مشاور مدیرعامل و مدیرکل روابط عمومی سازمان تأمیناجتماعی تشریح کرد
استفاده از راهبردهای جمعسپاری، بازاریابی و توسعه ظرفیتهای ارتباطی- تبلیغی، اولویت رسانهای تأمیناجتماعی
سیدمحمدرضا فیاضی، مدیرکل روابطعمومی سازمان تأمیناجتماعی و مشاور مدیرعامل این سازمان در گفتوگو با «آتیهنو» ضمن تشریح عملکرد اداره کل متبوعش در سال 1402 ظرفیتهای رسانهای به کار گرفتهشده جهت تبین حوزه مأموریتی تأمیناجتماعی و آگاهسازی مخاطبان این سازمان از خدمات و طرحهای بیمهای را برشمرد. فیاضی در بخش دیگری از سخنان خود به برنامههای آتی این اداره کل در سال 1403 اشاره کرد که مشروح این مکالمه را در ادامه میخوانید.
بهعنوان اولین سؤال بفرمایید ظرفیت رسانه چه امکانی را در اختیار حل مسائل سازمان قرار میدهد و شما و مجموعه روابطعمومی برای آگاهی افکار عمومی از تلاشهای صورت گرفته برای ارائه خدمات چه اقداماتی انجام دادهاید؟
همانطور که میدانید چالش مدیریت منابع مهمترین اولویت سازمان تأمیناجتماعی است. از طرف دیگر تکلیف سازمان در جهت تکمیل و توسعه پوشش بیمهای ازجمله راهبردهایی به حساب میآید که مورد تأکید مقام معظم رهبری در سیاستهای کلی تأمیناجتماعی بوده است. به همین دلیل تلاش برای اطلاعرسانی و تبلیغ طرحهای بیمهای با محوریت بیمه فراگیر خانواده جزو سیاستهایی بوده که بخش قابلتوجهی از آن با استفاده از ظرفیت رسانهای سازمان پیگیری شده است. در واقع فارغ از کارکردهای معمول واحدهای روابطعمومی، با رویکرد بازاریابی تلاش شد تا از مسیر طراحی کمپینهای ۳۶۰ درجه رسانهای، این سیاست سازمان دنبال شود. به لطف خدا و تلاش همکاران در بخشهای بیمهای و روابط عمومی، وضعیت ثبتنام در طرحهایی نظیر بیمه دانشجویی و زنان خانهدار رشد چشمگیری داشت، بهطوری که در دو سال گذشته نزدیک به 600 هزار نفر در قالب این دو طرح به جمع بیمهشدگان سازمان اضافه شد. هماکنون نیز بخش دیگری از کمپین با استفاده از ظرفیت فضای مجازی، تبلیغات محیطی و رسانههای جمعی در حال پیگیری است. در بحث استفاده از خدمات غیرحضوری نیز همزمان با طراحی، پشتیبانی و بهروزرسانی مناسب اپلیکیشن «تأمینمن» توسط همکاران پرتلاش مرکز فناوری و اطلاعات و آمار، کمپین بازاریابی این برنامه طراحی و اجرایی شد. با گذشت حدود یک سال و نیم از تاریخ رونمایی این برنامه، هماکنون تعداد نصب نرمافزار به حدود چهار میلیون کاربر رسیده و زمینه افزایش رضایت از خدمات غیرحضوری سازمان و کاهش بار مراجعات حضوری را فراهم کرده است. علاوه بر مواردی که ذکر شد یکی از ایدههایی که به لطف خدا با موفقیت نسبی انجام شد، رویکرد استفاده از ظرفیت جمعسپاری در حل مسائل سازمان بود. این موضوع اولینبار در تیرماه سال ۱۴۰۱ و همزمان با هفته تأمیناجتماعی با هدف استفاده از ظرفیت ایدههای همکاران ذیل هشت مسئله کلان اجرایی شد و نهایتا از ۲۰ ایده برتر با رأی حوزههای تخصصی سازمان تقدیر به عمل آمد. در ادامه این ایدهها برای پیگیری و اجرایی شدن به معاونت برنامهریزی و مالی ارجاع شد. تعدادی از آنها به اجرا درآمده و یا در مرحله اجرایی شدن قرار دارند. با همین رویکرد، حضور یکپارچه سازمان و شرکتهای زیرمجموعه در نمایشگاه الکامپ بهصورتی متمایز صورت گرفت. تمایزی که براساس آن برای اولینبار لیست نیازهای مرتبط با حوزههای فناوری از