مدیردرمان تأمین اجتماعی کاشان:
اقشار کارگر و آسیب پذیر بیشترین جمعیت تحت پوشش را تشکیل می دهند
شهر گلوگلاب و خانههای تاریخی؛ کاشان با بیش از هفتهزار سال تمدن و برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب، علاوه بر جذابیت گردشگری، مزارع کشاورزی متنوع، کارخانجات بزرگ و صنایعدستی زیادی دارد که فرایند فعالیت آنها سبب شکوفایی اقتصادی منطقه شده است. وجود کارخانههای فرش ماشینی، خودروسازی، فولاد، چینی و ملامینسازی، کاشیسازی و ریسندگی، شهرستان کاشان و توابع آن را به یکی از قطبهای صنعتی کشور تبدیل کرده که بهتبع آن شمار اقشار کارگر و پوشش بیمهای آنها گسترش یافته است. سازمان تأمیناجتماعی در این منطقه از طریق چهار مرکز ملکی و مراکز طرف قرارداد، پاسخگوی نیازهای درمانی بیمهشدگان است. برای اطلاع از کمیت و کیفیت این خدمات با دکتر امیررضا آذرنوش، مدیردرمان تأمیناجتماعی منطقه کاشان به گفتوگو نشستیم. او با 11 سال سابقه فعالیت در عرصه پزشکی، از دو سالونیم گذشته سکان این مجموعه را به دست گرفته است. ریاست اداره شورا و کمیسیونهای پزشکی و معاون درمان مدیریت درمان منطقه کاشان سوابق حرفهای او را تشکیل میدهد. مشروح این گپوگفت را در ادامه میخوانید.
سلاله صدرایی روزنامه نگار
تعداد مراکز درمانی ملکی و طرف قرارداد تأمیناجتماعی منطقه کاشان چقدر است؟
این مدیریت در بخش درمان مستقیم دارای یک بیمارستان تخصصی زنان و زایمان با عنوان شبیهخوانی کاشان است. همچنین پلیکلینیک تخصصی بوعلی کاشان، درمانگاه تخصصی حضرت ابوالفضل(ع) آران و بیدگل و درمانگاه شهدای نطنز از مراکز ملکی است که در اختیار داریم. در بخش درمان غیرمستقیم نیز با 406 مرکز درمانی، تشخیصی و دارویی طرف قرارداد هستیم که شامل 196 پزشک عمومی، متخصص، فوقتخصص و دندانپزشک میشود.
خدمات مراکز درمانی شامل چه مواردی است و از چه تجهیزات و امکانات درمانی برخوردارند؟
قبل از پاسخ به این سؤال لازم است به تاریخچه بیمارستان اشاره کنم؛ در سال 1383 یک بیمارستان با عنوان شهید بهشتی تأمیناجتماعی به دانشگاه علومپزشکی واگذار شد و در مقابل بیمارستان شبیهخوانی کاشان بهصورت استیجاری در اختیار سازمان قرار گرفت. بنابراین بیمارستان اخیر قدمت 40ساله دارد و این مدیریت اقدامات مهمی را جهت افزایش ایمنی و استانداردسازی بیمارستان انجام داده است. براین اساس، طرحهای بازسازی، بهسازی و هتلینگ به اجرا درآمد. تجهیزات و امکانات بیمارستان نیز بهروزرسانی شد که ازجمله آن میتوانم به خرید، نصب و راهاندازی دستگاه پیشرفته لاپاراسکوپی، خرید و نصب مخزن اکسیژن 10 تنی و خرید دستگاه اکوسونوگرافی اشاره کنم. علاوه بر آن موفق به جذب پزشکان متخصص و فوقتخصص برای فعالیت در بیمارستان شدهایم. در این مرکز بخشهای زایمان، جراحی و نوزادان فعال است و بهزودی بخش اطفال نیز راهاندازی میشود. تجهیز بخش زایمان به تختهای الدیآر و ارائه خدمات زایمان بدون درد از ویژگیهای مهم این بخش بهشمار میرود. در حوزه خدمات پاراکلینیک نیز مراجعهکنندهها میتوانند از خدمات بخشهای فیزیوتراپی، آزمایشگاه، رادیولوژی و سونوگرافی بهرهمند شوند.
