printlogo


معاون اقتصادی سازمان تأمین‌اجتماعی تأکید کرد
افزایش 40 درصدی سودآوری طی دو سال مالی
بیش از نیمی از جمعیت کشور جزو بیمه‌شدگان تأمین‌اجتماعی هستند و طبیعی است باید برای صیانت از دارایی‌های این قشر و تأمین آینده آن‌ها در دوران بازنشستگی، دقت نظر بسیاری صورت گیرد و امور مالی و سرمایه‌گذاری‌های سازمان با موشکافی لازم انجام شود. بر این اساس است که معاونت اقتصادی سازمان تأمین‌اجتماعی اهمیتی ویژه پیدا می‌کند. در دوره مدیریتی جدید نیز در این راستا اقدامات متعددی انجام شده و در نتیجه تدابیر اندیشیده شده سودآوری این سازمان بیش از 40درصد رشد داشته است. در زمینه وضعیت شرکت‌های تابعه سازمان، تسویه مطالبات دولت و برنامه‌ریزی‌های اقتصادی صورت گرفته به گفت‌وگو با مصطفی سوری، معاون اقتصادی سازمان تأمین‌اجتماعی پرداختیم که مشروح آن در ادامه آمده است.

در دولت سیزدهم تسویه‌حساب دولت با سازمان تأمین‌اجتماعی چگونه بوده و این روند چه تفاوتی با دولت‌های قبل دارد؟ این پرداختی‌ها چه تأثیری در فعالیت‌های سازمان داشته است؟
با روی کارآمدن دولت مردمی سیزدهم، شاهد افزایش تعاملات بین دولت و سازمان بوده‌ایم که این مهم در کنار افزایش سطح کیفی سهام دریافتی، بر کاهش زمان وصول مطالبات نیز تأثیر چشم‌گیری داشته است. به‌گونه‌ای که مبلغ وصول مطالبات از دولت در سال 1400 به میزان نزدیک به دوبرابر و در سال 1401 به میزان بیش از دوبرابر از مبلغ وصول شده سال 1399 رشد نشان می‌دهد (مبلغ وصول شده از دولت در سال 1400، به میزان 749,745 میلیارد ریال و در سال 1401، به میزان 855هزار میلیارد ریال است). در سال 1402 پیگیری‌های لازم برای وصول 700هزار میلیارد ریال از مطالبات سازمان انجام و طی مصوبات ابلاغی، مجوز واگذاری 17درصد سهام متعلق به دولت در شرکت کشتیرانی، 20درصد سهام متعلق به دولت در شرکت پالایش نفت کرمانشاه و هشت درصد سهام پالایش نفت شازند اخذ شده است. مراحل بعدی آن شامل ارزش‌گذاری و نقل‌و‌انتقال سهام نیز در دست پیگیری است. هرچند برخی تغییرات در سهام مشمول واگذاری قابلیت پیش‌بینی دارد، اما تلاش بر دریافت بهترین سهام و کسب انتفاع حداکثری برای ذی‌نفعان سازمان تأمین‌اجتماعی است. این دستاوردها به‌واسطه اقدامات و پیگیری‌های لازم جهت درج تبصره‌های مرتبط با وصول مطالبات سازمان از دولت در قالب قوانین بودجه سنواتی کل کشور و متعاقبا بهره‌مندی حداکثری از ظرفیت‌های موجود در تبصره‌های مذکور ناظر بر صدور اوراق بهادار اسلامی ازجمله اسناد خزانه، دریافت سهام شرکت‌های با قابلیت تقسیم سود و نقدشوندگی بالا صورت پذیرفته است.
در حال حاضر وضعیت سرمایه‌گذاری‌های سازمان تأمین‌اجتماعی در چه شرایطی است و این منابع چه آورده‌ای برای سازمان دارد و چگونه از این منابع صیانت می‌شود؟
 با روی کارآمدن دولت مردمی احیای واحدهای تولیدی تابعه سازمان در دستور کار قرار گرفته و گزارش‌های واصله از شرکت‌های تابعه حاکی از افزایش بالغ بر 40درصدی سودآوری در دو سال مالی اخیر است. این امر به مدد برنامه‌های تحولی حوزه معاونت اقتصادی و سرمایه‌گذاری محقق شد. اهم دستاورد سازمان نیز احیا و بازگشت مجدد شرکت هپکو به‌عنوان یک مسئله و چالش ملی پس از قریب بر 20 سال بوده، به نحوی که شرکت مذکور در سال مالی اخیر موفق به شناسایی سود شده است.
درخصوص صیانت از ذخایر و دارایی‌های سازمان تأمین‌اجتماعی چنانکه این مهم در بندهای «3» و «4» سیاست‌های حوزه تأمین‌اجتماعی ابلاغی مقام معظم رهبری نیز مورد تأکید قرار گرفته، همان‌طور که پیش‌تر عنوان شد سعی بر این بوده تا در طبقاتی از دارایی، سرمایه‌گذاری شود که حائز این خصیصه بوده و به‌رغم تورم بالای حاکم بر فضای کلان اقتصاد کشور، از هدررفت ارزش دارایی‌ها جلوگیری شود.

