printlogo


پیوستن سازمان تأمین‌اجتماعی به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند
پیشگامی در ارائه خدمات غیرحضوری
وزیر ارتباطات‌ و فناوری اطلاعات با اعلام پیوستن سازمان تأمین‌اجتماعی به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند در صفحه اجتماعی خود، این سازمان را یکی از سازمان‌هایی معرفی کرد که بسیار زودتر از مهلت قانونی به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند متصل شده است. البته موضوع الکترونیکی شدن خدمات تأمین‌اجتماعی مربوط به حال حاضر نیست و این رویه چند سالی است که بزرگترین سازمان بیمه‌گر کشور را در رأس خدمات غیر‌حضوری قرار داده است.

مراجعه به شعب سازمان تأمین‌اجتماعی برای دریافت خدمات بیمه‌ای و درمانی، از جمله امور سخت و زمانبری بود که تا همین چندسال قبل، هر بیمه‌شده‌ای ناچار به انجام آن می‌شد و بدون تردید، معطلی چندساعته و ایستادن در صف‌های طولانی برای دریافت یک خدمت از عمده‌ترین دلایل نارضایتی بیمه‌شدگان از این سازمان به شمار می‌آمد. به اذعان مسئولان سازمان تأمین‌اجتماعی سالانه 96 میلیون مراجعه به شعب تأمین‌اجتماعی صورت می‌گرفت؛ در سال 99‌، نهضت تسهیل ارائه خدمات تأمین‌اجتماعی از طریق غیرحضوری کردن خدمات به راه افتاد و سازمان تأمین‌اجتماعی طرحی نو درانداخت و پروژه‌ای موسوم به «3070» را به اجرا درآورد که ثمره آن کاهش مراجعه مردم به شعب و سهولت دسترسی به خدمات بود و به‌‌رغم آنکه در ابتدای اجرای طرح نارضایتی‌های بسیاری به علت اختلالات سیستمی ‌و ناآشنایی کاربران و همچنین پرسنل شعب در تأمین‌اجتماعی نسبت به این سامانه وجود داشت، اما اکنون جای خود را در میان بیمه‌شدگان باز کرده و عمده تعهدات سازمان تأمین‌اجتماعی از طریق سامانه خدمات غیرحضوری ارائه می‌شود.

کاهش مراجعات حضوری
طرح ۳۰۷۰، نوزدهم آبان‌ماه سال 99 کلید خورد تا با غیرحضوری شدن 30 خدمت مهم و پرمراجعه تأمین‌اجتماعی، 70 میلیون از بار مراجعه به شعب کاسته شود. کاهش ترافیک، کاهش چرخه انتقال ویروس کرونا، در دسترس بودن ۲۴ ساعته خدمات در هفت روز هفته، عدم محدودیت مکانی در دریافت خدمت و در نهایت افزایش رضایتمندی مخاطبان سازمان از جمله مزایای اجرای این طرح بود. این طرح با تغییر در مدیریت ارشد سازمان تأمین‌اجتماعی به مرور بهبود یافت تا جایی که امروز شمار خدمات الکترونیک سازمان به ۴۲ خدمت افزایش یافته است.

نسخ الکترونیک
سازمان تأمین‌اجتماعی در کنار پروژه توسعه خدمات غیرحضوری، حذف صدور دفترچه‌های کاغذی و نسخه‌نویسی الکترونیک را نیز در دستورکار خود قرار داد و از اسفندماه سال 1399 بود که سازمان اعلام کرد دیگر دفترچه بیمه درمان کاغذی صادر نخواهد کرد. به این ترتیب مراجعه به پزشک و مراکز درمانی و احراز هویت بیمه‌شدگان از طریق ارائه کارت ملی، شناسنامه و یا جلد دفترچه بیمه امکان‌پذیر است. سازمان تأمین‌اجتماعی همچنین پیشگام اجرای قانونی شد که سال‌ها معطل مانده بود. با وجود نارسایی‌هایی که این طرح در آن زمان داشت، پیشبرد نسخه‌نویسی و نسخه‌پیچی الکترونیک را می‌توان از دستاوردهای مهم این سازمان بیمه‌گر بزرگ دانست. در حال حاضر طبق اعلام میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی «در بحث خدمات الکترونیک سلامت هم زمانی که ما سازمان تأمین‌اجتماعی را تحویل گرفتیم، درصد اجرایی شدن نسخه الکترونیک حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد بود که در حال حاضر، هم در حوزه نسخه‌نویسی و هم در حوزه نسخه‌پیچی به آمار الکترونیکی بودن بیش از ۹۰ درصد نسخه‌ها رسیده‌ایم.»

