آیین افتتاح 425 پروژه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
آیین افتتاح ۴۲۵ پروژه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با حجم سرمایهگذاری ۳۴ هزار میلیارد تومان، روز دوشنبه اول مردادماه، با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی، معاونان وزیر، رؤسای سازمانهای تابعه و جمعی از مدیران بهصورت حضوری و ویدئوکنفرانسی در سراسر کشور برگزار شد.
سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مراسم گفت: «۲۶۰ هزار میلیارد تومان مطالبات دولت تأدیه و حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان از بدهیهای انباشتهشده سازمان تأمیناجتماعی به نظام بانکی پرداخت و ابر بدهکار بانکی، تبدیل به خوشحسابترین سرمایهگذار در بانکها شده است.»
او افزود: «بیانضباطی مالی شرکتها، شرکتهای وابسته به تأمیناجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری را در مخاطره قرارداده بود که به انضباط مالی تبدیل شد.» وزیر تعاون با بیان اینکه ۹۷ درصد از شرکتهای این وزارتخانه در صندوق تأمیناجتماعی هستند، تأکید کرد: «شرکت سرمایهگذاری تأمیناجتماعی گزارش مقبولی گرفته است.»
او از بهرهبرداری ۴۲۵ پروژه در حوزههای مختلف اقتصادی و تعاونی خبر داد و گفت: «تعداد قابلتوجهی پروژه در حوزه بهزیستی در هفته بهزیستی، با اعتباری بالغ بر ۵۴ هزار میلیارد تومان به بهرهبرداری خواهد رسید.» مرتضوی با اشاره به پروژههای مختلف این وزارتخانه که قرار است طی روزهای آینده به بهرهبرداری برسد، ادامه داد: «هدفگذاری شده که منابع بازنشستگان را بهسوی سرمایهگذاری پایدار برای تأمین آتیه بازنشستگان هدایت کنیم.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به اقدامات این وزارتخانه در حوزههای مختلف حملونقل ریلی، دریایی و انتقال نفت ایران به سایر کشورها و شرکتهای وابسته به صندوق بازنشستگی کشوری در حوزههای گوناگون اشاره کرد.
او افزود: «ما در بخش دارو با کمبود آنتیبیوتیک و سِرُم مواجه بودیم. با دستور شهید جمهور در فرصت زمانی کمتر از دو ماه توانستیم این کمبود را جبران کنیم و اکنون بخش زیادی از اقتصاد کشور در حوزه فعالیت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.» مرتضوی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز امیدواری کرد که رئیسجمهور منتخب برای این وزارتخانه اندیشهای نیک به عمل بیاورد.
به گفته وزیر رفاه، بالغ بر ۵۵ درصد از تأمین خدمات درمانی کشور در اختیار این وزارتخانه است و سازمان تأمیناجتماعی اکنون بخش قابلتوجهی از درمان رایگان را در سه سطح انجام میدهد.
مرتضوی در ادامه درباره وضعیت نرخ بیکاری اعلام کرد: «دولت شهید جمهور توانست رکورد کاهشی نرخ بیکاری را در بهار ۱۴۰۳ ثبت کند. در طول تاریخ چنین کاهشی را نداشتیم و برنامهریزی ما این بود که تا پایان سال نرخ بیکاری را به کانال ۶ درصد برسانیم. برنامههای خوبی هم صورتگرفته و امید است در دولت دکتر پزشکیان این مهم اتفاق بیفتد.»
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین درباره آخرین اقدامات انجامگرفته در خصوص مسکن کارگران توضیح داد: «قرارگاه مسکن کارگران را راهاندازی کردیم. در این میان، قانون مغفول مانده بود، بنابراین قرارگاهی را ایجاد کردیم که با استفاده از ظرفیتهای قانونی بتوانیم به وضعیت مسکن کارگران کمک کنیم.»
