در همایش برنامة تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی انجام شد
رونمایی از دو کتاب در زمینة تحقق سیاستهای کلی و تقدیر از برگزیدگان رویداد «جمعینو»
همایش برنامة تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی و آیین اختتامیة چهارمین دورة رویداد جمعسپاری سازمان تأمیناجتماعی با عنوان «جمعینو» با محوریت برنامة جامع تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی ابلاغی مقام معظم رهبری و همچنین رونمایی از دو عنوان کتاب با موضوع این سیاستها در سازمان تأمیناجتماعی با حضور سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میرهاشم موسوی مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی، حجتالله دمیاد رئیس هیأتمدیره سازمان تأمیناجتماعی، محمد غریبشاه رئیس کمیته امور اجتماعی مجمع تشخیص مصلحت نظام، هادی افراسیابی مشاور رئیس مرکز و مدیرکل دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهشهای مجلس، نمایندگان کانونهای بازنشستگی و جمعی از معاونان و مدیرانکل ستادی و همچنین با حضور ویدئوکنفرانسی مدیرانکل درمان استانها در ستاد مرکزی سازمان تأمیناجتماعی برگزار شد.
در این همایش ضمن رونمایی از دو کتاب «سازمان تأمیناجتماعی در آئینة برنامة جامع تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی» و «مجموعه مقالات سیاستهای کلی تأمیناجتماعی»، از برگزیدگان رویداد «جمعینو» و جمعی از مدیران نمونه استانی در حوزة بیمهای و درمانی که در زمینة سیاستهای کلی دارای اقدامات و پیشنهادات برگزیده بودند، با اهدای لوح یادبود تقدیر به عمل آمد.
بازگشت امید به سازمان تأمیناجتماعی
سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مراسم با اشاره به اینکه بیتالغزل برنامه تحولی شهید رئیسی اجرای عدالت بود، گفت: «به همین سبب در دوره مدیریت خود سیاستهای آمایشی و تحولی را تدوین و تبدیل به نظام مسائل کشور کردند و از سطح روستا و شهر و شهرستان و دهستان تا سطح کلان ملی برای هر موضوعی در برنامه و سرفصل خود، سیاستهایی داشتند که یکی از این سیاستها، سیاستهای حوزه تأمین و رفاه اجتماعی بود.»
مرتضوی ضمن تقدیر از برگزاری این رویداد مهم، تأمیناجتماعی را ضامن آینده جامعه توصیف کرد و افزود: «در نگاه عمومی به سازمان تأمیناجتماعی کلیدواژهای که همه توجهات را به خود جلب میکند «تأمیناجتماعی؛ نیاز امروز، پشتوانه فرداست» که بهنوعی نشاندهنده مسئولیت و مأموریت این سازمان در زمینه تحقق عدالت اجتماعی است. در مکتب ما وقتی سخن از اهداف بعثت انبیا به میان میآید، علما با استعانت از آیات الهی بیان میکنند که یکی از اهداف بلند این بعثت، تحقق عدالت اجتماعی است.»
او ادامه داد: «عدالت، کلیدواژهای است که برگرفته از روح آیات الهی و متناسب با فطرت بشریت است. هر انسانی فطرتاً طالب عدالت است. لذا از امیر کلام امام علی علیهالسلام پرسیدند که عدل بهتر است یا جود؟ فرمودند عدل و بیان داشتند که «العدل افضلها و اشرفها» یعنی جاری کردن عدالت بر جود فضیلت و شرافت دارد؛ چون عدل فضیلت عمومی اما جود یک امر شخصی است.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به دغدغه همیشگی شهید رئیسی برای اجرای عدالت در جامعه، گفت: «در تمام جلساتی که در طول ۳۷ سفر استانی در رکاب ایشان بودم، تأکید داشتند که آنچه حق و عدل و قانون است باید اجرا شود. در واقع بیتالغزل برنامه تحولی شهید رئیسی، اجرای عدالت بود. به همین سبب در دوره مدیریت خود، سیاستهای آمایشی و تحولی را تدوین و تبدیل به نظام مسائل کشور کردند و از سطح روستا و شهر و شهرستان و دهستان تا سطح کلان ملی برای هر موضوعی در برنامه و سرفصل خود، سیاستهایی داشتند که یکی از این سیاستها، سیاستهای حوزه تأمیناجتماعی و رفاه اجتماعی بود.»