بخشهای مختلف سازمان و شرکتها اخذ و با اعلان عمومی آن، عملا فرصت آشنایی فعالان حوزه فناوری با مسائل سازمان محقق شد. همچنین در مدت نمایشگاه فرصتی برای ارائه توانمندیها و محصولات و ارتباط مستقیم شرکتهای استارتآپی با مدیران سازمان و شرکتها فراهم آمد تا تعاملی دوسویه و ناظر بر مسائل سازمان انجام گیرد. موضوعی که انشاءلله با تلاش همکاران مرکز فناوری و اطلاعات و ذیل دبیرخانه خلاقیت تداوم خواهد داشت. این رویکرد در نمایشگاه اکسپو نیز در قالب حضور یکپارچه سازمان و شرکتهای زیرمجموعه و معرفی ظرفیتهای سازمان با گروههای بازرگانی و دریافت لیست نیازهای آنها صورت گرفت که به لطف خدا نتایج مثبتی را برای مجموعه اقتصادی سازمان در پی داشت. بهطور کلی حوزه رسانهای سازمان تأمیناجتماعی بهعنوان یکی از نهادهای پشتیبان، تلاش داشته تا در تعامل همافزا با حوزههای مختلف بتواند زمینه توسعه و تبیین خدمات را فراهم کند.
امسال و همزمان با هفته تأمیناجتماعی از تارنمای «تأمیننما» رونمایی شد. هدف از رونمایی این تارنما چه بود؟
مفهوم شفافیت یکی از ارکان مهم ایجاد نظارت چه در بُعد نهادی، چه اجتماعی محسوب میشود که بهطور مستقیم با مفاهیمی نظیر اعتماد، سرمایه اجتماعی و حتی کارآمدی ارتباط دارد. در کشور ما نیز شفافیت خصوصا در سالهای اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته و قوانین و سازوکارهای قابلتوجهی در این رابطه وجود دارد. از این جهت سازمان تأمیناجتماعی به عنوان سازمانی که متعلق به ذینفعان است تلاش داشته تا با بهرهگیری از یک ظرفیت نوآورانه، تارنمایی با هدف ارائه شفاف و کاربردی حوزه فعالیت خود طراحی و رونمایی کند. تارنمایی با عنوان «تأمیننما» که نمایی قابلفهم از فعالیتهای کلان سازمان تأمیناجتماعی را در دو مقیاس مالی و تعداد خدمات ارائه میکند. هدف از فعالیت «تأمیننما» این است که نشان دهد سازمان تأمیناجتماعی در مسیر انجام تعهدات خود فارغ از نقاط ضعف و قوتاش، چه حجمی از خدمات و با چه ارزشی را ارائه میدهد. این تارنما در هفته تأمیناجتماعی سال جاری با آدرس (tamin-nama.ir) رونمایی شد. عموم مردم میتوانند در هر لحظه به این سایت دسترسی داشته باشند و تعداد خدمات ارائه شده در هر بخش و ارزش آن از ابتدای سال 1402 تا این لحظه را مشاهده کنند. این سایت دارای قسمتهای مختلفی است؛ یک بخش کلان که نشاندهنده تعداد کل خدمات و ارزش آنهاست. بخش دیگر به تعداد افراد تحتپوشش سازمان اشاره دارد. در حوزه درمان به تعداد و ارزش خدمات سازمان در حیطه درمان مستقیم و غیرمستقیم پرداخته شده و جزئیاتی نظیر تعداد خدمات سرپایی، بستری و... در آن گنجانده شده است. در بخش بیمهای نیز به تعداد و ارزش خدمات تعهدات کوتاهمدت و بلندمدت پرداخته شده و خدماتی نظیر تعداد نسخ الکترونیک، بیمه بیکاری و همچنین پروژههای عمرانی بهصورت جداگانه در سایت قرار دارد. در واقع در هر قسمت ارزش و تعداد خدمات از 01/01/1402 تا همین لحظه در دسترس است. شاید بتوان ادعا کرد این امکان در میان کمتر دستگاه دولتی کشور و حتی نمونههای مشابه خارجی با این جزئیات و شکل نمایش دیده میشود. البته ادعایی نداریم که این کار در زمینه شفافیت بدون نقص است، بلکه تلاش داشتیم تا با همراهی تمام بخشهای سازمان، در راستای شفافیت یک گام اساسی به جلو برداریم.
