راههای پیشگیری از شیوع وبا
برای پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال به وسیله آب و مواد غذایی از جمله بیماریهای اسهال و حفظ سلامت خود و اطرافیان در منزل، تفریحگاهها، پارکها و در حین مسافرت به نکات زیر توجه کنید.
- همیشه از آب لولهکشی تصفیه شده استفاده کنید و چنانچه از سلامت آب در دسترس اطمینان ندارید و از آب چاه، آب تانکرهای غیرکلر زده، آب چشمهها، آب قناتها و... استفاده میکنید، ابتدا آن را به مدت نیمساعت جوشانده و پس از سرد کردن مصرف کنید و یا کلرزنی کنید.
- از یخهای قالبی و کارخانهای غیربهداشتی استفاده نکنید زیرا در آب مصرفی، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا و یا سایر میکروبها وجود دارد.
- هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و یا از نوشیدنیها و غذاهای با بستهبندی مطمئن و بهداشتی استفاده کنید و به هیچ عنوان در رودخانهها یا آبهای مشکوک شنا نکنید.
- از آشامیدن آبهای مشکوک در پارکها، باغها و فضای سبز و از مصرف آب آشامیدنی که در منبعهای آب و سقاخانههای کنار خیابان که دارای لیوان مشترک هستند و آبی که در اتوبوسهای بین شهری که با استفاده از ظروف عمومی و یخهای قالبی برای سرد کردن آن، عرضه میشود، جداً خودداری کنید.
- برای نوشیدن آب از لیوان شخصی استفاده کنید. در هنگام غذا خوردن از ظروف و قاشق و چنگال شخصی استفاده کنید.
- از مصرف مواد غذایی آماده، آبمیوه و آب هویج، آب زرشک، معجون، فالوده، بستنیهای غیرپاستوریزه و غیر کارخانهای، بلال، فال گردو، ساندویچ، سالاد و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنیهایی که توسط فروشندگان دورهگرد عرضه میشود جداً خودداری کنید.
- همیشه از شیر و فرآوردههای لبنی پاستوریزه استفاده کنید یا شیر را به مدت ۲۰ دقیقه قبل از مصرف بجوشانید.
- حتیالامکان تا برطرف شدن خطر سرایت وبا، از مصرف سبزیجات، کاهو، کلم، خیار، گوجهفرنگی و... خودداری و در صورت لزوم آن را طبق روشهای مرسوم ضدعفونی و سپس مصرف کنید.
- در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را که قابل شستوشو و پختن مجدد نیستند در کنار میوه و سبزیجات نشُسته و گوشت خام قرار ندهید.
- در مراسم عمومی همانند جشنها، عروسیها و... حتیالمقدور از مصرف سبزیجات، سالاد، میوه و بستنی خودداری کنید مگر آنکه کاملاً از شسته و ضدعفونی شدن و پاستوریزه بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
- حتیالامکان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید.
- غذاها و مواد خوراکی باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگهداری شود.
- از قرار دادن سبزی و میوهجات نشُسته و ضدعفونی نشده در یخچال جداً خودداری کنید.
- قبل از غذا خوردن دستهای خود را با آب و صابون خوب بشویید.
- قبل از تهیه و توزیع غذا و قبل از غذا یا شیردادن به کودک حتماً دستها را با آب و صابون بشویید.
- دستها را بعد از اجابت مزاج (رفتن به توالت)، شستن و تمیز کردن کودک و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات، گوشت، ماهی و مرغ با آب و صابون بشویید.
- زباله را در کیسههای مخصوص زباله جمعآوری و از انباشت آن خودداری کرده و در محل مخصوص جمعآوری زباله قرار دهید.