اهمیت ندارد و روز تعطیل و غیرتعطیل نمیشناسد. بیشتر کارگران معدن به دلیل نبود امنیت شغلی و بستن قراردادهای کوتاهمدت یک ماهه و سه ماهه، ناچارند به خواست پیمانکار تن بدهند. متأسفانه پیمانکار به جای آنکه برای ایمنی هزینه کند و برای معدن حسگر تهیه کند، کاهلی کرده و این امر باعث شده امروز بیش از ۵۰ خانواده داغدار شوند.»
این مقام کارگری در پایان با بیان اینکه در تمام کشورها سلامت و امنیت نیروی کار مهم است و به سرمایه انسانی بها داده میشود، بیان کرد: «عدهای در داخل کشور، به جای آنکه مقررات ایمنی را سفت و سخت بگیرند، در جهت برداشتن آنها تلاش میکنند و در حالی که کننده کار نیستند، مسئولیت قبول میکنند و دستآخر چنین اتفاقات تلخی رقم میخورد.»