printlogo


مدیردرمان تأمین‌اجتماعی هرمزگان اعلام کرد
بهره‌مندی بیش از 440هزار نفر از خدمات سرپایی در هرمزگان
سلاله صدرایی روزنامه‌نگار

استان هرمزگان در خطه جنوب کشور از مراکز مهم صنعتی، بازرگانی و کشاورزی ایران به‌شمار می‌رود. از میان جمعیت حدود دو میلیون نفری استان، بیش از یک میلیون نفر زیر چتر تأمین‌اجتماعی قرار دارند که 54 درصد نفوس انسانی را تشکیل می‌دهد. سازمان تأمین‌اجتماعی به دو شیوه درمان مستقیم و غیرمستقیم پاسخگوی نیازهای درمانی بیمه‌شدگان است. برای اطلاع از کمّ‌و‌کیف این خدمات با دکتر غلامعباس مومنی، مدیردرمان تأمین‌اجتماعی استان هرمزگان به گفت‌وگو نشستیم. او متخصص داخلی است و با دارا بودن 15 سال سابقه فعالیت در عرصه پزشکی، از سه سال پیش تاکنون سکان هدایت این مدیریت را به‌دست گرفته است. مشروح این گپ‌وگفت را می‌خوانید:

تعداد مراکز درمانی ملکی و طرف قرارداد تأمین‌اجتماعی استان چقدر است؟ 
ابتدا لازم است اشاره کنم که هرمزگان در طول جغرافیایی منطقه جنوب کشور قرار گرفته و شرق و غرب استان بیش از هزار کیلومتر فاصله دارد. در نتیجه مراکز درمانی تأمین‌اجتماعی سطح استان، به‌طور پراکنده واقع شده است. در مجموع 9 مرکز درمانی ملکی شامل یک بیمارستان، یک پلی‌کلینیک و هفت درمانگاه تخصصی و عمومی زیرمجموعه این مدیریت قرار دارد. در مرکز استان دارای یک بیمارستان با عنوان خلیج‌فارس، یک پلی‌کلینیک تخصصی در منطقه غرب بندرعباس و یک درمانگاه عمومی هستیم. غرب بندرعباس به دلیل فعالیت کارخانه‌های مختلف و وجود دو پالایشگاه و مراکز صنعتی، منطقه‌ای کارگرنشین محسوب می‌شود و حدود 79 درصد جمعیت آن زیر پوشش بیمه تأمین‌اجتماعی قرار دارند. درمانگاه تخصصی بندرلنگه، درمانگاه تخصصی جزیره قشم، درمانگاه عمومی جاسک، درمانگاه تخصصی میناب و درمانگاه عمومی رودان سایر مراکز ما را تشکیل می‌دهد. در بخش درمان غیرمستقیم نیز این مدیریت با 907 مرکز شامل بیمارستان‌های دولتی، خصوصی و نیروهای مسلح، مراکز تشخیصی و دارویی طرف قرارداد است و بیماران ساکن مناطق فاقد بیمارستان ملکی، می‌توانند به‌طور رایگان از خدمات بستری مراکز طرف قرارداد بهره‌مند شوند.
مراکز درمانی استان از چه تجهیزات و امکانات درمانی برخوردارند؟
بیمارستان خلیج‌فارس با دارا بودن 297 تخت مصوب و 230 تخت فعال به‌عنوان یک مرکز جنرال از بخش‌های بستری گوناگون مانند داخلی، اطفال، جراحی و زنان ‌و زایمان تشکیل شده است. همچنین پزشکان و متخصصان رشته‌های مختلف از جمله اورولوژی، ارتوپدی، مغزواعصاب و گوش‌وحلق‌وبینی در این مرکز فعالیت دارند. در بخش پاراکلینیک نیز تجهیزات و امکانات مناسبی از نوع های‌تک شامل ام‌آر‌آی، سی‌تی‌اسکن، دیالیز، رادیولوژی، سونوگرافی و فیزیوتراپی فراهم است. تجهیزات آزمایشگاه‌ مناسب بوده و امکان انجام آزمایش‌های پاتولوژی و بیوشیمی وجود دارد. تا مدت‌ها ام‌آر‌آی بیمارستان تنها دستگاه در سطح استان بود و بار خدمات تشخیصی این حوزه را به ‌دوش می‌کشید. دستگاه‌های آندوسکوپی، سنگ‌شکن و اکو دیگر امکانات ما را تشکیل می‌دهد.
نکته مهم دیگر اینکه 15 درصد تخت استان و 30 درصد خدمات درمانی از سوی تأمین‌اجتماعی ارائه می‌شود. از این‌رو بیمارستان خلیج‌فارس به لحاظ میزان مراجعه و پذیرش بیمار، دومین مرکز استان به‌شمار می‌رود. به‌ویژه اینکه بیمارستان خلیج‌فارس تنها مرکز بستری در منطقه شرق بندرعباس است و در نتیجه بسیاری از بیماران تروما و حوادث جاده‌ای به اورژانس این مرکز منتقل می‌شوند. درمانگاه تخصصی این مرکز در دو شیفت صبح و عصر فعال است.
آمار نیروی انسانی مراکز درمانی به‌ویژه تعداد پزشکان و متخصصان چقدر است و در این زمینه با چه کمبودهایی مواجه هستید؟ 