مهم‌ترین پروژه‌ها و طرح‌های به نتیجه رسیده به‌منظور حفظ و ارتقای ارزش ذخایر و دارایی‌های بیمه‌شدگان طی دو سال اخیر چه بوده است؟
با توجه به این‌که در دولت‌های قبل، پروژه‌های بسیاری به تصویب رسیده بود، اما به دلیل ضعف در مطالعات امکان‌سنجی و عمدتا شرایط حاکم بر اقتصاد کشور و همچنین مشکلات مترتب بر امر تأمین مالی، با تأخیر زمانی و بعضا سلب ارزش پروژه در طی زمان مواجه شده بودند. با آغاز به‌کار دولت سیزدهم و استقرار تیم مدیریتی جدید در سازمان تأمین‌اجتماعی، بررسی متقن و دقیق مطالعات امکان‌سنجی مسبوق و جدید ارائه شده از سوی شرکت‌ها مورد نظر قرار گرفت و پروژه‌های کلیدی و زیرساختی ازجمله ستاره نفت خلیج فارس به مرحله بهره‌برداری رسید. همچنین در ذیل هلدینگ‌های تخصصی شستا بسیاری از پروژه‌های کلیدی و مرتبط با نیاز کشور به مرحله بهره‌برداری رسیده که این مهم منجر به تولید اقلام دارویی جدید، محصولات جدید در حوزه معادن و فلزات و همچنین صنایع پتروپالایشی شده و رکورد جدیدی از تولید در بسیاری از محصولات شرکت‌های تابعه ثبت شده است. 
از طرفی دریافت سهام شرکت‌های ارزشمند در قبال وصول مطالبات از دولت مردمی سیزدهم ارزش دارایی‌های سازمان و تأمین منافع بیمه‌شدگان عزیز را افزایش داد. در کنار این مهم با پیگیری برنامه‌های تحولی مرتبط با بالارفتن بهره‌وری و بازدهی شرکت‌های تابعه و برنامه‌های نظارتی، شاهد بهبود عملکرد این شرکت‌ها و افزایش سودآوری بالغ بر 40 درصد سالانه در دو سال اخیر بوده‌ایم. همچنین اصلاح ساختار مالی و مدیریتی شرکت‌های فوق، منجر به افزایش ارزش بازار شرکت‌ها و متعاقبا دارایی‌های سازمان تأمین‌اجتماعی شده است.

به عنوان سؤال آخر در معاونت اقتصادی سازمان تأمین‌اجتماعی برای سال آینده چه چشم‌اندازی ترسیم شده و این چشم‌انداز چگونه هدف‌گذاری شده است؟
سازمان تأمین‌اجتماعی به‌عنوان بزرگ‌ترین صندوق بازنشستگی کشور، با یک‌سری بایدها و نبایدهای قانونی و بالادستی ازجمله سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه تأمین‌اجتماعی، اصل (44) قانون اساسی، برنامه هفتم توسعه و قوانین بودجه سنواتی کل کشور مواجه است. به همین خاطر تلاش شده تا ضمن لحاظ کردن منافع سازمان  در قوانین در دست تدوین، همچون برنامه پنج‌ساله هفتم و بودجه سال 1403 کل کشور، به سوی تحقق قوانین مذکور و تحقق اهداف این سازمان در حوزه اقتصادی و سرمایه‌گذاری که ناظر بر افزایش سهم منابع حاصل از این حوزه در پوشش تعهدات سازمان تأمین‌اجتماعی است، حرکت شود. تحقق چشم‌انداز مذکور از دو بعد بهبود و ارتقای بازدهی و بهره‌وری شرکت‌های تابعه و همچنین بازچینی و حرکت به سمت سبد بهینه سرمایه‌گذاری‌ها ضمن رعایت قوانین بالادستی مقدور خواهد بود.