او اضافه کرد: «در سندی که بهعنوان سیاستهای کلی این حوزه به تمام دستگاهها ابلاغ شده است، مهمترین سرفصل موضوع عدالت در ارائه خدمات در سطوح مختلف است و یکی از مهمترین بحثها در این حوزه، مبحث تکافل اجتماعی است. در این میان، آنچه به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و خصوصاً تأمیناجتماعی مرتبط است، عدالت در درمان و پرداخت به مستریبگیران عزیز است.»
مرتضوی با اشاره به اهتمام جدی سازمان تأمیناجتماعی در عمل به سیاستهای کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری گفت: «همکاران ما در سازمان تأمیناجتماعی با توجه به این بیان رهبر معظم انقلاب که نگذارید مردم جز رنج بیماری رنج دیگری داشته باشند، خدمات این مجموعه را در حوزه درمان توسعه دادند که اگر بخواهیم هزینههای سازمان در این حوزه را محاسبه کنیم، ماهانه به بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان میرسد.
او افزود: «امروز بازنشستگان بالای ۶۵ سال ما در هر بیمارستان دولتی یا دانشگاهی که بستری شوند، خدمات رایگان دریافت میکنند و در سایر بخشها هم تلاش شده تا هزینههای درمانی این عزیزان به شدت کاهش پیدا کند. به این ترتیب، اگرچه همه مشکلات سازمان تأمیناجتماعی حل نشده اما در راستای دال مرکزی سیاستهای کلی رهبر معظم انقلاب یعنی توسعه خدمات به بیمهشدگان عزیز، گامی بلند برداشته شده است.»
مرتضوی دستاوردهای بزرگ سازمان تأمیناجتماعی در دولت شهید رئیسی را برشمرد و توضیح داد: «سازمان تأمیناجتماعی در ابتدای این دولت یکی از ابربدهکاران بانکی کشور بود و با برخی بیتدبیریها، مطالبات انباشته سازمان بهصورت سنواتی به مبلغ قابلتوجهی رسیده بود. در این دولت درحالیکه کل تأدیه بدهی به سازمان تأمیناجتماعی در دولتهای قبلی ۸۰ هزار میلیارد تومان بود، در یک بازه دو و نیمساله، ۲۶۰ هزار میلیارد تومان از بدهیهای انباشته دولتها به سازمان تأمیناجتماعی تأدیه شد. در دورههای گذشته تأدیه سنواتی بدهی دولتها حداکثر معادل ۲۰ درصد بدهی ایجادی در هر سال بود اما در این دوره، نسبت تسویه سنواتی بدهی به ۶۵ درصد رسید.»
او افزود: «سازمان تأمیناجتماعی در دولت گذشته ابربدهکار بانکی بود، اما ۱۰۶هزار میلیارد تومان بدهی به نظام بانکی را در کمتر از سهسال در دولت مردمی سیزدهم تسویه کرد.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر اینکه امروز سازمان تأمیناجتماعی از بسیاری از بحرانها عبور کرده و دغدغههای آن نسبت به تأمین منابع کاهش یافته است، گفت: «در دوره مدیریتی گذشته، برای پرداخت حقوق و مستمری ماهانه باید چندهزار میلیارد از نظام بانکی استقراض میشد اما امروز ریالی مازاد برداشت وجود ندارد و امید به سازمان تأمیناجتماعی بازگشته است. امروز منابع سازمان به شرایطی رسیده که در نیمه دوم سال 1403 میتوان درآمد شرکتهای تابعه سازمان را در بخش سرمایهگذاری اختیاری و انتخابی به کار گرفت. سرمایهگذاری در بنگاههای مولد یکی از سیاستهای سازمان تأمیناجتماعی است، برایاینکه سازمان در آینده دچار مشکلات مشابه نشود.»
