printlogo


مشاوره شغلی، نیاز دنیای کسب‌و‌کار
یکی از مشکلات مهمی که هر شخص حداقل یک بار در زندگی خود با آن روبه‌رو می‌شود مربوط به شغل اوست. این مشکل می‌تواند در ابتدای مسیر شغلی جلوه‌گر شود یا در ادامه مسیر به‌صورت نارضایتی شغلی بروز پیدا کند. در این مسیر، مهم است که فرد بداند با استفاده از چه روشی و چگونه با مشکلات شغلی، نظیر انتخاب شغل مناسب، استخدام، مصاحبه، اخراج و... برخورد کند. در واقع تصمیم‌گیری در مسیر شغلی به قدری اهمیت دارد که می‌تواند سبب موفقیت و یا شکست فرد شود. یکی از مسائلی که افراد مختلف پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه به آن برمی‌خورند یافتن شغل مناسب است. برخلاف باور عموم، رضایت‌بخش بودن یک شغل تنها به میزان حقوق و دستمزد آن بستگی ندارد، بلکه در نظر گرفتن علایق، اهداف شخصی و ارزش‌های اصلی نیز بسیار مهم هستند. اما در نظر گرفتن تمام موارد در انتخاب شغل نیازمند تخصص کافی در این حوزه است. اینجا اهمیت مشاوره شغلی نمود پیدا می‌کند.
پرتو جغتایی روزنامه نگار

در زندگی مدرن امروز، انسان نمی‌تواند در همه امور و مسائل صاحب‌نظر باشد. از آنجا که شرایط زندگی در عصر حاضر به تخصص و مهارت در جنبه‌های گوناگون زندگی نیاز دارد، بهترین راهکار دریافت راهنمایی و مشاوره است. شاید تا امروز مطالب زیادی درمورد مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی و... شنیده باشید. اما کمتر کسی است که به‌طور کامل «مشاوره شغلی» را بشناسد. مشاوره شغلی شامل خدماتی است که به شما در انتخاب یک شغل متناسب با شخصیت‌تان کمک می‌کند. این شیوه می‌تواند در شناسایی و ثابت‌قدم ماندن در اهداف شغلی پیش روی شما تأثیرگذار باشد و توانایی انجام اقدامات لازم برای تحقق آن‌ها را ایجاد کند. شاید تصور کنید مراجعه به یک مشاور برای یافتن شغل رضایت‌بخش تنها مخصوص افرادی است که به‌تازگی قصد ورود به بازار کار را دارند، اما این یک تصور اشتباه است. در این مطلب با ما همراه باشید تا با آگاهی از جزئیات موضوع، راهکارهای تشخیص و یافتن یک مشاور شغلی مناسب را فرابگیرید.

مشاور شغلی کیست؟
شغل فرد یکی از مهم‌ترین جنبه‌های بزرگسالی به حساب می‌آید. شروع یک حرفه جدید، چه برای اولین‌بار، دومین‌بار یا هر زمان دیگری پس از آن، ممکن است رخدادی اضطراب آور باشد. به‌ویژه زمانی که این تغییرات در شرایط سخت مانند دوره رکود اقتصادی رخ دهد. مشاور شغلی فردی متخصص در پیشرفت کار است که به افراد کمک می‌کند تا مسیر حرفه‌ای خود را از طریق راهنمایی و مشاوره یک‌به‌یک مشخص کنند و بهبود بخشند. احتمال دارد شما به دلایلی (یافتن شغل جدید، تغییر شغل یا تلاش در جهت ارتقا)، تشخیص دهید که باید از مشاور شغلی کمک بگیرید. مشاور می‌تواند با تشریح و بحث در مورد گزینه‌های بالقوه شغلی مسیر شما را تسهیل کند. اکتشاف رشته‌ها و مشاغل، تهیه رزومه، آماده‌سازی برای مصاحبه کاری، ارزیابی شغلی و موجودی‌ها، کارآموزی و جست‌وجوی شغل، آمادگی برای نمایشگاه‌های شغلی و کارآموزی و مصاحبه در دانشگاه، شبکه و تحقیقات کارفرمایان همه از مواردی است که در مراحل مشاوره شغلی با آن برخورد می‌کنید. به‌طور خلاصه، مشاوران شغلی متخصصانی هستند که در زمینه پیشرفت و تصمیم‌گیری آگاهانه برای شغل افراد تخصص دارند. آن‌ها شاید در مواردی به شما کمک کنند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم. 