تأمیناجتماعی در ریل «آیندهسازی»
میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی نیز در آیین رونمایی از ۴۲۰ پروژه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه دستاوردهای بینظیر سازمان تأمیناجتماعی در دولت سیزدهم با اراده و همت بلند شهید رئیسی محقق شد، گفت: «اگر همت و ارادهای که در دولت سیزدهم ایجاد شد، در ادامه با قدرت و قوت استمرار یابد و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه رفاه و تأمیناجتماعی سرلوحه کار سازمان تأمیناجتماعی باشد، قطعاً آینده روشنی در انتظار این سازمان خواهد بود. امروز سازمان بزرگ تأمیناجتماعی با بیش از 47 میلیون جمعیت تحتپوشش، به اتکای ظرفیتهای داخلی، از شرایط نامساعد و بحرانی «آیندهخواری» و «آیندهسوزی» خارج شده و وارد ریل «آیندهسازی» شده است. در صورت استمرار این مسیر، مشکل و مسئله جدی و بحرانی وجود ندارد که قابلمدیریت نباشد.»
موسوی افزود: «یکی از مهمترین مسائلی که در ابتدای این دولت در صندوقهای بازنشستگی مطرح بود، چالش ناپایداری منابع و کسری نقدینگی بود که سبب شده بود، برخی بحرانانگاریها و بحراننماییهای افراطی و نادرست پیرامون این صندوقها صورت گیرد. زمانی که در ابتدای این دولت، مسئولیت سازمان تأمیناجتماعی را پذیرفتیم، ماهانه حدود 27 هزار میلیارد تومان حقوق و مستمری پرداخت میشد که برای تأمین منابع آن، هر ماه بین 3 تا 5 هزار میلیارد تومان استقراض صورت میگرفت. امروز به برکت خداوند متعال و همت بزرگ دولت مردمی سیزدهم، بالغ بر 65 هزار میلیارد تومان ایفای تعهدات ماهانه بدون یک ریال استقراض بانکی انجام میشود و این اتفاق بزرگ از ابتدای سال 1402 آغاز شده است.»
او با اشاره به رویکرد «آیندهفروشی» که بهواسطه استقراض بیرویه بانکی در گذشته انجام شده بود، توضیح داد: «در این دوره مدیریتی، 106 هزار میلیارد تومان بدهی ناشی از استقراض بانکی بهطور کامل تسویه شد، درحالیکه اگر رویکرد دوره قبلی استمرار پیدا میکرد، امروز بالغ بر 250 هزار میلیارد تومان بدهی بانکی در سازمان تأمیناجتماعی بر جای مانده بود. این اقدام بینظیر با اراده و همت بلند رئیسجمهور شهید و تأدیه بدهی 260 هزار میلیاردتومانی دولت مردمی سیزدهم رقم خورد. اگر امروز تورم از 60 درصد به 40 درصد رسیده، بخشی از آن ناشی از همین جبران کسری نقدینگی و پایدارسازی منابع است.»
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی با تأکید بر اینکه این حجم تأدیه بدهی بیمهای دولت در تاریخ جمهوری اسلامی ایران بینظیر است، گفت: «در همه دولتهای قبل از سال 1357 تا سال 1400 مجموعاً 80 هزار میلیارد تومان از بدهیهای نهاد دولت به سازمان تأمیناجتماعی تأدیه شد، درحالیکه این دولت بهتنهایی 3.5 برابر این مبلغ را در کمتر از سه سال تأدیه کرده است. در دولتهای قبلی بهطور متوسط حدود 20درصد از بدهی ایجادی سالانه در همان سال پرداخت شد، درحالیکه در دولت شهید جمهور عزیز ما این نسبت به 65 درصد و بیش از سه برابر دولتهای قبلی رسید.»
موسوی با اشاره به اینکه سازمان تأمیناجتماعی از زمینگیر بودن، قامت گرفته و در ادامه میتواند با قدرت و قوت بیشتری به مسیر تحولی خود ادامه دهد، تأکید کرد: «پیشبینی ما این است که با توجه به وضع درآمدی امروز، سازمان تأمیناجتماعی در ششماهه دوم 1403 میتواند به عرصه سرمایهگذاری اختیاری ورود کند.»
