printlogo


هم‌سویی تأمین‌اجتماعی در اجرای طرح‌های کلان نظام سلامت
سازمان تأمین‌اجتماعی به‌عنوان بزرگ‌ترین نهاد بیمه‌ای کشور نقش برجسته‌ای در مشارکت و هم‌سویی با طرح‌های کلان نظام سلامت دارد. در سال‌های اخیر شاهد همکاری تأمین‌اجتماعی در اجرای طرح‌های بزرگی مانند پزشک خانواده، طرح تحول سلامت، نسخه الکترونیک و دارویار بودیم. دامنه این همکاری تا تحقق سایر برنامه‌های حوزه سلامت مانند حمایت از بیماران خاص، درمان نازایی و غربالگری بیماری‌هایی ازجمله سرطان، دیابت و فشارخون کشیده شده است.

تأمین‌اجتماعی در هماهنگی با نظام سلامت، از دو سال گذشته پوشش بیمه‌ای بیماران اوتیسم و سرطانی را در دستور کار خود دارد؛ به نحوی که علاوه بر اجرای بسته خدمات اوتیسم، غربالگری سه سرطان شایع پستان، دهانه‌رحم و روده بزرگ در بسیاری از مراکز درمانی تأمین‌اجتماعی در سراسر کشور به اجرا درمی‌آید. علاوه بر آن مراکز درمانی سازمان در دو سال گذشته با ابتکار عمل، روش‌های نوینی را در جراحی‌های دشوار ابداع کرده‌اند. 
پوشش بیمه‌ای اوتیسم
شهریورماه سال 1400 توجه خاص به مشکلات افراد دارای اوتیسم، هزینه‌های درمانی و مراقبت‌های ویژه از آنان آغاز شد. در این سال شورای‌عالی بیمه سلامت کشور، بسته خدمات اوتیسم را در سطوح سه‌گانه تصویب و به سازمان‌های بیمه‌ای ابلاغ کرد. بر همین مبنا گسترش چتر بیمه‌ای مبتلایان به اوتیسم در دستور کار سازمان قرار گرفت. میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی در تیرماه سال 1401 اعلام کرد که این سازمان در تلاش است تا خدمات مربوط به اوتیسم را ارتقا دهد. موسوی با تأکید بر اینکه نظام سلامت کشور تلاش دارد تا کیفیت و کمیت خدمات درمانی اوتیسم را افزایش دهد، گفت: «براساس مصوبه شورای‌عالی بیمه، به ۴۷ قلم داروی بیماران خاص، مزمن و صعب‌العلاج بیمه تعلق گرفت و بیماران تحت‌پوشش سازمان تأمین‌اجتماعی، از این پس امکان تهیه این داروها با حمایت بیمه‌ای را خواهند داشت.»
تیرماه همان سال موسوی بار دیگر ضمن تأکید بر گسترش ارائه خدمات به افراد مبتلا به اوتیسم، اعلام کرد داروهای مورد نیاز بیماران فوق، تحت‌پوشش بیمه قرار گرفته است. به گفته مدیرعامل سازمان، مبتلایان به اوتیسم، به‌دلیل عدم پوشش بیمه‌ای و گران بودن خدمات، امکان بهره‌مندی از درمان بخش‌های خصوصی را نداشتند، اما از این پس چنین خدماتی قابل دسترسی است. 
آذرماه سال 1401 حمایت بیمه‌ای از افراد مبتلا به اوتیسم تا ۱۲سالگی افزایش یافت. در همین زمان مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی خبر داد، به‌ موجب مصوبات شورای‌عالی بیمه، مقرر شده همه خدمات مورد نیاز مبتلایان به اوتیسم در قالب پوشش بیمه‌ای انجام شود. در نهایت در دی‌ماه سال 1402 موسوی اعلام کرد که پوشش هزینه خدمات درمانی مبتلایان به اوتیسم در بخش دولتی به صددرصد رسیده و در بخش خصوصی هم ۸۰‌درصد هزینه‌ها بسته به مالکیت مرکز درمانی پرداخت می‌شود.
مجموعه این تصمیمات و تحت‌پوشش بیمه قرار گرفتن خدمات درمانی و دارویی اوتیسم، بار هزینه‌های گزاف این بیماری را از دوش خانواده‌ها برداشته است. سازمان تأمین‌اجتماعی درنظر دارد پوشش حمایت خود را به بزرگسالان دارای اوتیسم نیز گسترش دهد.