یک راهنمای امن در گام‌های نخست
ممکن است این سؤال ایجاد شود که هدف از مشاوره شغلی چیست و چرا افراد باید به مشاور شغلی مراجعه کنند. در واقع دلایل متعددی وجود دارد که ضرورت مراجعه کارجویان به مشاوران شغلی را توجیه می‌کند. اولین دلیلی که می‌توان برشمرد این است که مشاوران شغلی با تکیه بر تکنیک‌هایی خاص به متقاضیان راهنمایی و مشاوره ارائه می‌دهند و با دید گسترده‌تری به موضوعات کاری نگاه می‌کنند. در انجام هر فعالیت و اقدامی، همیشه نقطه شروع دشوار است. راه‌اندازی استارت‌آپ و شروع یک کسب‌و‌کار، یکی از چالش‌هایی است که پیش‌ روی افراد جامعه امروز به‌ویژه قشر جوان قرار دارد. گرچه رؤیای داشتن یک کسب‌و‌کار پردرآمد و موفق، وسوسه‌انگیز و جذاب است، اما داشتن یک رؤیا به‌تنهایی تضمینی برای موفقیت محسوب نمی‌شود. یک اشتباه کوچک در شروع کسب‌و‌کار می‌تواند زندگی و سرمایه‌تان را تا مرز نابودی بکشاند و همه تلاش شما را به راحتی بر باد دهد. مشاوره شغلی به معنی دریافت کمک حرفه‌ای و کسب اطلاعات لازم از افرادی است که صاحب تخصص و دانش هستند. روند مشاوره‌ شغلی می‌تواند در ارزیابی این‌که کجا هستید، کجا می‌خواهید بروید و چطور به آن‌جا برسید کمک کند. ممکن است از آن‌ها بخواهید که شما را ارزیابی کنند تا مهارت‌ها، کیفیت‌ها و ویژگی‌های خود را درک کنید و نقش‌ها و صنایعی را که می‌توانید در آن‌ها سرآمد باشید، بشناسید. اگر اهداف خاصی برای حرفه‌ خود در ذهن دارید، مشاور شغلی می‌تواند واسطه‌ای باشد تا برای دستیابی به آن‌ها برنامه‌ریزی کنید.

مانعی بر سر راه استرس‌های شغلی
یادگیری نحوه‌ کنار آمدن با شکست‌ها و احساسات منفی مربوط به شغل یکی از بزرگ‌ترین مزایای مشاور شغلی است. اگر کاری که انجام می‌دهید انتظارات شما را بر‌آورد نمی‌کند یا مدتی بیکار بوده‌اید، احتمال دارد احساسات منفی‌ای مانند خودناباوری در شما شکل بگیرد. به‌عنوان مثال، در صورتی که نامه‌ عدم پذیرش داشته‌اید، مشاور شغلی می‌تواند به شما کمک کند تا دلایل عدم پذیرش‌تان را تعیین و برنامه‌ای را برای غلبه بر این شکست تدوین کنید. مشاور شغلی به شما یاری می‌رساند تا تمرکزتان را حفظ کنید و بتوانید به جای تسلیم‌شدن در مقابل افکار منفی، به حرکت ادامه دهید. یکی دیگر از بهترین دلایل استفاده از مشاور شغلی این است که در میانه‌ مسیر شغلی خود هستید و احساس رکود شغلی دارید. ثابت ماندن در اواسط مسیر شغلی بسیار معمول است و ملاقات با مشاور شغلی راهی عالی برای خارج شدن از این مهلکه و بازگشت به مسیر حرفه‌ای است. مشاور شغلی می‌تواند به شما راهکار ارائه دهد تا جاه‌طلبی خود را بازیابید و یادآوری کند که چرا در وهله‌ اول حرفه‌ خود را انتخاب کرده‌اید. همچنین، می‌تواند برای تصمیم‌گیری در مورد مسیر شغلی فعلی‌تان مفید واقع شود.