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی با اشاره به تأکیدات مستمر رئیسجمهور شهید در زمینه توسعه خدمات سازمان تأمیناجتماعی، گفت: «در دولت سیزدهم بیش از 43 پروژه بیمارستانی و درمانگاه تخصصی و فوقتخصصی در سازمان تأمیناجتماعی به بهرهبرداری رسید. علاوه بر این، بالغ بر 200 پروژه عمرانی توسعهای در دست اجراست که بسیاری از آنها بهزودی به بهرهبرداری میرسد.»
او افزود: «در این دوره، نهتنها یک دارو از فهرست پوشش بیمهای تأمیناجتماعی حذف نشد، بلکه بیش از 200 قلم داروی جدید به این فهرست اضافه شد. همچنین سهم سازمان تأمیناجتماعی از بیمه تکمیلی بازنشستگان عزیز از ۲۳ هزار تومان در دوره گذشته به ۱۵۲ هزار تومان در این دوره رسیده و رقم تسهیلات قرضالحسنه این عزیزان نیز از ۷ میلیون در دوره قبل به ۳۰ میلیون تومان در این دوره افزایشیافته است.»
موسوی یادآور شد: «در دولت شهید رئیسی، برای اولینبار درمان ناباروری تحتپوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار گرفت و درمان بیماریهای خاص با تعرفه دولتی صددرصد رایگان شد. علاوه بر این، با همت همکاران ما در سازمان تأمیناجتماعی، بیمهشدگان بالای ۶۵ سال نیز در تمام مراکز درمانی دولتی بهصورت رایگان تحتدرمان قرار میگیرند.»
ثبت کمترین نرخ بیکاری پس از پیروزی انقلاب
محمود کریمیبیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مراسم از ثبت کمترین نرخ بیکاری سالانه و فصلی پس از پیروزی انقلاب در دولت سیزدهم خبر داد. او گفت: «نرخ بیکاری سالانه ۸.۱ درصد سال ۱۴۰۲ و نرخ بیکاری ۷.۷ درصد فصل بهار ۱۴۰۳ نشاندهنده کمترین نرخ بیکاری سالانه و فصلی پس از انقلاب اسلامی ایران است.»
کریمیبیرانوند با بیان اینکه نرخ اشتغال ناقص نیز به کمترین حد خود رسید است، افزود: «نرخ بیکاری فارغالتحصیلان که همواره بهعنوان یک چالش بزرگ در بازار کار مطرح بوده است، به ۲.۵ درصد کاهش پیدا کرد.»
او ثبت این میزان نرخ بیکاری را نتیجه تلاش دولت سیزدهم و پیگیری مجدانه شهید جمهور دانست و تأکید کرد: «در دولت سیزدهم هشت جلسه شورایعالی کار با حضور رئیسجمهور برگزار شد؛ چراکه در این حوزه اهتمام ویژه داشتند.»
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به افزایش حدود ۴۰درصدی نرخ حداقل دستمزد سالانه کارگران در دولت سیزدهم یادآور شد: «اتفاقاتی که در این دولت در حوزه افزایش اشتغال و کاهش بیکاری در کمتر از سه سال افتاد بیسابقه است. در دولت سیزدهم همواره در ابتدای سال بر ایجاد یک میلیون شغل تأکید و تقسیم کار دستگاهی و استانی و وضعیت اشتغال را با کد ملی دنبال میکردیم. ما شاهد تحقق وعده رئیسجمهور شهید در این دولت بودیم.»