غربالگری سرطان
 در تأمین‌اجتماعی
بیماری سرطان در سال‌های اخیر افزایش یافته و دومین عامل مرگ‌ومیر شناخته می‌شود. سازمان تأمین‌اجتماعی جهت ایفای رسالت خویش در پاسخگویی به نیازهای درمانی بیمه‌شدگان، پا را از محدوده درمان بیماران فراتر گذاشته و طرح‌های گوناگونی برای پیشگیری از بیماری‌ها و حفظ سلامت بیمه‌شدگان، ارائه کرده است. براین اساس، طرح غربالگری سرطان پستان، دهانه‌رحم و روده بزرگ در بسیاری از مراکز ملکی تأمین‌اجتماعی به‌صورت رایگان به اجرا درمی‌آید. بی‌تردید، ارائه این خدمات علاوه بر پیشگیری، امکان تشخیص بیماری در مراحل اولیه را آسان کرده و موجب درمان‌ مؤثرتری می‌شود. 
رویکرد سلامت‌محور بخش درمان تأمین‌اجتماعی و توجه ویژه این سازمان به سالمندان و میانسالان تحت‌پوشش، محور برنامه‌های معاونت درمان سازمان تأمین‌اجتماعی قرار دارد. در همین زمینه، دکتر مهدی اسلامی، معاون درمان سازمان تأمین‌اجتماعی، گفت: «آمار ابتلا به برخی از انواع سرطان‌ها ازجمله سرطان روده بزرگ و پستان که پنج سرطان شایع کشوری هستند روبه افزایش است. با توجه به لزوم تشخیص زودهنگام بیماری‌ها و شروع درمان به‌موقع، اجرای طرح‌های غربالگری سرطان روده بزرگ و سینه از سال 1400 در مراکز درمانی ملکی سازمان آغاز شده و از سال 1401 تاکنون، پیشرفت قابل‌توجهی داشته است.»
طبق آماری که معاون درمان سازمان تأمین‌اجتماعی ارائه کرده، در سه‌ماهه اول سال 1402، به‌ترتیب تعداد افراد شرکت کننده در طرح غربالگری سرطان سینه 5‏/117‌درصد، تعداد افراد ارجاع شده به ماموگرافی 3‏/179‌درصد، تعداد افراد با ماموگرافی مثبت 8‏/198‌درصد، تعداد افراد نمونه‌برداری شده 2‏/188‌درصد و تعداد سرطان شناسایی شده 1‏/323‌درصد نسبت به آمار سه‌ماهه اول سال 1401، رشد داشته است.
به گفته اسلامی، آمار غربالگری سرطان روده بزرگ در مراکز درمانی ملکی تأمین‌اجتماعی با رشد قابل‌توجهی مواجه بوده است. در سه‌ماهه اول سال 1402، تعداد افراد شرکت‌کننده در طرح غربالگری 96‌درصد، تعداد افراد با Fit مثبت 2‏/177‌درصد، تعداد افراد کولونوسکوپی شده 7‏/145‌درصد و تعداد سرطان شناسایی شده 3‏/314‌درصد نسبت به آمار سه‌ماهه اول سال 1401 افزایش نشان می‌دهد. 
جراحی‌های شگفت‌انگیر 
در مراکز ملکی
توجه سازمان تأمین‌اجتماعی تنها به ارائه خدمات بیمه‌ای و پیشگیری از بیماری‌ها معطوف نیست. پزشکان متخصص و مجرب این سازمان در درمان بیماری‌ها هم روش‌های جدیدی ابداع کرده‌اند که برخی از آن‌ها شگفت‌آورند. مروری بر برخی اعمال جراحی که در مراکز درمانی این سازمان انجام شده گواهی بر این مدعاست.
29 شهریورماه سال 1400: سزارین مادر باردار مبتلا به کرونا در بیمارستان خاتم‌الانبیاء(ص) گنبدکاووس با موفقیت انجام شد. تیم اتاق عمل این مرکز درمانی با ازخودگذشتگی موفق به انجام این عمل جراحی پرریسک شدند.
9 آبان‌ماه سال 1400: پزشک متخصص زنان و زایمان بیمارستان تأمین‌اجتماعی سنندج، طی یک عمل جراحی نادر، موفق به خارج کردن توده شش کیلوگرمی تخمدان از شکم مادر 52ساله شد. دکتر معصومه اردلان‌نیا، پزشک متخصص زنان و زایمان شاغل در بیمارستان تأمین‌اجتماعی سنندج این عمل جراحی را به‌صورت عمل جراحی باز انجام داد.
23 دی‌ماه سال 1400: اولین عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا به روش بیهوشی اسپاینال (بی‌حسی نخاعی بدون بیهوشی با سطح بی‌حسی بالا) در بیمارستان تأمین‌اجتماعی 17شهریور مشهد انجام شد. همچنین برای نخستین‌بار عمل جراحی با بیهوشی تحت نورومانیتورینگ عصبی در بیمارستان تأمین‌اجتماعی فارابی مشهد صورت گرفت. این عمل جراحی بر روی بیماری با عود تومور نخاعی بود که برای کاهش خطرات و ریسک‌های عصبی از تکنیک پیشرفته بیهوشی تحت نورومانیتورینگ عصبی در آن استفاده شد.
