printlogo


رئیس فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته:
می‌توان با کمک صادرات از شرایط اقتصادی فعلی بیرون رفت
رئیس فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته بر این نکته تأکید دارد که بهره‌گیری صحیح از ظرفیت‌های صادراتی و مهیاکردن زیرساخت‌ها در این حوزه می‌تواند منجر به توسعه اقتصادی و برون‌رفت از شرایط فعلی شود.

به گزارش «آتیه نو» حمیدرضا صالحی، رئیس فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته در ارتباط با نقش صادرات در وضعیت اقتصادی کشور، گفت: «در افق ۱۴۰۴ و چشم‌انداز ۲۰ساله کشور قرار بود ۸۰ درصد درآمدهای صادراتی کشور برگرفته از صادرات غیرنفتی باشد، اما در این مسیر زیرساخت‌ها را با دست خودمان منهدم کردیم و از برنامه سوم به بعد بر اساس آموزه‌های اشتباه، مسیر اقتصاد را کج رفتیم.» وی گفت: «ما در این مدت به سمت ارزپاشی رفتیم و به این ترتیب زیرساخت‌های مهم توسعه صادرات لطمه خورد و آسیب دید. قیمت ارز را به‌طور تصنعی پایین نگه‌داشتیم که این موضوع باعث تضعیف صادرات شد.» صالحی ادامه داد: «حتی در سطح منطقه هم نتوانستیم سیاست‌های کاملی را دنبال کنیم و در سایر بازارها با توجه به بحث‌های مرتبط با برجام در نهایت عقب ماندیم و نتوانستیم روابط بانکی داشته باشیم. بدین‌ترتیب موانع داخلی و خارجی دست به دست هم داد تا صادرات حتی زمانی که نرخ ارز چند برابر شد توسعه پیدا نکند.» این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه هرگاه قدرت ریال کاهش یابد بهترین فرصت برای رشد صادرات است، گفت: «اگر ما به این موضوعات اهمیت بدهیم این امکان هست که وضعیت فعلی اصلاح شود.»

 نیاز به وزیری برای بخش بازرگانی
 رئیس فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته همچنین گفت: «اگر دولت یک وزیر برای بخش بازرگانی بگذارد و در سیاست‌ها و بودجه حمایت‌های لازم را برای بازرگانان در نظر بگیرد، شرایط ارتباط با کشورهای دیگر را فراهم کند و در سفرهایی که دارد توسعه صادرات را نیز مدنظر قرار دهد، اقتصاد کشور می‌تواند از شرایط فعلی خارج شود.» وی با بیان اینکه در این زمینه اتاق بازرگانی می‌تواند اثرگذاری خاص خود را داشته باشد، تأکید کرد: «دولت می‌تواند برخی مسئولیت‌ها در زمینه صادرات و توسعه بازارهای خارجی را به این اتاق محول کند و در کشورهایی که ارتباط سیاسی خوبی با آن‌ها داریم با بخش خصوصی همراهی کند. 

لزوم چاره‌اندیشی برای رفع موانع 
صالحی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به موقعیت جغرافیایی ایران پرداخت و گفت: «ما کشوری چهارفصل داریم، بین شرق و غرب دنیا واقع شده‌ایم و نیروی کار و انرژی ارزان هم داریم. با این پتانسیل‌ها می‌توانیم در عرصه صادرات ‌حرف‌های بسیاری برای زدن داشته باشیم، اما باید به‌طور اساسی ریشه همکاری ما با همسایه‌ها و سایر کشورها محکم شود و سندهای همکاری مختلفی به امضا برسد تا بتوانیم در قالب آن‌ها به توسعه روابط اقتصادی خود بپردازیم.»  رئیس فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته همچنین به بحث تعاملات سیاسی و تأثیر آن در توسعه اقتصادی اشاره کرد و افزود: «اگر زمانی ما با عربستان دست به اصلاح روابط سیاسی می‌زنیم، خوب است نمایندگان بخش خصوصی نیز دعوت شوند تا ببینیم چه ظرفیت‌هایی وجود دارد. با توجه به شرایط حتی ممکن است در همکاری با این کشور بتوان از برخی بازارهای منطقه‏ای بهره برد. در مورد همسایگانی مانند عراق می‌توان با عربستان سرمایه‌گذاری کرده و زیرساخت‌ها را اصلاح کرد. اما به هرصورت در این زمینه مشکلاتی وجود دارد و مثلاً عراق برای ما یک حساب بانکی باز نمی‌کند.» وی ادامه داد: «باید بپذیریم تحریم‌ها مشکلاتی در روابط تجاری ما ایجاد کرده و بانک‌های کشورهای مختلف برای همکاری با ما موانعی پیش رو دارند که باید برای رفع این موانع چاره‌اندیشی شود.» صالحی در پایان گفت: «آماده نبودن این زیرساخت‌ها حتی روی رویدادهایی مانند نمایشگاه‌های ما نیز تأثیر می‌گذارد و اثر نمایشگاه‌ها را به مراتب کمرنگ‌تر می‌کند.»