printlogo


بهره‌مندی 7 میلیون نفر از خدمات درمانی تأمین‌اجتماعی در سمنان در سال 1402
سلاله صداریی روزنامه نگار




سمنان هفتمین استان پهناور ایران به‌شمار می‌رود. وجود منابع معدنی، کارخانه‌های بزرگ و شهرک‌های صنعتی، قشر کارگر جمعیت این خطه و پوشش بیمه‌ای افراد را فزونی داده است. آن‌گونه که از میان جمعیت حدود 750 هزار نفری، 520 هزار نفر تحت‌پوشش بیمه تأمین‌اجتماعی قرار دارند که 72 درصد افراد را شامل می‌شود. برای اطلاع از عملکرد حوزه درمان تأمین‌اجتماعی با دکتر محمد کاظم امیدیان، مدیر درمان تأمین‌اجتماعی استان سمنان به گفت‌وگو نشستیم. او پزشک عمومی و MPH مدیریت بهداشت عالی از دانشگاه علوم‌پزشکی تهران است و 25 سال سابقه مدیریت دارد.

تعداد مراکز درمانی ملکی و طرف قرارداد تأمین‌اجتماعی استان چقدر است؟ 
این مدیریت دارای یک بیمارستان با عنوان «شفا» در مرکز استان است. سال‌ها قبل تأمین‌اجتماعی یک بیمارستان دیگر به‌نام «امام حسین (ع)» در شاهرود داشت که طی تفاهم‌نامه‌ای به دانشگاه علوم‌پزشکی این شهرستان واگذار شد. در حوزه سرپایی نیز هشت درمانگاه تک‌شیفت، دو شیفت و شبانه‌روزی زیرمجموعه این مدیریت قرار دارد. در بخش درمان غیرمستقیم با 420 مرکز اعم از بیمارستان‌های عمومی و خصوصی، داروخانه، مطب‌ پزشکان و مراکز پاراکلینیک طرف قرارداد هستیم.
مراکز درمانی استان از چه تجهیزات و امکانات درمانی برخوردارند؟
بیمارستان شفا با حدود 120 تخت بستری از بخش‌های جراحی، داخلی، اطفال، زنان و بخش‌های ویژه ICU و CCU تشکیل شده است. در بخش پاراکلینیک خدماتی از جمله پاتولوژی، آزمایشگاه، رادیولوژی و سی‌تی‌اسکن ارائه می‌شود. با توجه به حضور متخصصان باتجربه و تلاش مدیران، کارکنان و کادر درمان از سال‌های گذشته تاکنون، بیمارستان با اقبال توجه مردم مواجه شده و توانسته رضایتمندی بیماران و مراجعه کننده‌ها را کسب کند. به‌ویژه اینکه در برخی رشته‌های تخصصی مانند اورولوژی و پاتولوژی متخصصان به‌نام مشغول به فعالیت هستند. بخش پاتولوژی علاوه بر پاسخگویی به بیماران داخلی، خدمات تشخیصی مراکز خارجی را نیز طی قرارداد، برعهده دارد. ما همواره تلاش می‌کنیم تا کمّیت و کیفیت خدمات را ارتقا دهیم. اخیراً بخش زنان و زایمان از لحاظ فضای فیزیکی و تجهیزاتی نوسازی شد. در حال حاضر اورژانس بیمارستان نیاز به اصلاح ساختاری دارد که اجرای آن در دست اقدام است.
