فناوری
جوهر نعنا، درمانی برای آلزایمر
یافتههای مطالعاتی جدید از دانشمندان اسپانیایی نشان میدهد که استنشاق «جوهر نعنا» میتواند تواناییهای شناختی مغز را در موشهای آزمایشگاهی مبتلا به بیماری آلزایمر بازگرداند. این ترکیب شیمیایی حتی برخی آسیبهای مغزی ناشی از این بیماری را جبران میکند. جوهر نعنا که یک الکل 10 کربنی است از روغن اسانس خالص نعنا استخراج و به عنوان چاشنی و ماده معطر و دارویی استفاده میشود و در ازای هر ۴ یا ۵ کیلوگرم نعنا نزدیک به ۱۰ گرم جوهر نعنا میتوان استخراج کرد. محققان بهطور خاص متوجه کاهش سطح پروتئین اینترلوکین ۱ بتا شدهاند. این پروتئین به تنظیم پاسخهای التهابی بدن کمک میکند. پاسخی که میتواند محافظتی طبیعی ایجاد کند، اما اگر درست کنترل نشود به آسیب بیشتری منجر میشود. این گروه از پژوهشگران معتقدند مطالعه فوق فرضیه استنشاق بوهای خاص به عنوان درمانی برای آلزایمر را تأیید میکند. همچنین آنها بیان کردهاند که اگر بتوانیم بفهمیم کدام بوهای خوش موجب کدام پاسخها به سیستم ایمنی و مغز میشوند، میتوانیم از این بوها برای بهبود سلامت افراد استفاده کنیم. «خوآن خوزه»، ایمنیشناس از مرکز تحقیقات پزشکی کاربردی در اسپانیا در این مورد گفت: «ما در این تحقیق نقش حس بویایی در سیستم اعصاب مرکزی را بررسی و تأیید کردهایم که جوهر نعنا نوعی بوی محرک سیستم ایمنی در نمونههای حیوانی است. اما در کمال تعجب مشاهده کردیم مواجهه کوتاه با این ماده برای شش ماه در موشهای مبتلا به آلزایمر، مانع از کاهش سطح تواناییهای شناختی شده و جالبتر آنکه حتی تواناییهای شناختی موشهای جوان را بهبود بخشید. دانشمندان از قبل توانسته بودند پیوندهای زیادی بین بوها و سیستم ایمنی انسان بیابند. این ارتباطات را به سختی میتوان فهمید و تأیید کرد، اما میدانیم حس بویایی میتواند بهشدت و با جدیت مغز را تحتتأثیر قرار دهد. احتمال دارد بوهای مشخصی واکنشهای خاصی در مغز ایجاد کرده و به واکنشهای شیمیایی منجر شود که احساس، حافظه و بقیه موارد را تحریک میکند. بیماریهای مرتبط با سیستم اعصاب مرکزی مانند آلزایمر، پارکینسون و شیزوفرنی معمولاً با کاهش سطح حس بویایی همراه است. این مطالعه جدید دادههای امیدبخشی را به ما میدهد. البته هنوز به دادههای بسیار بیشتری برای تأیید این یافتهها در انسان نیاز است.»