کیفیت زندگی؛ عامل یک سالمندی آرام
سالمندی یکی از مراحل مهم زندگی است که با پیشرفت علم و بهبود شرایط بهداشتی، آمار افرادی که در این دوره از زندگی قرار دارند، در جوامع گوناگون رو به افزایش میرود. ازاینرو برای ارتقای سازگاری سالمندان، توجه به رضایت از زندگی آنان لازم به نظر میرسد. در این دوره سیستمهای مختلف بدن تحلیل میرود و در عمل، توانایی انسان کاهش مییابد. این روند افزایش ناتوانی و کاهش تصاعدی در توانایی حرکتی و عملکرد حافظه، افول استقلال و وابستگی سالمندان به دیگران را موجب میشود. یکی از عوامل تأثیرگذار در بهزیستی سالمندان، کیفیت زندگی است. کیفیتی که میتواند پیشبینیکننده میزان و تأثیر بیماریها، صدمات و ناتوانیها و سنجش سلامت روانی در جوامع باشد. اما کیفیت زندگی به چه معناست و چه مؤلفههایی را شامل میشود؟ بهطور کلی سازمان جهانی بهداشت «کیفیت زندگی» را ادراک فرد از جایگاه خود در زندگی، بافت فرهنگی و سامانه ارزشی که متعلق به آن است تعریف میکند. این جایگاه اهداف، آرزوها، ملاکها و اولویتهای فرد را دربر میگیرد. این تعریف از کیفیت زندگی، سه مؤلفه رضایت عینی، وضعیت عملکردی و عوامل بافتی را شامل میشود که دو عامل نخست بهطور مستقیم با سلامت روانی همپوشانی دارند. عوامل مختلفی همچون وضعیت سلامتی، توانمندی، شادبودن، حفظکردن عملکردهای حساس و رهایی از درد ازجمله شاخصههای کیفیت زندگی محسوب میشود. محققان و پژوهشگران ثابت کردهاند بین استحکام روانی و بهزیستی روانشناختی در سالمندان ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. متغیر فعالیت بدنی بهمنزله عامل میانجیگر بین استحکام روانی و بهزیستی روانشناختی ایفای نقش میکند. یافتهها نشان میدهند احساس انسجام، تأثیر مستقیمی بر فاکتور سلامت روانی و کیفیت زندگی سالمندان دارد. حال به راستی برای افزایش کیفیت زندگی سالمندان چه باید کرد و از چه راهکارهایی میتوان بهره برد؟
سالمندان باید به مراجعات پزشکی منظم و بازبینیهای پزشکی پایبند باشند تا مشکلات بهداشتی خود را به موقع شناسایی و درمان کنند. ورزش منظم و سازمانیافته برای حفظ قوای بدنی و ارتقای سلامتی بسیار مهم است. این فعالیتها میتواند شامل پیادهروی، یوگا، شنا و تمرینات ملایم باشد. تغذیه مناسب با حفظ تنوع در رژیم غذایی و مصرف مقدار کافی از میوهها، سبزیجات، مغذیهای مهم و آب برای حفظ سلامتی بدن ضروری است. رعایت تنظیم خواب و استراحت منظم به سلامتی عمومی و روحی سالمندان کمک میکند. تمرینات آرامشی و یوگا نیز میتواند در این زمینه مفید باشد. حفظ روابط اجتماعی و اشتراک فعالیتهای اجتماعی با دوستان و خانواده، احساس تنهایی و انزوا را کاهش و روحیه سالمندان را افزایش میدهد. تمرینات مغزی مانند خواندن، حل کردن معماها، یادگیری مهارتهای جدید و بازیهای ذهنی حفظ قدرتهای ذهنی را به دنبال دارد. آموزش تکنیکهای مدیریت استرس مثل مدیتیشن و یادگیری چگونگی مقابله با وضعیتهای استرسزا میتواند به سالمندان کمک کند. برای پیشگیری از سقوط و آسیبهای مرتبط با ایمنی، باید از ایمنی در منزل (استفاده از دستگیرهها و فرشهای ضد لغزش) و واکسیناسیونهای لازم استفاده کرد. مدیریت مالی معقولانه و برنامهریزی برای سالمندان بسیار حیاتی است تا از وضعیت مالی آنها مراقبت شود. داشتن اهداف و انگیزه در زندگی، حتی در سنین سالمندی، به افزایش انگیزه و شادی کمک میکند. آموزش و استفاده از فناوریهای جدید برای ارتباط با دیگران، یادگیری و سرگرمی میتواند تجربه زندگی سالمندان را بهبود بخشد.
از طرفی باید توجه داشت که مراقبت از سالمندان در خانواده نهتنها برای سالمندان بلکه برای اعضای خانواده نیز تأثیرات عمیقی داشته که این تأثیرات به شدت روانی و اجتماعی بوده و به سبب اهمیت آنها، نیاز به برنامهریزی و مدیریت دقیق دارند. مراقبت از سالمندان به اعضای خانواده امکان میدهد تا ارتباط عمیقتری با نسلهای قدیمیتر خود داشته باشند و از تجربهها و مشاورههای آنها بهرهبرند. این مراقبت میتواند احساس معنویت و ارتباط فامیلی را تقویت کند. در نهایت اینکه دادن شادی و آرامش و رضایتخاطر بیشتر به سالمندان یک چالش پیچیده نیست، اما نیازمند توجه و اهمیتی خاص است.