جا دارد اضافه کنم که بیمارستان شفا، چهار سال قبل مجهز به 9 تخت VIP  شده است. مجوز احداث بخش مذکور سال‌ها قبل به تصویب هیئت‌مدیره سازمان رسید و پیرو آن این طرح در چند استان از جمله سمنان به اجرا درآمد اما ضوابط و دستورالعمل‌های سازمانی برای نحوه بهره‌برداری از امکانات VIP هنوز صادر نشده است. دلیل آن‌هم این است که ارائه خدمات در این بخش از تعرفه دولتی به خصوصی تغییر می‌کند و بیماران در صورت استفاده از خدمات ویژه باید هزینه آن را بپردازند. این درحالی است که خدمات تأمین‌اجتماعی در مراکز ملکی رایگان است و پرداخت مابه‌التفاوت هزینه‌های ویژه با استقبال بیمه‌شدگان مواجه نمی‌شود. برای بهره‌مندی از خدمات این بخش و پرداخت هزینه‌ها، پیشنهاد دادیم مراجعه‌کننده‌ها از بیمه تکمیلی استفاده کنند. برای این منظور با چند شرکت بیمه‌ای قرارداد منعقد کرده‌ایم. پیشنهاد دوم این است که خدمات VIP به سایر بیمه‌‌شدگان پایه مانند بیمه سلامت و نیروهای مسلح ارائه شود.
آمار نیروی انسانی مراکز درمانی به‌ویژه تعداد پزشکان و متخصصان چقدر است و در این زمینه با چه کمبودهایی مواجه هستید؟ 
در مجموعِ مراکز درمانی این مدیریت 720 نیروی انسانی شامل کادر درمان، پزشکان، متخصصان و کادر پشتیبانی مشغول به فعالیت هستند. در حوزه کمبودها بهتر است بگویم بزرگ‌ترین چالشی که در زمینه درمان مستقیم وجود دارد، بحث کمبود نیروهای تخصصی است. خوشبختانه تأمین‌اجتماعی در سطح کشور دارای مراکز بیمارستانی و درمانگاهی مناسب و مجهزی است و 10 درصد تخت‌های بستری کشور را فراهم می‌کند. از این‌رو انتظار می‌رود تا نظام سلامت، درصدی از تعداد پزشکان طرحی و ضریب «کا» را به تأمین‌اجتماعی اختصاص دهد. راهکار دیگر اختصاص بورسیه تحصیلی به دانشجویان و رزیدنت‌ها برای تأمین نیروهای پزشکی از سوی تأمین‌اجتماعی است.
آمار ارائه خدمات درمانی در مراکز بستری و سرپایی چقدر است؟  
سال گذشته در مجموع حدود هفت میلیون نفر از خدمات بستری و سرپایی مراکز ملکی و طرف قرارداد تأمین‌اجتماعی بهره‌مند شدند. این آمار شامل سه میلیون و 390 هزار مراجعه به بخش درمان مستقیم و سه میلیون و 800 هزار مراجعه به مراکز طرف قرارداد است. باید توجه داشت که استان سمنان حدود 750 هزار نفر جمعیت دارد و حدود 520 هزار نفر از پوشش بیمه‌ای برخوردارند که 72 درصد نفوس انسانی را شامل می‌شود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که آمار خدمات ما در درمان مستقیم حدود سه برابر جمعیت استان را شامل می‌شود. به این معنا که هریک از بیمه‌شدگان چندین‌بار به مراکز ملکی مراجعه ما دارند. جالب است بدانید که از ابتدای امسال تاکنون میزان مراجعه به مراکز ملکی ما حدود 15 تا 20 درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
ارزش و جایگاه خدمات درمانی تأمین‌اجتماعی را در استان چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 
همان‌طور که اشاره کردم، آمار مراجعه به مراکز ملکی خود گویای عمق استقبال از خدمات تأمین‌اجتماعی است. به‌طور حتم علاوه بر رایگان بودن هزینه‌های درمان، کیفیت مناسب خدمات در ایجاد اطمینان بیمه‌شدگان برای بهره‌مندی از خدمات تأمین‌اجتماعی نقش دارد. اکنون با تلاش و زحمات مدیران و کادر درمان پیشین و فعلی، بیمارستان شفا در اولویت انتخاب بیمه‌شدگان قرار دارد و همه‌ساله شاهد افزایش مراجعه به مراکز ملکی هستیم. از این‌رو نهایت تلاش خود را برای پاسخگویی شایسته به بیماران انجام می‌دهیم. دسترسی مناسب به پزشکان متخصص مهم‌ترین خواسته مخاطبان ما را تشکیل می‌دهد و انتظار می‌رود تسهیلات بیشتری در جذب پزشکان به‌وجود آید. همچنین لازم است برای دسترسی بیشتر بیماران به برخی داروهای تخصصی تجویزی در مراکز ملکی، نظام دارویی تأمین‌اجتماعی بازنگری شود. بعضاً بیمه‌شدگان برای تهیه برخی اقلام تجویزی مجبور به پرداخت فرانشیز در داروخانه‌های سطح شهر می‌شوند.
