printlogo


رئیس پلی‌کلینیک تأمین‌اجتماعی طبس:
سالانه 170 هزار نفر را پذیرش می‌کنیم

طبس پهناورترین شهرستان کشور شناخته می‌شود و به‌واسطه جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و زیارتی عنوان «عروس شهرهای کویری ایران» را به‌دست آورده است. وجود بیش از 200 ماده معدنی از جمله بزرگ‌ترین معدن زغال‌سنگ کشور، معدن سنگ‌آهن، سرب ‌و ‌روی و فلورین سبب رونق اقتصادی منطقه شده و جمعیت کارگری را فزونی داده است. بسیاری از کارگران و ساکنان منطقه و شهرهای مجاور، خدمات درمان سرپایی خود را از درمانگاه تأمین‌اجتماعی طبس دریافت می‌کنند. رئیس پلی‌کلینیک تأمین‌اجتماعی طبس (خراسان ‌جنوبی)، این مجموعه را تنها مرکز درمانی تأمین‌اجتماعی در شهرستان و نواحی غرب استان بیان کرد که گستره خدمات آن، شهرهای اطراف را نیز در بر می‌گیرد. همچنین برخورداری از ویژگی‌های اقتصادی، تاریخی، طبیعی و زیارتی شهرستان را از عواملی برشمرد که سبب افزایش مراجعه به درمانگاه می‌شود؛ به‌طوری که سالانه 170 هزار نفر از خدمات درمانی، تشخیصی و دارویی پلی‌کلینیک استفاده می‌کنند.
***
دکتر مریم طالب‌زاده با دارا بودن 20 سال سابقه فعالیت، در شرح فضای فیزیکی و خدمات این مجموعه گفت: «ساختمان پلی‌کلینیک در مساحتی بیش از 40 هزار متر مربع و زیربنای 3600 مترمربع در سه طبقه همکف، اول و زیرزمین احداث شده و خدمات آن در دو شیفت صبح و عصر دایر است. در این مرکز، طیف وسیعی از خدمات درمانی ارائه می‌شود و مراجعه‌کننده‌ها می‌توانند از ویزیت پزشکان عمومی و متخصصان زنان‌وزایمان، گوش‌وحلق‌وبینی، قلب، دندانپزشکان و مامایی بهره‌مند شوند. واحدهای رادیولوژی، آزمایشگاه، داروخانه و پرستاری خدمات حوزه پاراکلینیک ما را تشکیل می‌دهد. در واحد رادیولوژی، تصاویر رادیوگرافی،OPG  و عکس تک‌دندان تهیه می‌شود و آزمایشگاه مجهز به دستگاه‌های خون‌شناسی و تست هورمون تیروئید است. خدمات نوارقلب و اسپیرومتری (تست ریه) هم وجود دارد.»
او با اشاره به آمار ارائه خدمات مرکز، افزود: «سالانه حدود 170 هزار نفر از خدمات درمانی، تشخیصی و دارویی ما بهره‌مند می‌شوند که این میزان روزانه 12 تا 14 هزار نفر را شامل می‌شود.»
رئیس پلی‌کلینیک طبس با اعلام اینکه در این مجموعه 50 نیروی انسانی مشغول به فعالیت هستند، ادامه داد: «آمار مذکور شامل هفت پزشک عمومی، سه متخصص، سه دندانپزشک، دو داروساز، یک ماما، چهار نیروی کادر پرستاری، سه کارشناس علوم‌ آزمایشگاهی و دو کارشناس رادیولوژی است. باقی افراد را نیروهای اداری و پشتیبانی تشکیل می‌دهند. طی انجام آزمون استخدام اخیر قرار است دو نیروی خدماتی و یک دارویار به جمع همکاران ما اضافه شود. همچنین دو نفر از دندانپزشکان نیمه‌وقت مشغول به فعالیت هستند که درنظر داریم ساعت کار آن‌ها را افزایش دهیم.»
طالب‌زاده اعلام کرد: «درحال حاضر، کمبود پزشک متخصص مهم‌ترین مسئله ما را تشکیل می‌دهد و به‌ویژه نیازمند جذب متخصص داخلی و اطفال هستیم. برای تأمین نیروهای مذکور با دانشگاه علوم‌پزشکی بیرجند و شبکه بهداشت طبس رایزنی می‌کنیم که بتوانیم تا پایان سال کمبودها را برطرف کنیم. اما معضل کمیت متخصص موضوعی فراگیر در منطقه به‌شمار می‌رود؛ به‌نحوی که بیمارستان شهرستان نیز تنها دارای یک متخصص اطفال است که امکان همکاری با ما را ندارد. اگر هم موفق به جذب چند متخصص شده‌ایم، فرماندار و دانشگاه علوم‌پزشکی بیرجند در این زمینه ما را یاری کرده‌اند.»
