printlogo


پیش‌لرزه‌های تورم در صنعت بیمه اروپا
باز‌تعریف بخش‌های مهمی از صنعت بیمه در اروپا به سرعت اتفاق افتاده و در حال تکوین است. بیمه نیز در حال پیشرفت از بیمه کاغذی به دیجیتال و از طرح‌های محافظت به پیشگیری است. این تحولات همه جنبه‌های صنعت بیمه را نیز تحت تأثیر خود قرار داد. سرعت تحول صنعت بیمه به‌ویژه متأثر از همه‌گیری کرونا و رکود اقتصادی فعلی در اروپا، وجود یک استراتژی چابک و متمرکز بر آینده را به امری حیاتی تبدیل کرده است. رفتارها و انتظارات مشتری‌ها در صنعت بیمه هرگز تا به این اندازه ناپایدار نبود، به همین دلیل احتمالاً پیش‌بینی مؤسسه‌ رتبه‌بندی فیچ در گزارش جدید خود مبنی بر «وخامت» اوضاع صنعت بیمه در اروپا، از هر چیزی به واقعیت نزدیکتر است.

 Fitch Ratings یکی از پیشروترین مؤسسات رتبه‌بندی اعتبار، تفسیر و تحقیق بازارهای سرمایه جهانی، در آخرین گزارش خود درباره بازار بیمه اروپا معتقد است که در صورت تداوم تورم بالا و افزایش نرخ بهره، چشم‌اندازهای بخش بزرگی از صنعت بیمه اروپا می‌تواند بدتر شود. پیش‌بینی مؤسسه فیچ بر اساس یک سناریوی اقتصادی برآورد شده که تورم را در اروپا در حد متوسط تا زیاد برای سال ۲۰۲۳ در نظر گرفته است.
طبق نظر این مؤسسه به استثنای بیمه عمر، بخش‌های دیگر بیمه در اروپا از وضعیت موجود بدترین آسیب را خواهند دید. به‌ویژه آن‌ بخش‌هایی از بیمه که استراتژی فروش بیمه در تعداد بالا را دارند (بیمه‌های فراگیر) از تورم و کمبود ذخایر ناشی از آن آسیب بیشتری می‌بینند. در مقابل بخش‌هایی از صنعت بیمه که استراتژی خدمات بیمه‌ای در ابعاد محدود اما قیمت بالاتر را به کار می‌برند، ریسک آسیب‌پذیری کمتری دارند.
همچنین نرخ تورم بالا می‌تواند منجر به فشار حاشیه‌ای برای کسب‌وکار بیمه‌های فراگیر در بازارهایی شود که رقابت شدید یا فشار اجتماعی توانایی بیمه‌گران را برای افزایش قیمت‌ها محدود می‌سازد.
به استثنای بیمه‌های عمر، آن شرکت‌های بیمه که سطح ذخیره مالی پایینی‌ دارند و یا قدرت آنها در قیمت‌گذاری تعیین‌کننده نیست، متأثر از تورم، بیشتر در معرض خطر ارزیابی منفی و افت سهام قرار خواهند داشت.
بر اساس این ارزیابی، بیشترین فشار بر صنعت بیمه در ایتالیا، بریتانیا و فرانسه خواهند بود. ایتالیا دارای نسبت بالایی از بیمه مسئولیت شخص ثالث وسايل نقلیه است. در بریتانیا نیز بازار بیمه بسیار رقابتی و به همین دلیل حاشیه سود شرکت‌های بیمه اندک است. در فرانسه هم شرکت‌های بیمه‌ای به استثنای بیمه عمر با درخواست‌های دولت برای اعطای تخفیف به مشتریانی مواجه هستند که با تورم بالا دست‌و‌پنجه نرم
 می‌کنند.
در بخش بیمه عمر، صنعت بیمه در اروپا با حجم بالای استراتژی‌های سنتی بیمه که توسط دارایی‌های زودبازده پشتیبانی می‌شود عمل خواهد کرد و ذی‌نفعان شاهد افزایش نرخ‌های بهره خواهند بود.
صنعت بیمه عمر در فرانسه و آلمان بارزترین نمونه‌ها از این دست هستند و انتظار این است که اثرات مثبت میان‌مدت بر سرمایه و درآمد شرکت‌های بیمه، اثرات منفی کوتاه‌مدت افزایش نوسانات سرمایه‌گذاری، نرخ‌های ناقص بالاتر و کاهش حجم کسب‌وکارهای جدید را 
جبران کند.
مؤسسه فیچ چشم‌انداز بخش بیمه عمر آلمان را به صورت خنثی منعکس می‌کند. به طور کلی بیمه عمر در آلمان یک محیط عملیاتی مختلط، با بهبود بازده سرمایه‌گذاری و موقعیت سرمایه‌ای قوی است که کاهش کسب‌و‌کارهای جدید و محیط سرمایه‌گذاری به کلی نامطمئن می‌تواند این بخش از صنعت بیمه در آلمان را تضعیف کند. نوسانات در بازارهای با درآمد ثابت و سهام، تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری دارایی‌های بیمه عمر را دشوارتر می‌کند. به علاوه افزایش شدید تورم درآمدهای مصرف‌کنندگان را کاهش می‌دهد؛ بنابراین انتظار این است که تقاضا برای محصولات بیمه عمر در سال ۲۰۲۳ کاهش یابد.