آشپزی علاوه بر مهارت یک شغل پولساز هم به شمار میآید، اما ورود به آن با وجود آسان بودن مقدماتی دارد که باید حتما رعایت شود. یکی از این مقدمات عضویت در اتحادیه آن است. البته اتحادیههای مختلفی برای کمک به آشپزها در ایران وجود دارد، اما یکی از مهمترین این اتحادیهها، اتحادیه چلوکباب و چلوخورشت است که علاوه بر توجه به چلوکبابیها بر ساندویچفروشیها و مراکز تهیه غذا نیز نظارت دارد. برای ورود به اتحادیه پیش از هرچیز باید براساس یکی از دو رسته چلوکباب یا تهیه غذا، شرح وظایف مربوطه را مطالعه و به استانداردهای آن عمل کرد.
یکی از مقدمات لازم برای ورود به این حوزه آن است که آشپزها و مسئولان آشپزخانه فضایی با متراژ ۱۰۰ متر برای راهاندازی چلوکبابی و برای مراکز تهیه غذا فضایی با متراژ ۵۰ متر فراهم سازند. در مرحله بعد باید سه تاییدیه از سازمان بهداشت، شهرداری و قوه قضاییه ارسال شود تا بتوانند پروانه کار را از این اتحادیه دریافت کنند. البته این پایان راه نیست و در طول دوره فعالیتشان به کمک بازرسان اتحادیه مرتب به روند کاری آنان از نظر کیفیت، بهداشت و کمیت نظارت خواهیم داشت.
همچنین ما به منظور تضمین کیفیت اعضای خود در اتحادیه چلوکباب و چلوخورشت کمیسیونی به نام کمیسیون فنی دایر کردهایم. عملکرد این کمیسیون به صورتی است که پس از انجام مراحل اولیه و پیش از صدور پروانه کار، آزمونهایی از سوی کمیسیون فنی برگزار میشود که باید با موفقیت آن را پشت سر بگذارند. هزینه شرکت در این آزمون بر مبنای قانون ثابت اتاق اصناف رقمی حدود ۸۰۰ هزار تومان است.
در بحث کسبوکار هم میبینیم که بازار آشپزها بازاری دائمی است و چندان تحت تاثیر گذر فصلها قرار نمیگیرد. البته در این بازار رقابتی علاوه بر آشپزهای بدون پروانه کار، که بهعنوان آشپز سیار یا خانگی مشغول به کار هستند، چند وقتی است که شاهد حضور آشپزخانههای آنلاین و استارتآپی هستیم و میبینیم که استقبال خوبی هم از آنان شده است. بهشخصه معتقدم حتی استارتآپها و مشاغل آنلاین این حوزه نیز باید برای ادامه فعالیت جدی خود در این حوزه و جذب بازار هدف به سراغ اتحادیه بیایند و پروانه لازم برای کار را از این اتحادیه کسب کنند تا از مزایای عضویت در اتحادیه چلوکباب و چلوخورشت بهرهمند شوند.
مهمترین مزیت عضویت در اتحادیه آن است که اطمینان مردم بهعنوان مشتری جلب میشود و میتوانند به بهداشت، سلامت و کیفیت غذاهای پختهشده توسط آن آشپز یا آشپزخانه اطمینان کنند. اهمیت این عضویت وقتی بیشتر میشود که میبینیم هرروز شمار آشپزخانههای خانگی یا سیار بدون مجوز بیش از پیش میشود و گاهی غذاهایی بدون کیفیت یا فاقد سلامت را در اختیار مصرفکننده میگذارند. در این فضا وجود اتحادیه و عضویت در آن میتواند تضمینی بر کیفیت غذای یک آشپزخانه باشد، کما اینکه در صورت وجود تخلف یا نارضایتی نیز اتحادیه مرجعی برای رسیدگی به شکایات مشتریان خواهد بود و به این ترتیب خیال مشتری از خرید خدمت آسوده خواهد شد.
علاوه بر این حضور در این اتحادیه میتواند باعث حل مشکلات فعالان این حوزه و بهبود زندگی شغلی آنان شود. این اتحادیه با تلاشهایی که برای پیشرفت هرچه بیشتر انجام میدهد و همچنین با استفاده از مسائل آموزشی و علمی و استفاده از تجربیات فراوان اعضای اتحادیه میتواند در پیشبرد اهداف خود که افزایش کیفیت خدمات است، تاثیر بسیاری داشته باشد.
در بحث سرشماری و تعداد اعضای این اتحادیه نیز باید بگویم که درحالحاضر حدود یک هزار عضو پروانهدار در سطح شهر تهران داریم. البته این رقم، آمار اعضای ساکن و فعال در محدوده شهر تهران است و در مناطقی ازجمله شهر ری و شمیرانات اعضای اتحادیه به صورت مستقل سرشماری میشود. با نگاهی به آمار اعضای این اتحادیه در تهران میتوان بهراحتی دید که تعداد آشپزها و آشپزخانههای تهیه غذا در کشور نیز روبهرشد است.
بر همین اساس هم میتوان گفت بازار حوزه آشپزی همیشه داغ است و میتوان بهعنوان یک شغل تمامعیار به آن نگاه کرد. شغلی که در کنار تحریک خلاقیت، درآمدزایی خوبی به همراه خواهد آورد.