به شفافیت اشاره کردید. این مفهوم معمولا در ارتباط با مضمون نظارت طرح میشود. سازمان تأمیناجتماعی در این زمینه چه اقداماتی داشته است؟
نهادهای نظارتی سازمان تأمیناجتماعی اعم از هیأتهای تخلفات اداری که بررسی تخلفات اداری کارکنان را برعهده دارند، یا حوزه حراست سازمان که وظیفه آن بررسی اخبار و گزارشهاست و حوزه بازرسی سازمان سه نهاد نظارتی اصلی سازمان هستند. این نهادها به بررسی شکایات و گزارشهای منجر به فساد میپردازند. این سه مرکز در فرایند معمول خود محل مراجعه افراد و نهادها برای پیگیری موضوعات نظارتی هستند. در سال 1402 در تعامل مثبتی که میان حوزه رسانهای سازمان و این سه نهاد اتفاق افتاد و به موضوع شفافیت نیز مرتبط است، مشخص شد بسیاری از مردم نسبت به حقوق خود و سازوکار ارتباط و پیگیری موضوعات از این نهادهای نظارتی اطلاع کافی ندارند و گاهی با شکایت و مسئلهای مواجه میشوند، اما یا نمیدانند به کجا مراجعه کنند، یا مراجعه به این نهادها با برخی موانع ذهنی همراه میشود یا اینکه اصلا فرصت و حوصله کافی برای مراجعه و پیگیری و طرح موضوعات را ندارند. علاوه بر این بهطور معمول بخشی از فرایند نظارتی مستلزم مراجعه حضوری مردم است. در مواقعی نیز زبان حوزههای نظارتی زبان حقوقی، فنی و دشوار برای عموم مردم است، بنابراین نهتنها در برخی موارد افراد از پیگیری موضوع خود منصرف میشوند بلکه سازمانی نظیر تأمیناجتماعی با حدود 2000 نقطه تماس مستقیم در مراکز بیمهای و درمانی نیز از این ظرفیت عظیم نظارت اجتماعی که میتواند در زمینه مبارزه با فساد و صیانت از حقوق ذینفعان نقش مؤثری ایفا کند محروم میشود. لذا براساس ابتکار صورت گرفته توسط هر سه نهاد نظارتی سازمان، از درگاه نظارتی مردمی سازمان تأمیناجتماعی تحت عنوان «nezarat.tamin.ir» رونمایی شد. همچنین تلاش شد به کمک برخی تولیدات رسانهای، ادبیات فنی و حقوقی نهادهای نظارتی، در عین پایبندی به وجه تخصصی، بهصورت مردمی و عمومی بازنشر شود. در این صفحات جداگانه، امکان ثبت خبر، گزارش و تخلف بهصورت کاملا غیرحضوری فراهم شده تا به جای اینکه به شکل سنتی به نهادهای نظارتی مراجعه شود، این نهادها به اربابرجوع مراجعه کرده و از این ظرفیت عظیم نظارت مردمی استفاده کنند. برای همین منظور در تمام مراکز درمانی و شعب سازمان تأمیناجتماعی، تابلوهایی نصب شده که با اسکن (QR) کد، اربابرجوع میتواند به راحتی و کاملا غیرحضوری وارد درگاه نظارت مردمی شود. این رویکرد جدید که با تلاش و همراهی نهادهای نظارتی سازمان اجرایی شده، نهتنها باعث میشود فرد نسبت به حق و حقوق و امکان پیگیری مسائل خود مطلع شده و مسیر پیگیری نیز تسهیل شود، بلکه عملا اقدام مؤثری در راستای ارتقای وضعیت سلامت اداری و ایجاد بازدارندگی محسوب میشود.
