printlogo


مسیر بهره‌مندی زنان خانه‌دار از خدمات بیمه‌ای
سیدسعید حسین مدیرکل تأمین‌اجتماعی غرب تهران

گسترش پوشش بیمه‌ای از سوی سازمان تأمین‌اجتماعی براساس اصل ۲۹ قانون اساسی و اصل یکم قانون تأمین‌اجتماعی، زمینه‌ بهره بردن اقشار مختلف مردم از خدمات بیمه‌ای را فراهم کرده است. در این میان دختران و زنان خانه‌دار و دانشجویان جزو گروه‌هایی هستند که در قالب بیمه فراگیر خانواده ایرانی می‌توانند در این مسیر هموارگام بگذارند و از خدمات بیمه‌ای این نهاد بیمه‌گر بهره‌مند شوند. 
بیمه زنان خانه‌دار به‌عنوان یکی از خدمات و تعهدات گسترده سازمان تأمین‌اجتماعی برای افراد بیمه‌شده در راستای مأموریت این سازمان جهت توسعه پوشش بیمه‌ای برای اقشار و گروه‌های مختلف جامعه اجرا می‌شود. بر مبنای این طرح بیمه‌ای، زنان خانه‌دار غیرشاغل که امکان استفاده از بیمه اجباری سازمان تأمین‌اجتماعی را ندارند، می‌توانند از این نوع بیمه بهره‌مند شوند.
طبق برنامه‌ریزی انجام شده اکنون بیمه زنان خانه‌دار، بیمه دانشجویان، بیمه صاحبان حِرَف و مشاغل آزاد، بیمه اختیاری و بیمه کارفرمایان در چارچوب بیمه فراگیر خانواده ایرانی تعریف و اجرایی شده است. در همین راستا بانوان و دختران خانه‌دار هم امکان استفاده و بهره‌مندی از این پوشش بیمه‌ای با توجه به تعیین نرخ حق‌بیمه پرداختی را دارند.
انعقاد قرارداد بیمه زنان خانه‌دار به‌منظور رفاه حال بانوان کاملاً غیرحضوری و بی‌نیاز از مراجعه به شعب امکان‌پذیر است. بانوان می‌توانند از طریق سامانه خدمات الکترونیکی سازمان تأمین‌اجتماعی به نشانی (es.tamin.ir)  از منوی بیمه‌شدگان – بیمه‌شدگان خاص - بیمه فراگیر خانواده ایرانی - انعقاد قرارداد بیمه زنان خانه‌دار و دختران، نسبت به ثبت قرارداد و پرداخت حق‌بیمه اقدام کنند.
زنان خانه‌دار می‌توانند با انتخاب یکی از سه نرخ ۱۲، ۱۴ و یا ۱۸ درصد به‌عنوان بیمه‌شده اصلی، تحت‌پوشش خدمات سازمان تأمین‌اجتماعی قرار گیرند. حداقل سن برای بیمه زنان خانه‌دار ۱۸ سال و حداکثر ۵۰ سال است. در صورتی که سن متقاضی بیش از این باشد، باید معادل سنوات بیش از ۵۰ سال، سابقه قبلی پرداخت حق‌بیمه داشته باشد. همچنین در چارچوب این مدل بیمه‌ای، اشخاص دارای ۱۰ سال سابقه بیمه‌پردازی از شرط سنی معاف هستند.
حق‌بیمه پرداختی از سوی دختران و زنان خانه‌دار تحت‌پوشش تأمین‌اجتماعی با نرخ‌های تعیین‌شده برای برخورداری از خدمات بازنشستگی، ‌فوت و ازکارافتادگی متفاوت است. برای استفاده از خدمات درمانی تأمین‌اجتماعی باید هرکدام از این افراد مبلغی را بابت سرانه درمان به‌صورت ماهانه پرداخت کنند.
در قالب یکی از ویژگی‌های مهم این نوع بیمه، بیمه‌شدگان تأمین‌اجتماعی در صورت پوشش بیمه‌ای در قالب تبعی همسر یا والدین، می‌توانند از خدمات درمانی این نهاد بیمه‌گر استفاده کرده و هم‌زمان به‌عنوان بیمه‌شده اصلی در بیمه زنان خانه‌دار ثبت‌نام کنند.
زنان خانه‌دار می‌توانند فرزندان خود را نیز بیمه‌شده تبعی تحت‌پوشش تأمین‌اجتماعی قرار دهند. همسر، پدر و مادر بیمه‌شده اصلی نیز در صورت دارا بودن شرایط قانونی و تحت‌تکفل بودن، امکان استفاده از خدمات تأمین‌اجتماعی به‌عنوان بیمه‌شده تبعی را دارند.
بر مبنای قوانین و مقررات سازمان تأمین‌اجتماعی، امکان استفاده از تمامی ‌خدمات تأمین‌اجتماعی به غیر از بیمه بیکاری و غرامت دستمزد ایام بیماری و بارداری برای زنان خانه‌دار فراهم است. در صورت قطع بیمه‌پردازی در قالب بیمه زنان خانه‌دار، سوابق بیمه‌ای نزد سازمان تأمین‌اجتماعی باقی و در زمان رسیدن به شرایط بازنشستگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین با وجود اشتغال زنان خانه‌دار و استفاده از پوشش بیمه اجباری، سوابق بیمه زنان خانه‌دار به سوابق بیمه اجباری اضافه می‌شود.
یکی دیگر از مزایای بیمه فراگیر خانواده ایرانی برای زنان خانه‌دار این است که با داشتن ۳۰ سال سابقه بیمه‌پردازی و ۴۵ سال سن و یا ۲۰ سال سابقه بیمه‌پردازی و ۵۵ سال سن به شرایط بازنشستگی می‌رسند. افراد مذکور از آن زمان در چارچوب بازنشسته، تعهدات مختلف خود نظیر حقوق و مزایای مستمری بازنشستگی، خدمات درمان، تعهدات کوتاه‌مدت و بلندمدت را از سازمان دریافت می‌کنند.