مرتضوی یادآور شد: «صمیمانه از تلاشهای مجاهدانه همکارانم در سازمان تأمیناجتماعی تقدیر و تشکر میکنم. ابتدا که من به وزاتخانه آمده بودم، وقتی مدیرعامل جوان سازمان را میدیدم، دغدغه و نگرانی جدی درباره تأمین منابع داشتند اما امروز تأمین منابع در سازمان نسبت به روزهای اول مسئولیت ما با دغدغه کمتر و با طیب خاطر انجام میشود. این دستاورد ارزشمند، ماحصل مجاهدت، فکر خلّاق و تلاشهای مدبّرانه مدیرعامل سازمان و البته تلاش و همکاری جمعی همه همکاران از کارشناس یک شعبه در یک نقطه دوردست، تا اعضای هیئتامنا، اعضای هیئتمدیره، معاونان و مدیرانکل ستادی و استانی سازمان در سراسر کشور است.»
سیاستهای کلی ، منشور عملیاتی سازمان تأمیناجتماعی
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی در همایش برنامه تحقق سیاستهای کلی تأمین اجتماعی و آیین اختتامیه چهارمین دوره رویداد جمعسپاری سازمان تأمیناجتماعی با عنوان «جمعینو»، ضمن تقدیر از برگزاری این رویداد مهم، سیاستهای کلی تأمیناجتماعی ابلاغی رهبر معظم انقلاب را منشور عملیاتی سازمان تأمیناجتماعی در دولت سیزدهم برشمرد و گفت: «تا امروز همه اقداماتی که ما در این دولت با هدایتهای راهبردی و حمایت رئیسجمهور شهید داشتیم، عمدتاً مبتنی بر این سیاستها بود و اگر هم نقصی بهوجود آمده، ناشی از اهمال یا اشتباه در مقام اجرا بوده است. اگر به دنبال ارتقای رفاه و تحقق عدالت و جبران نابرابریها در جامعه هستیم، همه باید بهصورت هماهنگ در قالب سیاستهای کلی ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب عمل کنیم. چه در این سیاستها علاوه بر اینکه راهبردهای کلان حوزه رفاه و تأمیناجتماعی مطرح میشود، چالشهای این حوزه نیز بهصورت نقطهزنی شناسایی شده و راهکارهای مواجهه با این چالشها نیز احصا شده است. بنابراین سازمانها و دستگاههای متولی این امر باید همه اقدامات خود را با تأمل در این سیاستها سامان دهند.»
موسوی افزود: «وقتی سیاستهای کلی تأمین اجتماعی در فروردینماه سال 1401 از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد، شهید جمهور عزیز ما بلافاصله دستور دادند که برنامه جامع این سیاستها در قالب لایحه تهیه شود و از همان لحظه همه ارکان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خصوصاً سازمان تأمیناجتماعی تلاش کردند تا این لایحه آماده شده و به مجلس ارائه شود.»
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی با تأکید بر اینکه در دولت مردمی سیزدهم اراده بر این بود که سیاستهای کلی منشور عملیاتی ما در حوزه رفاه و تأمیناجتماعی باشد، گفت: «تا امروز همه اقداماتی که ما در این دولت با هدایتهای راهبردی و حمایت رئیسجمهور شهید داشتیم، عمدتاً مبتنی بر این سیاستها بود و اگر هم نقصی بهوجود آمده یا اشکالی وجود داشته، در مقام اجرا بوده است.»
موسوی با اشاره به برخی از مهمترین اقدامات سازمان تأمیناجتماعی در دولت مردمی سیزدهم، یادآور شد: «اگر تسویه بدهی 106 هزار میلیاردتومانی به نظام بانکی و تأدیه بدهی 260 هزار میلیارد تومانی دولت به سازمان تأمیناجتماعی در دوره کوتاه آیتالله شهید رئیسی رقم خورد و اگر امروز بیش از 65 هزار میلیارد تومان ایفای تعهدات ماهانه سازمان بدون یک ریال استقراض بانکی انجام میشود، به این معنی است که ما توانستهایم به بخشی از سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری جامه عمل بپوشانیم. در ادامه نیز باید تلاش کنیم که همه این سیاستها بهطور کامل در سازمان تأمیناجتماعی اجرا شود.»
