ورزشهای مفید برای بیماران سرطانی
سطح و وضعیت فعالیت ورزشی در مبتلایان به سرطان متفاوت است و قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدی، باید حتماً با پزشک در تماس بود. با این حال انواع ورزشهای زیر میتواند برای مبتلایان به سرطان بسیار مفید باشد:
تمرینات تنفسی: بسیاری از افراد مبتلا به سرطان دچار تنگی نفس و مشکل در تنفس میشوند که احتمالاً آنها را از انجام فعالیتهای روزانهشان باز میدارد. به همین دلیل تمرینات ساده تنفسی میتواند به بهبود استقامتشان کمک کند و انجام فعالیتهای روزانه را آسانتر کند. یکی از تمرینات تنفسی کلیدی «تنفس دیافراگمی» نام دارد. تنفس دیافراگمی باعث تقویت دیافراگم میشود که ماهیچهای بین ریهها و شکم شما و همچنین عضلات شکم است.
تمرینات هوازی: برای همه افراد مبتلا به سرطان بسیار مؤثر است. ورزشهای هوازی سبب میشود که ضربان قلب بالا برود و در نتیجه اکسیژن و خونرسانی در بدن افزایش یابد. تمرینات هوازی را میتوان در منزل یا بیرون از خانه انجام داد. این تمرینات شامل دوچرخهسواری، پیادهروی، شنا و دویدن روی تردمیل است. بهتر است این تمرینات هوازی را در محیطهای نشاطآوری مانند پارک انجام دهید تا تمرینات هوازی علاوه بر سلامت جسم برای روحیه هم مثبت واقع شود. مطالعاتی که روی اثربخشی ورزش در توانبخشی بیماران سرطانی بعد از درمان با دوز بالای شیمیدرمانی و پیوند مغز استخوان انجام شده، نشان داده که ورزش هوازی آمادگی بیماران سرطانی را افزایش داده و به همراه آن خستگی در این گروه بیماران کم شده است.
تمرینات قدرتی: نوعی از ورزش درمانی که باید در سرطان انجام شود، تمرینات قدرتی برای قدرت و ایجاد عضله است. این تمرینات قدرتی را میتوان با بلند کردن وزنههایی متناسب با قدرت و وزن خود با رعایت اصول آن، انجام داد. ورزشها و تمرینات قدرتی به داشتن عضلات قویتر کمک میکنند. بسیاری از مبتلایان به سرطان در طول درمان، عضلات خود را از دست میدهند و دچار افزایش چربی میشوند. انجام ورزشهای آموزش مقاومت برای این افراد مفید است.
حرکتهای کششی: حرکتهای دیگر، حرکات کششی است که به منظور تقویت عضلات و مفاصل باید انجام شود؛ زیرا ممکن است در طی درمان اندامها دچار مشکلاتی شوند. شما با انجام اینگونه درمانها جلوی این مشکلات را خواهید گرفت.
ورزشهای تمرکزی: همچنین علاوه بر ورزشهایی که برای شما ذکر شد میتوانید از ورزشهای تمرکزی مانند یوگا بهره ببرید. این ورزش جزو ورزشهای هوازی نیست، اما میتواند علاوه بر سلامت جسم بر مشکلات روحی نیز مؤثر واقع شود.
لذت از تمرین: از ورزش کردن لذت ببرید تا تأثیر بیشتری برای شما داشته باشد. هر زمانی که تصمیم به ورزش درمانی در سرطان دارید بهتر است یک نفر را همراه خود ببرید تا با شما ورزش کند و با یکدیگر از ورزش کردن لذت ببرید.
ورزش درمانی: بعضی از فعالیتهایی که در منزل انجام میدهید میتواند به نوعی ورزش درمانی در سرطان محسوب شود. به عنوان مثال باغبانی کردن و رسیدگی به باغچه فعالیتی است که تمام بدن درگیر فعالیتهایی است که میتواند برای بدن مفید باشد. ممکن است بخواهید در منزل ورزش کنید، شما میتوانید با پخش کردن یک موزیک شاد به فعالیت فیزیکی بپردازید. این کار باعث لذتبخشتر شدن ورزش خواهد شد. در حین انجام دادن فعالیتهای فیزیکی زیاد آب بنوشید تا آب از دست رفته بدن تأمین شود.