در حوزه تعامل با رسانهها رویکرد سازمان تأمیناجتماعی چه بوده و چه تفاوتی با ادوار گذشته کرده است؟
بهطور کلی سازمان تأمیناجتماعی همانطور که از نام آن هم برمیآید، سازمانی در وهله اول اجتماعی است. سازمانی که بهواسطه ماهیت و مأموریت خود با بیش از 47 میلیون نفر از افراد جامعه در حوزه تأمین نیازهای پایه فعالیت دارد. این عدد چه به جهت کمیت و چه به جهت تنوع، مستلزم بهرهگیری از سطح بالای ارتباطات است. ارتباطاتی که قسمت اعظم آن با استفاده از رسانه انجام میشود. از طرفی با توجه به تنوع حوزههای فعالیت سازمان میبایست ضمن اطلاعرسانی خدمات سازمان، پاسخگویی بههنگام و شفافی را در مواجهه با فضای رسانهای و افکار عمومی داشته باشد. به همین دلیل اولین تلاش در حوزه رسانهای سازمان ناظر به تقویت وجه اطلاعرسانی از نظر کیفیت و وسعت جریانهای ارتباطی بوده است. یک بخش آن با استفاده از ظرفیتهای درونی سازمان پیگیری و بخشی نیز از طریق تعامل مثبت با سایر رسانههای محیطی سازمان انجام شده و به لطف خداوند متعال نتایج قابلتوجهی در پی داشته است. از میان آنها میتوان به هجدهمین جشنواره شهید رجایی در بخش موضوعی و در زمینه تبیین دستاوردها و اطلاعرسانی اشاره کرد که مطابق نتایج آن سازمان تأمیناجتماعی در بین ۱۰۷ دستگاه ملی که امتیازهای آنها در سامانه «دولتسنج» اعلام شده، با کسب نمره کامل در کنار دستگاههای برتر کشور در این زمینه قرار گرفت و در جشنواره ملی روابطعمومیهای برتر وزارت کار نیز 12 رتبه برتر توسط روابطعمومی سازمان تأمیناجتماعی در بخشهای ستادی و استانی کسب شد. لذا تلاش بر آن است تا با استفاده از ظرفیتهای مختلف ضمن پاسخگویی بههنگام نسبت به مسائل مرتبط با سازمان، تبیین خدمات نیز به صورت مطلوب پیگیری و اجرا شود.
در پایان مهمترین برنامه و اولویت روابط عمومی سازمان برای سال آینده چیست؟
ما در بخش طرحهای بیمهای سازمان تأمیناجتماعی کمپینهای تبلیغاتی متعددی را جهت آگاهی مردم عزیز فراهم کردهایم که با آغاز سال جدید به اجرا درمیآیند. همچنین در راستای هوشمندسازی تأمیناجتماعی مورد تأکید مدیرعامل محترم سازمان، با هماهنگی همکاران مرکز فناوری و اطلاعات و آمار کمپینهای تبلیغاتی جدیدی را طراحی کردهایم که به اجرا خواهیم گذاشت. در کنار این مسائل حضور و مشارکت فعال در نمایشگاههای اقتصادی، فرهنگی و رسانهای با دو رویکرد تبیین پتانسیلهای سازمان تأمیناجتماعی در حوزه مأموریتی خود و همچنین آگاهسازی جامعه مخاطب از خدمات سازمان را مدنظر داریم. توسعه فعالیت روابطعمومیهای سازمان در سطح استانی، مدیریت درمان و اداراتکل بیمه از دیگر برنامههای روابطعمومی است که انشاءلله با تلاش همکاران به ثمر خواهد نشست.