او ادامه داد: «آخرین اقدام این دولت در راستای تحقق سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب در حوزه رفاه و تأمیناجتماعی این بود که متناسبسازی حقوق بازنشستگان را اجرا کرد. توسعه پوشش بیمهای با اضافهشدن بیش از 2 میلیون و 700 هزار نفر و کاهش سن صندوق از ۴۱ به ۳۹ سال در دولت شهید رئیسی، امید را به سازمان تزریق کرد. اگر این مسیر در دولت چهاردهم ادامه پیدا کند و سیاستهای کلی ابلاغی رهبری معظم انقلاب بهطور کامل جامه عمل بپوشد، آینده بسیار بهتری را در همه حوزهها شاهد خواهیم بود.»
مأموریت تأمیناجتماعی رفع دغدغه مردم است
صمدالله فیروزی، مشاور مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی و مسئول دبیرخانه دائمی سیاستهای کلی مقام معظم رهبری در سازمان نیز در این همایش گفت: «اولین هشدارهای بروز مشکل ناترازی در صندوقهای بازنشستگی و بزرگترین صندوق این حوزه یعنی سازمان تأمیناجتماعی از سال ۷۲ از سوی سازمان برنامه و بودجه وقت صادر شد که اعلام کرد سازمان تأمیناجتماعی 5 سال پس از آن تاریخ، به نقطه سربهسری خواهد رسید. پس از آن بود که اهمیت موضوع منابع و مصارف صندوقها مورد توجه قرار گرفت و قانون نظام جامع رفاه و تأمیناجتماعی در سال 1383 بهعنوان راهکاری برای مقابله با این مشکل، تصویب شد.»
او افزود: «در اسناد و مطالعات اولیه زمان تدوین برنامه ششم نیز چند چالش بزرگ احصا شد که قرار بود در این برنامه برای مقابله با این چالشها تدابیری اتخاذ شود. یکی از این چالشها ناترازی در صندوقهای بازنشستگی بود. آغاز تلاشها برای تدوین سیاستهای کلی تأمیناجتماعی حاصل چارهاندیشی درباره چالش صندوقهای بازنشستگی بود.»
فیروزی همچنین گفت: «دغدغه آینده در زندگی اجتماعی همه ما وجود دارد. وظیفه و مأموریت نظام تأمیناجتماعی، چارهاندیشی برای این دغدغه است. سیاستهای کلی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب آن برنامهای است که میتواند این دغدغهها را مرتفع کند.»
او اضافه کرد: «روزی که این سیاستها ابلاغ شد، هرچند سازمان تأمیناجتماعی متولی اصلی اجرای این سیاستها نیست اما با توجه به اهمیت موضوع، بلافاصله دبیرخانه دائمی سیاستهای کلی در سازمان تأمیناجتماعی راهاندازی شد. با این کار، اولاً از آن روز به بعد برنامههای نُهگانه عملیاتی سازمان که در دوره مدیریتی جدید با رویکرد تحول، عدالت و اعتماد تدوین شده بود، براساس این سیاستها اجرایی شد. در گام دوم نیز راهبردها و مقررات جاری در مجموعه سازمان مورد بازنگری قرار گرفت و ماحصل آن این بود که حدود صد پیشنهاد از سراسر کشور ارائه شد و یک کتاب آسیبشناسی از مجموعه این پیشنهادات تدوین شد که در این جلسه رونمایی میشود.»
در پایان این همایش و اختتامیه چهارمین دوره رویداد «جمعینو» با موضوع برنامه جامع تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، ضمن رونمایی از دو کتاب «سازمان تأمیناجتماعی در آئینه برنامه جامع تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی» و «مجموعه مقالات سیاستهای کلی تأمیناجتماعی»، آیین تجلیل از برگزیدگان رویداد «جمعینو» و جمعی از مدیران نمونه استانی در حوزه بیمهای و درمانی با اهدای لوح یادبود به برگزیدگان برگزار شد.
