printlogo


یادداشت
چالش‌های موقت نسخه‌نویسی الکترونیک
مهدی اخوان - متخصص جراحی عمومی بیمارستان تامین‌اجتماعی دکتر شریعتی اصفهان

 
قطعا هر کار نو و هر تغییر تازه در حوزه سلامت، ابتدا با برخی مخالفت‌ها و مقاومت‌های پراکنده‌ روبه‌رو خواهد شد، اما هرچه طرح جلوتر برود و جا بیفتد، آن تغییرات نهادینه می‌شوند و کارها روی روال می‌افتند. در خصوص حذف دفترچه‌های بیمه هم همین قضیه صادق است. یعنی شاید معدود پزشکانی پیدا شوند که در ابتدا به اجرای طرح حذف دفترچه بیمه‌ها راضی نباشند و همان سیستم سنتی نسخه‌نویسی کاغذی را ترجیح بدهند، اما با گذر زمان از حجم این مقاومت‌های اولیه کاسته می‌شود.
همچنین اگرچه نسخه‌نویسی الکترونیک و حذف دفترچه‌های کاغذی باعث می‌شود صرفه‌جویی جدی در نظام سلامت ایجاد شود و میزان خطاهای نسخه‌نویسی کاهش پیدا کند، اما باید مراقب بود که این نسخه‌نویسی الکترونیک به کاهش ارتباط چشمی و چهره به چهره پزشک با بیمار منجر نشود، زیرا گاه از سوی برخی بیماران می‌شنویم که می‌گویند با اجرای حذف دفترچه بیمه‌ها، برخی پزشکان کمتر از گذشته با بیمار حرف می‌زنند و مدام مشغول کار با نرم‌افزار نسخه‌نویسی جدید هستند. البته معتقدم این مشکلات موردی هم حل می‌شود، زیرا هنوز این سیستم برای بسیاری از پزشکان ما جدید است و کار کردن و تسلط به این نوع نسخه‌نویسی نیاز به گذر زمان دارد.
نکته دیگری که باید در نسخه‌نویسی الکترونیک اصلاح شود، این است که در نرم‌افزار نسخه‌نویسی الکترونیک هنوز گزینه انتخاب برخی داروها و خدمات پاراکلینیکی برای پزشکان تعریف نشده است و این سیستم همچنان به اصلاح و ارتقا نیاز دارد. از آنجا که در این سیستم جدید نسخه‌نویسی، سوابق بیمار محفوظ می‌ماند، کار پزشکان برای تشخیص بیماری و انتخاب درست فرآیند درمان تسهیل خواهد شد. البته این مسئله به شرطی است که از بار مراجعه سرپایی به یک پزشک کاسته شود، زیرا اگر صف مراجعه بیماران به یک پزشک بسیار شلوغ باشد، برای پزشک فرصتی باقی نمی‌ماند که بخواهد سوابق بیمار را بررسی کند. به طور کلی می‌توان گفت طرح حذف دفترچه بیمه‌ها، هم برای بیمار و هم برای پزشک، دستاوردهای متعددی به همراه خواهد داشت که البته باید برای قضاوت نهایی درباره این طرح، منتظر گذر زمان بود تا این طرح را در بازه‌ای بلندمدت بررسی کرد.