او در بیان اهمیت خدمات پلی‌کلینیک، توضیح داد: «این مجموعه، تنها مرکز درمانی تأمین‌اجتماعی در شهرستان و نواحی غرب استان به‌شمار می‌رود. در نتیجه بسیاری از ساکنان و بیمه‌شدگان منطقه از خدمات آن بهره‌مند می‌شوند. علاوه بر آن بیمه‌شدگان شهرستان‌های اطراف مانند عشق‌آباد، بیهود و بشرویه هم خدمات درمانی خود را از ما دریافت می‌کنند. این درحالی است که حرم مطهر امام‌زاده حسین ابن موسی‌ کاظم (ع) در این شهر واقع شده و در نتیجه پاسخگوی نیازهای درمانی زائران نیز هستیم. همچنین این شهرستان با داشتن جاذبه‌های گردشگری طبیعی و تاریخی مانند «باغ گلشن» و «کال‌جنی» و روستاهای زیبا و دیدنی «خَرو» و «ازمیقان» توجه بسیاری از گردشگران را به‌خود جلب کرده و پلی‌کلینیک ما نقش مهمی در ارائه خدمات درمانی به مسافران دارد. از منظر اقتصادی نیز طبس جایگاه مهمی دارد؛ به‌صورتی که رتبه نخست برخورداری از معادن زغال‌سنگ کشور را از آن خود کرده است. از این‌رو کارگران، اقشار غالب جمعیت شهرستان را تشکیل می‌دهند و تعداد بیمه‌شدگان نیز افزون بر تعداد جمعیت است. شهرستان حدود 80 هزار نفر جمعیت دارد اما تعداد بیمه‌شدگان 82 هزار نفر را شامل می‌شود؛ زیرا برخی افراد که در این شهرستان سکونت ندارند، تحت‌پوشش بیمه تأمین‌اجتماعی طبس قرار دارند.
رئیس پلی‌کلینیک طبس درباره برنامه‌های آینده مرکز، بیان کرد: «گسترش خدمات پزشکی تخصصی در اولویت برنامه‌های ما قرار دارد. همچنین تلاش می‌کنیم تا برخی تجهیزات پزشکی مانند سونوگرافی و اکو را تهیه کنیم. خرید دستگاه‌های مذکور جزء تعهدات سازمان تأمین‌اجتماعی نیست و درصدد هستیم تا با مشارکت خیّرین و مسئولان استانی، به این مهم فائق آییم.»
تعرفه‌‌گذاری خدمات پرستاری به‌طور کامل اجرا شود
مسئول واحد پرستاری پلی‌کلینیک تأمین‌اجتماعی طبس با اعلام اینکه ماهانه حدود 900 نفر در واحد پرستاری پذیرش می‌شوند، حجم وظایف پرستاران را بسیار سنگین دانست و مشکلات مالی را از جمله مهم‌ترین مسائل این گروه حرفه‌ای برشمرد. او خواهان این شد که تأمین‌اجتماعی نگاه ویژه‌ای به خدمات و زحمات پرستاران داشته باشد و قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری را به‌طور کامل به اجرا درآورد.
مرتضی سرمدیان با دارا بودن 16 سال سابقه فعالیت، علاوه بر وظایف پرستاری، به‌عنوان مسئول اورژانس، رابط آموزش و رابط ورزش نیز خدمت‌رسانی می‌کند.
او در شرح وظایف پرستاران گفت: «امور پرستاری حجم وسیعی از خدمات را در بر می‌گیرد و اقداماتی از جمله تزریقات، پانسمان بانداژ، بخیه، سونداژ ادراری، سرم‌تراپی و اکسیژن‌تراپی در حیطه وظایف پرستاران قرار دارد. نوار قلب، اسپیرومتری (نوار ریه)، تست قندخون و مانیتورینگ علائم حیاتی و کنترل فشارخون از دیگر اقدامات پرستاری به‌شمار می‌رود. همچنین در صورت مراجعه بیماران حاد و اورژانسی، ضمن ارائه خدمات اولیه، اعزام بیماران مذکور به مراکز تخصصی و بیمارستانی از طریق آمبولانس برعهده ما قرار دارد.
مسئول واحد پرستاری پلی‌کلینیک طبس با بیان اینکه روزانه بین 30 تا 40 بیمار در واحد پرستاری پذیرش می‌شوند، اعلام کرد: «این میزان ماهانه حدود 800 تا 900 نفر و سالانه 10 تا 11 هزار نفر را دربر می‌گیرد.»
سرمدیان ادامه داد: «ارائه خدمت به این حجم از مراجعان در واحد پرستاری از سوی چهار نیروی انسانی شامل دو پرستار مرد و زن، یک بهیار و یک کاردان فوریت‌های پزشکی انجام می‌شود. در این شرایط تمام تلاش خود را برای پاسخگویی مناسب به مراجعه‌کننده‌ها انجام می‌دهیم. در صورتی که یکی از همکاران بخواهد از مرخصی استعلاجی یا استحقاقی استفاده کند، دچار کمبود نیرو می‌شویم و با توجه به تخصصی بودن خدمات پرستاری امکان استفاده از سایر همکاران به‌عنوان نیروی کمکی وجود ندارد و در نتیجه سایر همکاران این واحد متحمل زحمت مضاعف و اضافه‌کار اجباری می‌شوند.»
او با اشاره به مهم‌ترین مسائل حوزه پرستاری، یادآور شد: «بحث قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در سال 1386 با هدف کاهش فاصله دریافتی کارانه پزشکان و پرستاران به تصویب رسید. با وجود این، طرح مذکور در تأمین‌اجتماعی با تأخیر به اجرا درآمد و اکنون نیز به‌طور کامل انجام نمی‌شود و محدود به پرداخت علی‌الحساب شده است. مشکلات مالی پرستاران جزو مهم‌ترین مسائل این گروه حرفه‌ای است؛ به‌شکلی که در سطح کشور شاهد پدیده مهاجرت پرستاران هستیم. انتظار می‌رود تأمین‌اجتماعی نگاه ویژه‌ای به خدمات و زحمات پرستاران داشته باشد و امنیت معیشت آن‌ها را فراهم کند.»