در چهارمین دورة رویداد جمعسپاری سازمان تأمیناجتماعی با عنوان «جمعینو» با محوریت برنامة جامع تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی ابلاغی مقام معظم رهبری، 270 ایدة مختلف برای تحقق سیاستهای یادشده از سوی همکاران بخشهای مختلف بیمهای، درمانی و اقتصادی سازمان تأمیناجتماعی و پژوهشگران و علاقهمندان حوزة رفاه اجتماعی به دبیرخانة رویداد ارسال شد. پس از ارزیابی ایدههای ارسالی، سه ایده بهعنوان ایدههای برتر مورد تقدیر قرار گرفتند. همچنین مطابق ارزیابی دبیرخانة سیاستهای کلی تأمیناجتماعی، چهار استان بهعنوان استانهای فعال در اجرا و ارائة پیشنهاد برای تحقق سیاستهای یادشده مورد تجلیل قرار گرفتند.
در این همایش، ایدة سیستم حساب مجازی NDC با رویکرد شفافسازی نظام پرداخت و تعهدات بیمهشده و سازمان تأمیناجتماعی که از سوی کاظم دهناد، کارشناس وصول حقبیمة شعبه اسفراین (ادارهکل خراسان شمالی) ارائه شده بود، بهعنوان ایدة اول برگزیده شد. همچنین ایدة همیاری با موضوع ارائة ساختار اجرایی جهت استقرار نظام ملی احسان و نیکوکاری و ایجاد پیوند میان ظرفیتهای مردمی که با رویکرد شفاف و قابلانتخاب شدن محل مصرف کمکهای خیّران از سوی سید احسان دشمیر، کارشناس فناوری اطلاعات مدیریت درمان تأمیناجتماعی استان خوزستان ارائه شده بود، بهعنوان ایدة دوم معرفی شد. در نهایت ایجاد تلهویزیت (ویزیت از راه دور) برای غیرحضوری کردن بخشی از خدمات درمانی که از سوی حسن نیرومند سعدآباد، کارشناس متخصص پذیرش و توزیع بیمار مدیریت درمان استان خراسان رضوی ارائه شده بود، بهعنوان ایدة سوم مورد تقدیر قرار گرفت.
همچنین در این همایش از دکتر قادر اقدمپور مدیر درمان تأمیناجتماعی استان کردستان، دکتر مهدی نیکسیرت مدیر درمان تأمیناجتماعی استان اردبیل، سعید حسینی مدیرکل تأمیناجتماعی غرب استان تهران و ایرج نادری مدیرکل تأمیناجتماعی استان فارس که در رتبهبندی دبیرخانه دائمی سیاستهای کلی تأمیناجتماعی بهعنوان استانهای فعال در اجرا و ارائه پیشنهاد برای تحقق این سیاستها انتخاب شده بودند تجلیل شد.
کتاب «سازمان تأمیناجتماعی در آئینه برنامه جامع تحقق سیاستهای کلی تأمیناجتماعی ابلاغی رهبر معظم انقلاب» اولین اثر جمعسپاری است که تمامی ردههای تشکیلاتی سازمان تأمیناجتماعی اعم از اداراتکل بیمهای و مدیریتهای درمان سراسر کشور نقش مؤثری در تولید محتوای آن داشتهاند. فصل اول این کتاب به احصای قوانینی پرداخته که دارای اشکالات یا خلأهای قانونی هستند یا بهواسطه عدم اجرا، اجرای ناقص یا اجرای بدون بار مالی براساس سیاستهای کلی تأمیناجتماعی ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) نیازمند بازنگری هستند. فصل دوم کتاب به معرفی فرازهایی از مهمترین اقدامات سازمان در دولت مردمی سیزدهم در راستای تحقق این سیاستها میپردازد. فصل پایانی کتاب نیز به اقدامات اصلاحی پیشنهادی و تغییر رویهها و رفتارهای درونسازمانی بهمنظور زمینهسازی تحقق این سیاستها تخصیص یافته است. این کتاب میتواند مبنای تصمیمسازی و تصمیمگیری در سطوح مختلف و گسترده ارکان نظام بازنشستگی کشور قرار گیرد.