این مدیریت در مجموع دارای 925 نیروی انسانی است که از این میان 141 پزشک در مراکز درمانی مشغول به فعالیت هستند. جزئی‌تر بگویم؛ 369 پزشک متخصص، 37 پزشک عمومی، 11 دندانپزشک و 7 داروساز با ما همکاری دارند. در واقع کمتر از 10 درصد نیروها استخدامی و باقی به‌صورت قراردادی و میهمان هستند. در حوزه کمبودها، هرچند هرمزگان دروازه طلایی کشور در حوزه مبادلات تجاری و بازرگانی به‌شمار می‌رود اما جزو مناطق کم‌بهره محسوب می‌شود. در نتیجه با چالش کمّیت پزشکان متخصص به‌ویژه در زمینه رشته‌های رادیولوژی، چشم، ارتوپدی و دندانپزشکی مواجه هستیم و به واسطه تعامل مناسب با مراکز دانشگاهی، همواره تلاش می‌کنیم تا از نیروهای تخصصی آن‌ها بهره‌مند شویم. هرچند به دلیل محدودیت تعداد پزشکان، این فرصت به‌سختی میسر می‌شود. پس از اصلاح تعرفه دستمزد، پزشکان بیشتری راغب به همکاری با ما شدند اما با توجه به اختلاف تعرفه دستمزد پزشکان در بخش‌های دولتی و خصوصی، همچنان با مسئله جذب پزشک مواجه هستیم.
مسئله مهم دیگر که مانع ماندگاری پزشکان و حتی متخصصان می‌شود، مربوط به گرانی مسکن در استان است. این مدیریت تنها دارای حدود شش واحد اقامتی است اما مقررات بالادستی سازمان امکان استفاده از همین تعداد مرکز را به پزشکان غیرتأمین‌اجتماعی نمی‌دهد. علاوه بر آن، در سال‌های اخیر بازنشستگی نیروها به‌ویژه در حوزه پرستاری، بر مسئله کمبود نیرو دامن زده است. این درحالی است که طی برگزاری آزمون استخدامی سازمان، نیروهای غیربومی جذب می‌شوند و این افراد پس از مدتی خواهان آن هستند که به استان محل زندگی خود منتقل شوند. تقاضای ما این است که سهمیه استخدامی استان، معطوف به افراد بومی شود تا با چنین مسائلی مواجه نشویم.
آمار ارائه خدمات درمانی در مراکز بستری و سرپایی چقدر است؟
در چهارماهه نخست امسال 7129 نفر از خدمات بستری و 441 هزار و 540 نفر از خدمات سرپایی بهره‌مند شده‌اند. همچنین در این بازه زمانی  3711 عمل جراحی و 1051 زایمان با 67 درصد زایمان طبیعی به‌ثبت رسیده است. در بخش سرپایی نیز 200 هزار و 452 مراجعه به پزشکان، 241 هزار مراجعه به واحدهای پاراکلینیک و 83 هزار و 122 مراجعه به پاراکلینیک بخش بستری انجام شده است.
ارزش و جایگاه خدمات درمانی تأمین‌اجتماعی را در استان چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 
برای پاسخ به این سؤال، توجه شما را به این موضوع جلب می‌کنم؛‌ با توجه به بافت کارگری جمعیت استان، حدود 54 درصد جمعیت زیر پوشش بیمه تأمین‌اجتماعی قرار دارند. بسیاری از کارگران به دلیل گرانی خدمات درمانی و دارویی به‌ویژه در بخش‌های خصوصی، مراکز درمانی رایگان تأمین‌اجتماعی را در اولویت انتخاب خود قرار می‌دهند. به نحوی که در سال‌های گذشته شاهد سیر صعودی مراجعه به مراکز ملکی بودیم. به‌طور حتم کیفیت مناسب خدمات درمانی در افزایش این استقبال بی‌تأثیر نیست؛ زیرا تمام تلاش خود را برای ارتقای کیفیت و نیز کمّیت خدمات به‌کار می‌بندیم. نظرسنجی‌ها نیز حاکی از بالا بودن میزان رضایت‌مندی بیماران از خدمات تأمین‌اجتماعی است و حتی در یک سال، موفق به اخذ رتبه اول کشوری در این زمینه شده‌ایم. همچنین سال گذشته در بحث درمان ناباروری توانستیم رتبه کسب کنیم. درحالی که مراکز دانشگاهی و دو مرکز ناباروری در استان فعالیت دارند. این موفقیت‌ها به گواه آمار، نشان‌دهنده اهمیت جایگاه مراکز ملکی استان در پاسخگویی به نیازهای درمانی بیمه‌شدگان است.
اشاره کردید به افزایش کیفیت و کمیت خدمات؛ برنامه‌های آینده و طرح‌های توسعه آن مدیریت شامل چه مواردی است؟‌
درحال حاضر احداث چند مرکز ملکی را پیگیری می‌کنیم. ساخت کلینیک تخصصی در بیمارستان خلیج‌فارس از جمله این طرح‌ها به‌شمار می‌رود. احداث درمانگاه ملکی در شهرستان‌های حاجی‌آباد، پارسیان، بندر خمیر، بستک و کیش دیگر طرح‌های ما را تشکیل می‌دهد. در حاجی‌آباد، کارهای اولیه ساخت درمانگاه مانند اخذ مجوز احداث، به‌پایان رسیده است. زمین این مرکز را نیز با هماهنگی شهرداری با نازل‌ترین قیمت خریداری کرده‌ایم. در بندر خمیر، زمین درمانگاه تهیه و نقشه‌های آن طراحی شده است. زمین درمانگاه بستک را خیّرین اهدا کرده‌اند و این مرکز در مرحله طراحی نقشه قرار دارد. در کیش تهیه زمین به‌‌دلیل محدودیت فضای جغرافیایی و نیز گرانی قیمت، بسیار دشوار است و درحال رایزنی با مقامات منطقه برای رفع این مشکل هستیم. احداث سیستم اعلام و اطفای حریق و بازسازی بلوک زایمان بیمارستان خلیج‌فارس همراه با ایجاد اتاق‌های ال‌دی‌آر از دیگر طرح‌های توسعه ما را تشکیل می‌دهد.