تأمین اجتماعی من
البته سازمان تأمین‌اجتماعی علاوه بر دو اقدام مهم در حوزه فناوری الکترونیک، برنامه‌های جانبی دیگری را نیز پیش برد که از جمله آنها می‌توان به اپلیکیشن موبایلی «تأمین اجتماعی  من» نیز اشاره کرد که در تیرماه سال جاری و با هدف تسهیل ارائه خدمات و افزایش دسترسی خدمات سازمان تأمین‌اجتماعی برای مخاطبان راه‌اندازی شد که به واسطه آن، تمام بیمه‌شدگان، مستمری‌بگیران و کارفرمایان می‌توانند به خدمات مختلفی چون مشاهده و اعتراض به سوابق بیمه‌پردازی، مشاهده سوابق تلفیقی، درخواست انواع کمک هزینه‌های کوتاه‌مدت و هدیه ازدواج، انعقاد قرارداد بیمه دانشجویان، مشاهده نسخ خدمات درمانی، نمایش احکام و فیش حقوقی مستمری‌بگیران و انواع خدمات مرتبط با کارفرمایان دسترسی پیدا کنند.
پیوستن به پنجره واحد خدمات دولت هوشمند
اما خبر دیگری که در شهریورماه امسال به صورت عمومی ‌منتشر شد، پیوستن سازمان تأمین‌اجتماعی به پنجره ملی خدمت دولت هوشمند بود. پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، ارائه‌دهنده خدمات دولتی به ‌صورت یکپارچه، سریع و آسان به عموم مردم است. با تصویب و ابلاغ مجلس شورای اسلامی ‌در قالب قانون بودجه سال ۱۴۰۱، دستگاه‌های اجرایی و نهادهای عمومی ‌مکلف شدند «پنجره واحد خدمات هوشمند» خود را بر اساس الزامات مصوب شورای اجرایی فناوری اطلاعات حداکثر تا شهریورماه سال ۱۴۰۱ راه‌اندازی کرده و حداقل یک‌سوم از خدمات اختصاصی خود را با اولویت خدمات پرکاربرد از طریق این پنجره ارائه دهند. طبق اعلام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، همه دستگاه‌های اجرایی کشور موظف شده بودند تا پایان شهریور ماه امسال پنجره واحد خدمات هوشمند خود را راه‌اندازی و به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند متصل کنند. در همین راستا سازمان تأمین‌اجتماعی در نیمه اول سال جاری به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند متصل شد که این اقدام، قدردانی و تشویق وزارت ارتباطات را نیز در پی داشت و زارع‌پور، وزیر ارتباطات با بیان اینکه «سازمان تأمین‌اجتماعی زودتر از مهلت قانونی، به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند متصل شده است» گفت: «خوشبختانه یکی از دستگاه‌هایی که در دولت سیزدهم و در جریان شکل‌گیری دولت هوشمند، خیلی زودتر از مهلت قانونی، به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند متصل شد، سازمان تأمین‌اجتماعی بود. این سازمان با اتصال و اشتراک بانک‌های اطلاعاتی خود در پنجره ملی تا الان قادر به ارائه ۴۲ خدمت برخط به میلیون‌ها بیمه‌شده است که در گذشته مجبور بودند با صرف وقت، هزینه و انرژی قابل توجهی، خود را برای دریافت خدمات مورد نیاز به مراکز تأمین‌اجتماعی برسانند.» زارع‌پور همچنین تأکید کرد که «امروز میلیون‌ها هموطن برای خدماتی چون دریافت سابقه خدمات بیمه، محاسبه مبلغ مستمری بازنشستگان، بیمه کارگران ساختمانی، خدمات سلامت، پرونده الکترونیک، دریافت تأییدیه از مراجع پزشکی، درخواست کمیسیون پزشکی، هدیه ازدواج و نسخه الکترونیکی دیگر نیازی به مراجعه حضوری به مراکز تأمین‌اجتماعی در شهر و روستا را ندارند و در هر ساعت از شبانه‌روز و در زمان بسیار کوتاهی می‌توانند این خدمات را به ‌صورت کاملاً رایگان دریافت کنند.» به این ترتیب، در حال حاضر سازمان تأمین‌اجتماعی در سامانه خدمات الکترونیک و غیرحضوری خود که از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند نیز در دسترس است، قادر به ارائه انواع خدمات بیمه‌ای به 45 میلیون بیمه‌شده، کارفرما، بازنشسته و مستمری‌بگیر تحت پوشش این سازمان است و مسیر تعالی به سمت توسعه خدمات الکترونیک و فناورانه را طی می‌کند.