کریمیبیرانوند در این آیین با بیان اینکه حوزه مشاغل خانگی در دولت سیزدهم متحول شده است، توضیح داد: «۸۰ درصد مخاطبان در حوزه مشاغل خانگی بانوان هستند. رشد ۴۴۰درصدی صدور مجوزها نسبت به سال ۱۴۰۰ و رشد ۱۳۵۰درصدی صدور مجوزها نسبت به سال ۱۳۹۹، افزایش ۱۵۰درصدی تسهیلات نسبت به ۱۴۰۰ و افزایش ۲۵برابری تسهیلات نسبت به سال ۱۳۹۹ نشان از این تحول دارد. در اشتغال ایجادی حوزه مشاغل خانگی نیز 153درصد رشد داشتیم که بسیار قابلتوجه است.»
او از پایگاه ملی نظام جامع اطلاعات بازار کار بهعنوان یکی از دستورات برزمینمانده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از سال ۱۳۹۰ و زمان ابلاغ سیاستهای کلی اشتغال مقام معظم رهبری یاد کرد. معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: «این پایگاه برای شناسایی شاغلان، بیکاران، جمعیت غیرفعال، کارفرمایان رسمی و غیررسمی راهاندازی شده است.»
او شناخت وضعیت بازار کار و دستیابی به تصویر جامعه از پویاییهای بازار کار، پیشبینی تغییرات بازار کار، طراحی سیاستها و مداخلات حوزههای اشتغال و کارآفرینی مبتنی بر اطلاعات سامانه، ساماندهی اطلاعات شغلی نیروی کار، پیشبینی مهارتهای موردنیاز بازار کار در سطوح ملی منطقهای و بخشی و افزایش کارایی و کاهش زمان جستوجوی فرصتهای شغل را از اهداف مهم پایگاه ملی نظام جامع اطلاعات بازار کار برشمرد.
کریمیبیرانوند اضافه کرد: «پایگاه اطلاعات مشاغل، پایگاه اطلاعات جمعیت و نیروی کار و پایگاه اطلاعات کسبوکارها، زیر سامانه آمار و اطلاعات بازار کار و زیر سامانه جستوجوی شغل پنج پایگاه اصلی (LMIS) هستند.»
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی امکان استعلام شغلی شاغلان کشور، امکان استعلام بیکاران کشور، امکان شناسایی فارغالتحصیلان بیکار به تفکیک سطوح مختلف دانشگاهی و امکان احصای نرخ بیکاری دانشگاههای کشور را از قابلیتهای فعلی پایگاه ملی نظام جامع اطلاعات بازار کار عنوان کرد.
او گفت: «امکان استعلام نرخ بیکاری مخاطبان خاص دستگاههای تخصصی، امکان استعلام شاغلان غیررسمی کشور و امکان رصد مهارتهای اخذ شده توسط ایرانیان، از دیگر قابلیتهای فعلی (LMIS) است.»
افتتاح 10 پروژه بزرگ شستا
عارف نوروزی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تأمیناجتماعی (شستا)نیز در این مراسم از افتتاح 10 پروژه متعلق به شستا، بهعنوان بزرگترین پروژههای شستا در چند سال اخیر، با حجم سرمایهگذاری 26 هزار میلیاردتومانی و اشتغالزایی برای 4010 نفر خبر داد.
نوروزی با اشاره به افتتاح معدن طلای تفتان بیان کرد: «این معدن با ذخیرة قابلتوجه 100 میلیون تن کانسنگ با عیار متوسط 1.6ppm، یکی از بزرگترین معادن طلای کشور به شمار میرود و نقش مهمی در تغذیة کارخانه استحصال طلای تفتان ایفا میکند. پروژه احداث کارخانه استحصال طلای تفتان در سال 1401 در منطقه سیستان و بلوچستان آغاز شد و در مدت 20 ماه به سرانجام رسید. این پروژه برای 686 نفر شغل مستقیم و برای 1000 نفر شغل غیرمستقیم ایجاد کرده است. این کارخانه با ظرفیت تولید 500 کیلوگرم شمش طلا در سال فعالیت میکند و برای تولید یک تن طلا تا پایان سال 1403 برنامهریزی شده است.»