به جذب پزشکان متخصص در بیمارستان اشاره کردید؛ با توجه به کمبود برخی رشتههای تخصصی بهویژه در مناطق و شهرهای کمجمعیت، برای این اقدام با چه چالشی مواجه بودید؟
در یک دوره زمانی، بسیاری از پزشکان تمایل داشتند با سازمان تأمیناجتماعی همکاری کنند، اما با گذشت زمان بهدلیل برخی مسائل مانند عدم رشد تعرفهها، تمایل آنها برای فعالیت در تأمیناجتماعی کمرنگ شد. در دوره کنونی با مساعدت مدیرعامل و هیأتمدیره سازمان، در پرداخت پرکیس پزشکان تجدیدنظر شد که تأثیر بسزایی در رفع کمبودهای پزشک داشت. همانطور که اشاره کردم ما نیز موفق به جذب پزشکانی همچون متخصص رادیولوژی، بیهوشی، داخلی، رشتههای جراحی، اطفال، زنان و زایمان و مسئول فنی داروخانه شدیم که اقدام مؤثری در ارتقای کمیت و کیفیت خدمات داشت. درحال حاضر نیازمند بهکارگیری دندانپزشک و متخصص رادیولوژی تماموقت هستیم.
آمار ارائه خدمات درمانی در مراکز بستری و سرپایی چقدر است؟
خدمات درمانی تأمیناجتماعی منطقه کاشان از اقبال توجه مردم برخوردار است؛ به نحوی که سال گذشته تعداد 439هزار و 854 مورد مراجعه به پزشک اعم از عمومی، متخصص و فوقتخصص در بخشهای بستری و سرپایی انجام شده و مراجعه به سایر واحدهای خدمات درمانی بخشهای پاراکلینیک، رادیولوژی و آزمایشگاه نیز در مجموع به تعداد 584هزار و 690 مورد بهثبت رسیده است. همچنین در این بازه زمانی شاهد یک میلیون و 24هزار و 544 مورد مراجعه به مراکز درمانی سرپایی و 6هزار و 574 مورد مراجعه به بخشهای بستری بودیم. آمارهای خدمات درمان غیرمستقیم نیز چشمگیر است؛ سال گذشته در مجموع 4 میلیون و 516هزار و 782 مورد مراجعه به مراکز طرف قرارداد صورت گرفته که از این میان 797هزار و 313 مورد خدمات ویزیت ارائه شده است.
با توجه به این میزان خدمات، ارزش و جایگاه حوزه درمان تأمیناجتماعی را در منطقه کاشان چگونه ارزیابی میکنید؟
حدود 75درصد از جمعیت بیش از 468هزار نفری شهرستان کاشان و توابع آن زیر پوشش بیمه تأمیناجتماعی قرار دارند که بیشتر آنها را اقشار کارگر و آسیبپذیر جامعه تشکیل میدهند. بنابراین برای ما مهم است که خدمات درمانی مناسبی را به بیمهشدگان ارائه دهیم. بخشی از این خدمات در مراکز ملکی و بخشی نیز از طریق خرید خدمت فراهم میشود. باعث افتخار است که اعلام کنم، این مدیریت با 95درصد مراکز درمانی، تشخیصی و دارویی سطح منطقه طرف قرارداد است که ضمن ایجاد سهولت در دسترسی به درمان، سبب کاهش پرداخت از جیب بیمهشدگان میشود.
چه طرحهای توسعهای در دست دارید؟
با توجه به قدمت ساختمان بیمارستان شبیهخوانی به دنبال آن هستیم تا بنای جدیدی را برای جایگزینی بیمارستان، احداث کنیم. در این راستا مکاتبات لازم را انجام داده و پیگیر نتیجه کار هستیم. طرح بعدی ما را اجرای پروژه ساختمان مدیریت درمان تشکیل میدهد. ساختمان فعلی با بیش از 40 سال قدمت، اکنون فرسوده و ناایمن شده است. خوشبختانه با مساعدت مدیرعامل و ستاد مرکزی، عملیات احداث بهزودی کلنگزنی خواهد شد. از دیگر طرحها میتوانم به برنامه ساخت درمانگاه جدید شهدای نطنز اشاره کنم. بنای فعلی این مرکز در یکی از طبقات شعبه بیمه واقع شده و فضای آن فاقد استانداردهای لازم است. اجرای این طرح با مشارکت یک خیّر انجام میشود که با اتمام روند مقدماتی در آیندهای نزدیک آغاز خواهد شد.