printlogo


تغذیه بیماران هپاتیتی

درمان اصلی همه انواع هپاتیت استراحت و رژیم مناسب است تا از آسیب بیشتر کبد پیشگیری شود و فرصتی به بهبودی و تجدید حیات سلول‌های آسیب دیده داده شود. چند توصیه‌ تغذیه‌ای در این زمینه می‌توان ارائه داد: 
• پروتئین گندم یا گلوتن یکی از ترکیب‌هایی است که به‌سختی قابل هضم است. بنابراین افراد مبتلا به هپاتیت باید در مصرف مواد غذایی حاوی گلوتن احتیاط کنند. گلوتن از عواملی است که امکان دارد زمینه‌ساز التهاب باشد. بنابراین در افراد مبتلا به هپاتیت، مصرف موادغذایی حاوی گلوتن مناسب نیست و بهتر است افراد مبتلا به هپاتیت از مواد غذایی بدون گلوتن یا با گلوتن تعدیل‌شده استفاده کنند.
• همیشه تأکید بر این است که آب شهری بهترین آب نوشیدنی است، اما این زمانی درست است که آب لوله‌کشی به لحاظ کیفی مناسب باشد. در بسیاری موارد آب لوله‌کشی حاوی ترکیب‌های نامناسبی مانند فلزات سنگین، کلر و فلوراید بیش از حد طبیعی و بعضی دیگر حاوی ترکیب‌های شیمیایی نامطلوب است. بنابراین نوشیدن این آب و هضم ترکیب‌های نامناسب آن آسیب بیشتری به کبد وارد می‌کند. بعضی متخصصان معتقدند در زمان دوش گرفتن هم ممکن است ترکیب‌های نامناسب از طریق پوست و ریه وارد بدن شوند. بنابراین توصیه می‌شود از آب معدنی سالم که از کیفیت آن مطمئن هستید، استفاده کنید.
• فست‌فودها به لحاظ ارزش تغذیه‌ای، بسیار بد هستند. بنابراین با مصرف آن‌ها علاوه بر ورود ترکیب‌های مضر به بدن که کبد باید عهده‌دار هضم‌شان باشد، ترکیب‌های غذایی سالم مانند انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز وارد بدن نمی‌شوند و از این نظر بدن دچار کمبود خواهد شد.
• رژیم غذایی افراد مبتلا به هریک از انواع هپاتیت باید عاری از چربی، به‌ویژه چربی اشباع، نمک، ادویه زیاد، انواع محرک مانند فلفل، افزودنی‌ها، نگهدارنده‌ها و شیرینی غیرطبیعی باشد. بنابراین خوراکی‌هایی مانند چیپس، پفک، شیرینی خامه‌ای و غذاهای کنسروی باید از سبد غذایی این افراد حذف شود.
• مصرف مواد غذایی تهیه‌شده با روغن جامد یا مصرف آن به هر شکل دیگر برای افراد مبتلا به هپاتیت ممنوع است. به این دلیل که کبد مسئول دفع چربی‌ها در بدن است و کبد بیمار توانایی هضم چربی‌ها را ندارد. بهترین روغن مورد استفاده روغن زیتون یا ذرت است آن هم به مقدار کم.
• لطفاً وقتی به دیدن بیمار مبتلا به هپاتیت می‌روید با کمپوت یا آبمیوه نروید. زیرا این خوراکی‌ها بخصوص آبمیوه‌های کارخانه‌ای حاوی مقدار زیادی شکر مصنوعی است. بنابراین با نوشیدن این نوع آبمیوه‌ها مقدار زیادی شیرین‌کننده مصنوعی وارد بدن می‌شود که کبد برای هضم آن آسیب زیادی می‌بیند. این نکته در افراد مبتلا به هپاتیت C بسیار مهم است.
• غذاهای حاوی قندهای ساده نظیر مربا، ژله، عسل و سایر غذاهای نشاسته‌ای در صورت تمایل و پذیرش بیمار می‌تواند استفاده شود. مصرف آبمیوه‌های شیرین برای افزایش کربوهیدرات و مایعات دریافتی توصیه می‌شود.
• مصرف مکمل ویتامین‌های (B) کمپلکس به‌خصوص (B1) ، (B2) و فولات، همچنین ویتامین (C) برای بهبود اشتها، ویتامین (K) برای طبیعی کردن سیلان خون و پیشگیری از مشکلات انعقادی، مکمل روی برای بهبود اشتها و پتاسیم بخصوص در هپاتیت (C) مفید است.
• بهتر است از گروه میوه‌جات، یک واحد آن از مرکبات و دو واحد نیز از سایر میوه‌ها انتخاب شود. از گروه سبزیجات دو واحد از سیب‌زمینی و جانشین‌های آن، یک واحد از سبزی با برگ‌های سبز تیره یا زرد و دو واحد از سایر سبزی‌ها انتخاب شود و یک واحد از سایر سبزی‌ها به صورت خام مصرف شود.