مدیرعامل شستا حجم سرمایهگذاری انجامشده برای احداث این کارخانه را 1200 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: «این کارخانه نمادی از عزم و ارادة ملی برای توسعه و آبادانی هرچه بیشتر خطّة زرخیر سیستان و بلوچستان محسوب میشود.»
او همچنین افزود: «با توجه به برنامهریزی و هدفگذاری انجامشده، طراحی یک کارخانه در نزدیکی کارخانة فعلی و با هدف تولید 5 تن طلا تا پایان سال 1405 در حال انجام است. این کارخانه با تولید 10 تن طلا تا پایان سال 1408 عملاً نیمی از تولید طلا در کشور را به خود اختصاص خواهد داد و در نتیجه ارزش طلای تولیدی کشور در افق 1408 معادل 1200 میلیون دلار خواهد بود.»
دیگر پروژة افتتاحشده در این مراسم، پروژة پلنت چهار اکسیژن در شرکت ذوبآهن اصفهان بود که با سرمایهگذاری 38.5 میلیون دلار اجرا شده است. به گفتة نوروزی در این پروژه 25هزار مترمکعب بر ساعت اکسیژن، با هدف بهبود روند تولید در این کارخانه تولید میشود که اشتغالزایی 150 نفری از محل نیروهای موجود را در پی داشته است. مدیرعامل شستا درباره دیگر پروژه بهرهبرداریشده، یعنی پروژه کوره پاتیلی (LF) که در شرکت ذوبآهن اصفهان احداث شده است، توضیح داد: «این پروژه هم با سرمایهگذاری 294 میلیاردتومانی و 11 میلیون دلار با هدف افزایش تولید سالانه به میزان یک میلیون تن به مرحله اجرا رسیده و در مجموع منجر به بهبود روند تولید در این کارخانه شده است. میزان اشتغالزایی این پروژه 110 نفر از محل نیروهای موجود برآورد میشود.» نوروزی همچنین درباره مخازن چهارگانه ذخیره آب، گفت: «محل اجرای این پروژه در کارخانة ذوبآهن اصفهان است. برای این پروژه 120 میلیاردتومان هزینه شده و هر مخزن از مخازن چهارگانه ۳۷هزار مترمکعب گنجایش دارد. اشتغالزایی این پروژه هم 150 نفر است.» توسعة ظرفیت تولید در گروه صنعتی بارز در کرمان و کردستان، دیگر پروژهای بود که طی این آیین به بهرهبرداری رسید.
مدیرعامل شستا در اینباره گفت: «در این پروژة شرکت تابعه شستا، حدود 600 میلیاردتومان سرمایهگذاری شده تا 10هزار تن در سال به تولید لاستیک گروه صنعتی بارز افزوده شود. این پروژه 400 نفر اشتغالزایی داشته است.»
نوروزی دربارة افتتاح خط تولید کاشی مینیاتوری و استخری در کارخانه سرامآرای قزوین بیان کرد: «این پروژه با سرمایه 100 میلیاردتومانی راهاندازی شده است. با راهاندازی این خط 400هزار مترمربع در سال به تولیدات این کارخانه افزوده میشود، ضمن اینکه امکان صادرات به میزان 800هزار دلار در سال نیز فراهم شده و در مجموع برای 135 نفر بهصورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال جدید داریم.»
او همچنین درباره پروژة مومگیری در شرکت نفت ایرانول گفت: «این پروژه با سرمایهگذاری 237 میلیاردتومانی، با هدف بهبود کیفیت محصولات تولیدی به مرحلة افتتاح رسیده است. با افتتاح این پروژه پتانسیل صادرات 38 میلیوندلاری در شرکت نفت ایرانول فراهم شده است. از طرفی توسعة میدان نفتی شادگان خوزستان با سرمایهگذاری 308 میلیوندلاری تاپیکو آمادة آغاز اجرای طرح است؛ این پروژه 600 میلیون بشکه نفت را در 13 سال با درآمد 458 میلیوندلاری نصیب کشورمان میکند. اشتغالزایی این پروژه هم 1065 نفر است.»