فرهنگسازی، پیشنیاز خدمات الکترونیک
دامون خدابنده شهرکی تأمیناجتماعی
نوبتدهی تلفنی مراکز درمانی ملکی سازمان از سال 1389 آغاز شد و در راستای تکمیل بستر خدمات غیرحضوری به شیوههای مختلف اینترنتی، کد (USSD)، اپلیکیشن موبایل و نیز دستگاههای وبکیوسک در نیمه دوم سال 1396 به اجرا درآمد.
حداقل 10 درصد نوبتها بهصورت غیرحضوری و در بستر الکترونیک ارائه میشود و این شیوه اجرا بر اساس تصمیمات هر مدیریت درمان تا 80 درصد افزایش مییابد. همچنین در راستای گسترش نوبتدهی بیمارستانها وبسایت نوبتدهی (API) به عنوان بستری برای مشارکت شرکتهای نرمافزاری در ارائه خدمات نوبتدهی راهاندازی شده است. نرمافزارهای نوبتدهی امکان ارائه خدمات انعطافپذیر را برای مراکز فراهم کرده و امکان توسعه این خدمات را تا حدی که بیشترین ظرفیت پذیرش بیماران از طریق نوبتدهی غیرحضوری انجام شود، میسر میکند.
اخیراً از سوی وزارت بهداشت شبکه یکپارچه نوبتدهی مراکز درمانی آماده بهرهبرداری شده و سازمان تأمیناجتماعی نیز در طرح مذکور مشارکت و همکاری لازم را خواهد داشت. برای این منظور اقدامات نرمافزاری درحال پیادهسازی است. در حال حاضر سالانه بیش از 35 میلیون نوبت غیرحضوری در مراکز درمانی ملکی تحقق مییابد. میزان استقبال مردم از دریافت این شیوه نوبت، متفاوت است و برای نمونه در استان خراسان رضوی 80 درصد و در استان زنجان 35 درصد نوبتها به شیوه الکترونیک انجام میشود. با توجه به برنامهریزیهای انجام شده، ظرفیت نوبتهای غیرحضوری با بهرهگیری از ابزارهای الکترونیک افزایش خواهد یافت. لازم به ذکر است در صورت بروز شرایط بحرانی و اضطراری نظیر قطعی اینترنت و شبکههای مخابراتی امکان نوبتدهی حضوری با ظرفیت محدود در مراکز درمانی پیشبینی شده است. به هر روی لزوم فرهنگسازی به منظور استفاده بهینه از خدمات غیرحضوری پیشنیاز اساسی توسعه خدمات الکترونیک به شمار میرود و در این مسیر نیازمند توجه و برنامهریزی مناسب هستیم.