printlogo


میرهاشم موسوی در دیدار با رئیس سازمان تبلیغات اسلامی اعلام کرد
با همت شهید رئیسی، بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی احیا شد

میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی در دیدار با حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه تحولات و دستاوردهای اخیر حوزة تأمین‌اجتماعی، مرهون همت و تلاش مجدانة شخص رئیس‌جمهور شهید در راهبری این تحولات بوده، گفت: «در دولت سیزدهم با همت شخص شهید جمهور، بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی احیا شد و تعداد بیمه‌شده‌های اجباری سازمان تأمین‌اجتماعی افزایش پیدا کرد که منجر به ایجاد منابع جدید و پایدار برای صندوق شد. علاوه بر این طرح بیمة فراگیر خانواده و مواردی نظیر طرح بیمه‌ای زنان خانه‌دار و دختران و نیز بیمة دانشجویان با جدیت پیگیری شد. در مجموع این طرح‌ها منجر به افزایش حدود 2 میلیون و 700 ‌هزارنفری بیمه‌شدگان سازمان تأمین‌اجتماعی در دولت مردمی سیزدهم شد.»

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی در این دیدار گفت: «تأمین‌اجتماعی خدمات متنوعی را از معیشت تا درمان به بیمه‌شدگان و بازنشستگان ارائه می‌کند و به سبب مأموریت و کارکردی که دارد، سرمایة اجتماعی نظام است. سازمان تأمین‌اجتماعی به‌دنبال تأمین عدالت و آسایش و رفاه است که این‌ها مؤلفه‌های مهم حکمرانی هستند. اگر عملکرد یک نظام در این مؤلفه‌ها مثبت باشد، باعث افزایش سرمایة اجتماعی می‌شود و اگر نقص و قصوری باشد، باز هم یکی از مؤلفه‌های مهم و اثرگذار بر سرمایه اجتماعی، اما به شکل منفی است.»
او افزود: «حدود 47 میلیون نفر از جمعیت کشور، از اقشار و گروه‌های مختلف، از بدنة کارگری جامعه تا بازنشستگان و کارفرمایان، تحت‌پوشش تأمین‌اجتماعی هستند. این یعنی سازمان تأمین‌اجتماعی حدود 55‌درصد جامعه را پوشش داده است. سیاست‌های کلی تأمین‌اجتماعی که توسط مقام معظم رهبری در فروردین‌ماه سال 1401 در این دولت ابلاغ شد، نگاه راهبردی خاصی به تأمین‌اجتماعی داد که هم چالش‌ها و راه درمان آن‌ها را نقطه‌زنی کرده و هم راهبردهای جامعیت، کفایت و کارآمدی سیاست‌های رفاهی را برای تأمین ‌امنیت و آسایش آحاد جامعه تبیین کرده است. این‌ها وظایف سنگینی است و شخص رئیس‌جمهور شهید، آیت‌الله رئیسی به‌کرّات در جلسات غیررسمی مختلف و حاشیه جلسات رسمی و هرزمان فرصت می‌شد، تحقق این سیاست‌ها و افزایش خدمات را مطالبه می‌کردند و تأکید داشتند که هرکاری من باید انجام بدهم، مطالبه کنید.»
او ادامه داد: «با اراده توسعه خدمت که شخص اول اجرایی کشور داشت و درکنار آن خلوص نیت و انگیزه الهی ایشان، اتفاقات خوبی در دولت مردمی سیزدهم در حوزة تأمین‌اجتماعی رقم خورد که کم‌نظیر و بعضاً بی‌نظیر است. تحولات راهبردی در حوزة کلان اقتصادی و اجتماعی که در این دولت آغاز و پیگیری شده بود، در حال به ثمر نشستن بود و ما را به‌سمتی می‌برد تا در سر سفره مردم نیز، بهبود شاخص‌های کلان دیده شود که حادثه شهادت شهدای خدمت اتفاق افتاد.»
موسوی توضیح داد: «سالیان سال وضعیتی نابسامان در صندوق‌های بیمه‌ای داشتیم، اما در این دولت خودمان را آماده کرده بودیم تا مردم به رفاه معیشتی برسند که آن حادثه تلخ رقم خورد و امور ناتمام ماند. امیدواریم دولت چهاردهم بتواند کارها را ادامه دهد تا این دستاوردها استمرار یابد و در رفاه معیشتی مردم و افراد تحت‌پوشش خود را نشان دهد.»
مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی گفت: «صندوق‌های بیمه‌ای که متولد می‌شوند دوران نوزادی، کودکی، نوجوانی، جوانی و میان‌سالی دارند و نهایتاً به پیری می‌رسند. این تجربه در همه کشورهای دنیا وجود دارد. مهم این است که باتوجه‌به اقتضای طبیعت یک صندوق بیمه‌ای، سیر تطوری و تغییرات آن را درست شناسایی و مدیریت کنیم. الان برخی از پیرترین صندوق‌های جهان، بهترین صندوق‌های جهان هستند. مثلاً صندوق بازنشستگی ژاپن مسن‌ترین صندوق بیمه‌ای است، ولی معادل 160 تا 170 ‌درصد تولید ناخالص داخلی کشور ژاپن، دارایی دارد و از محل سود این دارایی تعهدات خود را اجرا می‌کند. همه صندوق‌ها وقتی وارد دوران میان‌سالی می‌شوند، باید بر دارایی‌ها و سرمایه‌ها متمرکز شوند. اگر در دوران جوانی صندوق، درست از فرصت‌ها استفاده شود مشکلات احتمالی آتی قابل‌حل است و اگر دست روی دست گذاشته شود، مشکلات بیشتر می‌شوند تا به مرحله غیرقابل‌حل برسند.»
موسوی یادآور شد: «سازمان تأمین‌اجتماعی تقریباً در مسیر میان‌سالی روبه‌پایین در حال حرکت است. هنگام آغاز به کار دولت مردمی سیزدهم، نه‌تنها خزانه سازمان خالی بود، بلکه منفی 115 هزار میلیارد تومان هم بدهکار نظام بانکی بود. به‌خاطر همین در سال 1401 در فهرست بدهکاران بانکی، جزو اولین بدهکاران بانکی کشور بودیم. این بدهی از سال 1393 تا 1400 ایجاد شده بود و علت آن هم کسری نقدینگی برای انجام تعهدات و پرداخت مستمری بود. به‌گونه‌ای که در هرماه چند هزار میلیارد تومان از منابع بانکی استقراض می‌شد. در حال حاضر به لطف خداوند متعال تمام بدهی‌ها به بانک رفاه را که حدود 106‌هزار میلیارد تومان از آن 115‌هزار میلیارد تومان بود، تسویه کرده‌ایم. از سوی دیگر مطالبات قابل‌توجهی نیز از بخش خصوصی داریم. یعنی ابر بدهکارترین سازمان تبدیل شد به ابرطلبکارترین که در تاریخ تأمین‌اجتماعی چنین چیزی سابقه نداشت. این اتفاق با همت شخص رئیس‌جمهور شهید راهبری شد و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به نام خود ثبت کند. در جلسات مختلف هرجا مشکل داشتیم، ایشان شخصاً ورود می‌کردند.»
او ادامه داد: «کمک‌های شهید جمهور باعث شد تا بدهی بانک‌ها پرداخت شود و یکی از راه‌های آن، تأدیه بدهی دولت‌ها به تأمین‌اجتماعی بود. از سال 1400 تا امروز دولت سیزدهم حدود 260 ‌هزار میلیارد تومان بدهی تأمین‌اجتماعی را تأدیه کرده و امسال به این عدد، حدود 100 ‌هزار میلیارد تومان اضافه خواهد شد. درحالی‌که از سال 1357 تا 1400 میزان تأدیة دیون تأمین‌اجتماعی در مجموع تمامی دولت‌ها تنها 80 ‌هزار میلیارد تومان بوده است. این موضوع مطالبة همیشگی بازنشستگان بوده است که بعضاً برخی جریانات معاند از این موضوع به‌عنوان یک ابزار استفاده و ناراضی‌تراشی می‌کردند. تسویة حدود 260 ‌هزار میلیارد تومان بدهی، یعنی دولت شهید رئیسی سه‌ونیم برابر همه دولت‌ها، تسویه بدهی انجام داده است. از زاویه‌ای دیگر، متوسط پرداخت بدهی دولت‌های قبل از دولت سیزدهم در هر سال نسبت به بدهی ایجادی در آن سال، در بهترین حالت حدود 20 ‌درصد بوده، یعنی هرقدر در هر سال بدهی ایجاد کرده‌اند، فقط 20 ‌درصد آن را پرداخته‌اند، اما در دولت شهید رئیسی 65‌درصد بدهی ایجادی در هر سال تسویه شده است. یعنی از این منظر هم عملکرد دولت سیزدهم سه برابر سایر دولت‌های قبلی بوده است.»