برنامه‌های آینده و طرح‌های توسعه آن مدیریت شامل چه مواردی است؟‌
هنگامی که مدیریت مجموعه را عهده‌دار شدم، یک ارزیابی اولیه از وضع موجود مراکز درمانی داشتیم تا اصلاحات لازم را انجام دهیم. براین اساس طرح‌های متنوعی را در دست اقدام داریم. در مرکز استان، یک کلینیک تخصصی با اعتباری بیش از 100 میلیارد تومان با پیشرفت فیزیکی مناسب در حال احداث است. این مرکز مجاور بیمارستان قرار دارد و امیدواریم تا نیمه اول سال آینده به بهره‌برداری برسد. یکی دیگر از طرح‌های توسعه ما را ساخت درمانگاه در شهرستان ایوانکی تشکیل می‌دهد. این شهر حدود 20 هزار نفر جمعیت دارد اما تعداد بیمه‌شدگان آن به 40 هزار نفر می‌رسد. زمین درمانگاه از سوی خیّرین اهدا شده و عملیات عمرانی آن آغاز شده است. همچنین مصوبه گسترش درمانگاه گرمسار را اخذ کرده‌ایم و احداث ساختمان جدید آن در 600 مترمربع مساحت در حال پیگیری است. در شهرستان مهدیشهر نیز مجوز شبانه‌روزی شدن درمانگاه را دریافت کرده‌ایم و جهت گسترش خدمات، فضای فیزیکی درمانگاه باید افزایش یابد. در شهرستان دامغان درصدد احداث درمانگاه جدیدی هستیم که ساختمان کنونی آن بیش از 50 سال قدمت دارد. برای این منظور زمین مناسبی را با مسئولان منطقه فراهم کرده‌ایم اما هنوز موفق به اخذ مجوز احداث این مرکز نشده‌ایم. یکی دیگر از درمانگاه‌های در دست اجرای ما در شهرستان بسطام قرار دارد که مجوز آن اخذ شده و به‌زودی ساخته می‌شود.
با چه چالش‌های حرفه‌ای مواجه هستید؟ 
علاوه بر کمبود متخصص که به آن اشاره کردم، به‌نظرم می‌رسد که برای ایجاد عدالت در دسترسی به درمان، باید طرح‌های نوین جایگزین شود. پیشنهادم این است که به‌نوعی از طرح طبقه‌بندی خدمات استفاده کنیم. یعنی مانند سایر بیمه‌های رایج، اگر بیمه‌شدگان طی یک سال از بیمه درمان خود استفاده نکنند یا کمتر استفاده کنند، سال بعد برای آن‌ها امتیاز لحاظ شود. برای مثال حق‌بیمه کمتری در حوزه درمان پرداخت کنند. در این صورت امکان مدیریت خدمات درمانی به‌وجود می‌آید. یکی دیگر از مسائل حوزه درمان که بیشتر مربوط به معاونت راهبردی می‌شود، عدم اجرای کامل طرح پرونده الکترونیک سلامت است. اگر این طرح به‌طور کامل در سطح کشور به اجرا درآید، امکان رصد ارائه خدمات به بیماران فراهم می‌شود و این شفاف‌سازی می‌تواند در مدیریت بهینه هزینه‌های درمان مؤثر واقع شود.