طب سنتی و زخم اثنیعشر
زخم اثنیعشر زخمی است که در پوشش دوازدهه ایجاد میشود. اثنیعشر اولین قسمت از روده کوچک است؛ بخشی از سیستم گوارشی که غذا بعد از خارج شدن از معده مستقیماً از آن عبور میکند. روشهای درمان زخم اثنیعشر در طب سنتی به شرح زیر هستند:
پروبیوتیکها
موجودات زندهای که کارشان ترمیم توازن باکتریهای دستگاه گوارشی و کمک به سلامت روده است. پروبیوتیکها با کاهش تعداد باکتریهای عامل زخم اثنیعشر میتوانند سرعت بهبودی را بالا ببرند و نشانههای این بیماری را کاهش دهند. ماست، مواد غذایی تخمیری و مکملهای پروبیوتیک منبع تأمین این موجودات زنده محسوب میشوند. مواد غذایی تخمیری سرشار از میکروبهایی مثل قارچها، مخمرها و باکتریها هستند که تعادل میکروبیوم روده را برقرار میکنند. مصرف خوراکیهای تخمیری مانند کلم ترش، کفیر، کیمچی، میسو و تمپه برای درمان خانگی زخم معده و مری توصیه میشود.
عسل
عسل یک شیرینکننده طبیعی است که برای درمان خانگی بیماریهای مختلف، تسریع بهبود زخمهای پوستی، سوختگی و جراحات تجویز میشود. یکی از روشهای درمانی پرطرفدار در طب سنتی، درمان خانگی زخم اثنیعشر با عسل به حساب میآید که بهخاطر داشتن ویژگی ضدمیکروب هلیکوباکترپیلوری آن است. وجود این خاصیت ضدمیکروبی در عسل «مانوکا» باعث شده که برای درمان خانگی زخم اثنیعشر کاربرد زیادی داشته باشد.
زنجبیل
در طب سنتی، زنجبیل بهعنوان دارویی با قابلیت محافظت از دستگاه گوارش شناخته میشود که برای درمان بیماریهای گوارشی مثل نفع، یبوست و گاستریت (التهاب معده) مفید است. برای درمان خانگی زخم معده ناشی از هلیکوباکترپیلوری هم میتوان روی زنجبیل حساب باز کرد. به علاوه اینکه این روش درمان خانگی برای پیشگیری از زخم اثنیعشر ناشی نسبت به مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مناسب به شمار میآید.
زردچوبه
ترکیب مفید کورکومین موجود در زردچوبه که خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارد، باعث شده این ادویه زردرنگ و پرمصرف در هند و جنوب آسیا روش مفید پیشگیری و درمان خانگی زخم اثنیعشر باشد.
سیر
خاصیت ضدمیکروبی و ضدباکتریایی سیر این افزودنی محبوب را به یکی از روشهای پرطرفدار درمان خانگی مبارزه با عفونت تبدیل کرده است. مصرف سیر از پیشروی زخمها جلوگیری میکند. همچنین روند بهبودی را تسریع میبخشد. مهمترین ویژگی سیر را می توان پیشگیری از رشد باکتری عامل زخم اثنیعشر دانست.
فلاونوئیدها
فلاونوئیدها ترکیبی از دسته پلیفنولها و عامل رنگ میوهها هستند. پلیفنولها برای درمان زخم معده و بهبود مشکلات گوارشی مثل اسهال و اسپاسم به کار میروند. خاصیت آنتیاکسیدانی موجود در فلاونوئیدها باعث افزایش مخاط معده شده و اجازه رشد به هیلکو باکترپیلوری نمیدهد. با مصرف فلاونوئیدهای موجود در میوههایی مثل گیلاس، لیمو، بلوبری، سیب و پرتقال میتوانید از لایه مخاطی دیواره معده در مقابل زخم اثنیعشر محافظت کنید.
موز سبز
در طب سنتی برای درمان زخم اثنیعشر روی مصرف موز سبز یا نارس تأکید شده است. لوکوسیانیدین، فلاونوئید موجود در موز سبز میزان مخاط معده را بیشتر کرده و با کاهش مقدار اسیدی بودن معده از ایجاد زخم جلوگیری میکند و بهبهوددهنده علائم است.
شیرنبیان
شیرینبیان جایگاه ویژهای در طب سنتی دارد و مصرف ریشه خشک آن از زخم معده جلوگیری میکند.
بابونه
بابونه از آن دسته گیاهان دارویی است که علاوه بر درمان استرسهای خفیف، التهاب و اسپاسم روده، خاصیت ضدزخم دارد و برای درمان خانگی زخم اثنیعشر توصیه میشود.
آلوئهورا
آلوئهورا با خاصیت ضدالتهابی خود جهت درمان زخم اثنیعشر بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
کلم بروکلی
سولفورافان موجود در کلم بروکلی از رشد باکتری عامل زخم اثنیعشر جلوگیری میکند. مصرف روزانه کلم بروکلی التهاب معده و عفونتها را کاهش میدهد.