مدیرعامل بزرگ‌ترین نهاد بیمه‌گر کشور افزود: «ازطریق بخشی از آن 260 ‌هزار میلیارد تومان وصولی دولت، بدهی بانکی را تسویه کردیم و باقی‌مانده را به‌سمت افزایش سرمایه تأمین‌اجتماعی بردیم. حدود 46 ‌هزار میلیارد تومان در بانک رفاه و بقیة آن هم در زیرمجموعه خود تأمین‌اجتماعی، یعنی در شستا سرمایه‌گذاری شده است. بعضاً ادعا می‌شود که تأمین‌اجتماعی برای تأدیه دیون خود، دارایی فروخته است، اما افتخار تأمین‌اجتماعی این است که در این دولت، یک آجر و یک سهم از سهام تأمین‌اجتماعی فروخته نشد. در دولت قبل هرماه 27 ‌هزار میلیارد تومان مستمری می‌دادند و در سال 1400 در هر ماه 4 تا 5 ‌هزار میلیارد تومان کسری داشتیم. الان در ماه قبل 65‌هزار میلیاردتومان تعهد انجام دادیم و یک ریال از سال 1402 تا الان برای پرداخت حقوق و مستمری استقراض نکرده‌ایم و درآمدها را هم افزایش داده‌ایم. این‌هم در طول 15 سال گذشته سابقه نداشته است. البته صرفاً در سال 1402 حدود 10 ‌هزار میلیارد تومان برای بخش درمان، خط اعتباری موقت گرفته‌ایم که آن را هم در شش‌ماهة دوم امسال تسویه می‌کنیم.»
مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی گفت: «اگر روال سابق را ادامه می‌دادیم، الان بایستی ماهانه بین 10 تا 15‌هزار میلیارد تومان استقراض می‌کردیم. از هر 65‌هزار میلیاردتومان تعهد در ماه، حدود 55‌هزار میلیارد تومان مربوط به مستمری و حقوق و بقیة آن برای تعهدات درمان و امور و خدمات دیگر است. همچنین برای اولین‌بار در شش‌ماهه دوم امسال نقدینگی به‌سمتی خواهد رفت که حتی می‌توانیم سرمایه‌گذاری اختیاری انجام دهیم. چنین چیزی هم در گذشته بی‌سابقه بوده است. ازآنجاکه همه سرمایه‌گذاری‌های تأمین‌اجتماعی تابه‌حال اجباری بوده، یعنی دولت‌ها سهام دارایی‌هایی را به تأمین‌اجتماعی می‌دادند که بخشی از آن‌ها زیان‌ده بوده یا چندان سودآور نبوده است و تأمین‌اجتماعی اصلاً در 25 سال اخیر سرمایه‌گذاری اختیاری نداشته و این کار با مثبت نقدینگی امسال مقدور خواهد شد. در دولت قبل به سراغ پوشش بیمه‌ای جدید و کسب‌وکارهایی که باید احیا می‌شد، نرفته بودند. در دولت سیزدهم با همت شخص شهید آیت‌الله رئیسی، بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی احیا شد و متأثر از آن بیمه‌شده‌های اجباری ما افزایش پیدا کرد و این برای تأمین‌اجتماعی منابع جدید فراهم آورد. علاوه بر این طرح بیمة فراگیر خانواده و مواردی نظیر طرح بیمه‌ای زنان خانه‌دار و دختران و نیز بیمة دانشجویان با جدیت پیگیری شد. در مجموع این طرح‌ها منجر به افزایش حدود 2 میلیون و 700 هزارنفری بیمه‌شدگان سازمان تأمین‌اجتماعی در دولت مردمی سیزدهم شد که معادل هشت تا نُه سال عملکرد دولت قبل است و در نتیجه آن حدود 88 ‌هزار میلیارد تومان درآمد جدید و پایدار برای تأمین‌اجتماعی به وجود آمده است.»
موسوی همچنین توضیح داد: «در کنترل مصارف هم کارهای مهمی انجام شد. مثلاً در بیمه بیکاری بعضاً به‌شکل من‌غیرحق استفاده می‌کردند که با کنترل‌های نرم‌افزاری و هوشمندسازی، حدود 10 ‌هزار میلیارد تومان کاهش هزینه داشتیم. برآوردها نشان می‌دهد بین شش تا نُه میلیون نفر بیمه‌نشده داریم که بر اساس قانون اساسی و سیاست‌های ابلاغی، وظیفه داریم تا پوشش بیمه‌ای را توسعه دهیم. غیر از آن 2.7 میلیون نفر بیمه‌شده جدید در سه سال اخیر، حداقل چهار تا شش میلیون نفر دیگر هم هستند که باید تحت‌پوشش قرار بگیرند و این مسیر باید ادامه پیدا کند. پیش‌ازاین آینده‌فروشی در صندوق اتفاق افتاده بود و منابع فردای مردم را صرف امروز کرده بودند. در این دولت آینده‌فروشی تبدیل به ریل‌گذاری برای آینده شد. 106 ‌هزار میلیارد تومان بدهی بانکی تسویه و کسری نقدینگی هرماه جبران شد و الان مثبت نقدینگی داریم. همه این‌ها هم با فعالیت‌های داخلی بوده و چیزی واگذاری یا فروخته نشده است.»