12 خردادماه سال 1401: نخستین عمل جراحی دندانپزشکی تحت بیهوشی روی یک کودک در خراسان جنوبی و در محل بیمارستان تأمین‌اجتماعی حضرت
 ابوالفضل العباس(ع) بیرجند انجام شد. 
23 شهریورماه سال 1401: برای اولین‌بار در کشور عمل جراحی تیروئید بدون برش بر روی گردن و از طریق دهان، توسط یکی از پزشکان فوق‌تخصص جراحی توراکس در بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان انجام شد. به گفته دکتر بهنام یزدانی، متخصص جراحی عمومی و فوق‌تخصص توراکس عمل جراحی تیروئید ترانس اورال که از راه دهان ممکن می‌شود، روشی نوین است که تاکنون در 15کشور تست شده و این جراحی برای اولین‌بار در ایران با روش جدید و بدون نیاز به برش روی گردن انجام شد.
13 شهریورماه سال 1401: نخستین عمل جراحی به روش لاپاراسکوپی در شرق مازندران در بیمارستان بوعلی نکا از واحد‌های تابعه مدیریت درمان تأمین‌اجتماعی استان مازندران با موفقیت صورت پذیرفت. 
13 آذرماه سال 1401: برای اولین‌بار در بیمارستان تأمین‌اجتماعی شهید چمران ساوه، با انجام عمل جراحی «فلپ» چسبندگی پوست یک بیمار آزاد و بافت تشکیل شده جابه‌جا شد. دکتر اسماعیل طالبیان این عمل جراحی را در بیمارستان شهید چمران ساوه انجام داد. 
7 دی‌ماه سال 1401: جراحی بازسازی رباط صلیبی خلفی بدون پیچ‌گذاری که روشی نوین با مدت نقاهت کمتر است، برای اولین‌بار در بیمارستان تأمین‌اجتماعی سلمان فارسی بوشهر، بر روی زانوی یک ورزشکار آسیب‌دیده انجام شد. عمل جراحی بازسازی رباط صلیبی خلفی، یکی از مشکل‌ترین عمل‌های جراحی آرتروسکوپی زانو است.
16 بهمن‌ماه سال 1401: انجام یک جراحی پیشرفته قلب به روشی ابتکاری در بیمارستان تأمین‌اجتماعی شهید لواسانی موجب نجات جان یک پدر 36ساله شد. آنوریسم عارضه‌ای است که معمولاً در آئورت یا سرخرگ‌هایی که مغز، پاها یا دیواره قلب را تغذیه می‌کنند روی می‌دهد. اگر آنوریسم رشد کند، مانند یک بمب ساعتی عمل می‌کند که می‌تواند موجب خونریزی خطرناک یا حتی مرگ بیمار شود.
9 آبان‌ماه سال 1402: با استفاده از یک دستگاه پیشرفته پزشکی برای تعیین موقعیت دقیق ابزارهای جراحی در داخل جمجمه، تیم جراحی مغز و اعصاب بیمارستان تأمین‌اجتماعی دکتر شریعتی اصفهان، جراحی تومور مغزی خانمی ۴۲ساله را با موفقیت به پایان رساند. 
5 آذرماه سال 1402: اولین عمل جراحی تعویض هم‌زمان دریچه آئورت به ‌همراه آئورت صعودی - موسوم به عمل بنتال - و تعویض هم‌زمان دریچه میترال که یک جراحی پیشرفته قلب است، در بیمارستان شریعتی اصفهان متعلق به سازمان تأمین‌اجتماعی بر روی بیماری 75ساله موفقیت‌آمیز بود.  
24 دی‌ماه سال 1402: جدیدترین روش جراحی بازسازی لیگامان صلیبی قدامی (ACL) که سیستم بدون پیچ نامیده می‌شود و به‌تازگی از سوی یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی ابداع شده، در بیمارستان شهید دکتر فیاض‌بخش تهران متعلق به سازمان تأمین‌اجتماعی توسط دکترمحمدتقی خسروانی مقدم انجام شد.
26 دی‌ماه سال 1402: با استفاده از یک روش جراحی پیشرفته و بهره‌گیری از انرژی کوانتوم، فشار‌های عصبی وارده به نخاع مردی 44ساله که سبب اختلال و محدودیت حرکتی این بیمار شده بود، توسط تیم جراحی مغز و اعصاب بیمارستان تأمین‌اجتماعی 
خاتم‌الانبیاء(ص) گنبدکاووس، با موفقیت حذف شد.