printlogo


20 روز یا 30 روز؟ مسأله این است!
فریبا کرمی روزنامه‌نگار

استان خوزستان با دارا بودن بنادر صیادی و تجاری زیاد، دارای هشت شعبه بندری ویژه است که بیمه صیادان را پوشش می‌دهند. بر اساس آمار این هشت شعبه، حدود 13 هزار و 390 صیاد در خوزستان مشغول به فعالیت 
هستند. 
بر اساس گفته‌های ضیا صباغ، معاون بیمه‌ای اداره‌کل تأمین‌اجتماعی استان خوزستان، تفاهمنامه‌ای در گذشته بین صیادان و سازمان اداره‌کل شیلات و بنادر به منعقد شده که بر اساس آن لیست بیمه‌‌ای صیادان شناورهای باری و مسافربری از جنس چوب و فایبرگلاس با احتساب 27 درصد کمک دولت ارسال شود.  معاون بیمه‌ای اداره‌کل استان خوزستان در گفت‌وگو با آتیه‌نو با بیان اینکه صیادان و شاغلان در شناورهای کشتی‌های فلزی چه در بخش باری و چه در بخش مسافربری مشمول معافیت کمک دولت نمی‌شوند، گفت: «بیشترین تعداد صیادان این استان (در هشت شعبه یاد شده) صیادانی هستند که در شناورهای باری و مسافربری چوبی و فایبرگلاس مشغول بوده و لیست‌شان با کمک دولت رد می‌شود و ما فقط 7 درصد سهم بیمه شده را از کارفرما وصول می‌کنیم.» صباغ با بیان اینکه این صیادان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند، گفت:‌ «پیگیری‌های زیادی برای حل مشکلات صیادان صورت گرفته؛ اما باید گفت اساساً چون رابطه مزدبگیری و کارگری و کارفرمایی بین این صیادان و کارفرمای‌شان وجود ندارد؛ پس مشمول قانون کار نیستند و بر این اساس 3 درصد بیمه بیکاری از آنها وصول نمی‌شود.»
وی درباره بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور توضیح داد: «قانون بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور صرفاً برای مشمولان آن تصویب شده است؛ یعنی بیمه‌شدگان و شاغلانی که در کارگاه‌های مشمول قانون کار مشغول به کار 
هستند. 
این افراد در صورتی‌که درخواست خود را به کمیته‌های مربوط در اداره کار تحویل دهند می‌توانند از قانون بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور بهره‌مند 
شوند. 
دیگر شاغلان نیز مشمول قانون کار نمی‌شوند و سازمان تأمین‌اجتماعی حق بیمه بیکاری نیز از آنها نمی‌گیرد. این افراد به‌ هیچ‌وجه نمی‌توانند از قوانین مشاغل سخت و زیان‌آور استفاده کنند و اساساً مشمول این قانون نیستند. در واقع یک منع قانونی برای این افراد وجود دارد.»
صباغ ادامه داد: «در ارتباط با بحث متولی بازنگری در بیمه صیادان نیز باید گفت معمولاً دستورالعمل‌هایی که برای ما در شعب می‌آید، از سوی اداره‌کل حق وصول بیمه ابلاغ می‌شود. در این میان اگر نیاز به بازنگری خاصی وجود داشته باشد، معمولاً بازنگری‌های لازم از طریق این اداره این انجام می‌شود و در پایان وظیفه ما، تنها اجرایی کردن این دستورالعمل‌هاست.»
معاون بیمه‌ای اداره‌کل تأمین‌اجتماعی استان خوزستان در ادامه گفت: «این صیادان معمولاً یک خواسته ثابت از سازمان دارند. با توجه به اینکه امکان دارد این افراد دو تا سه هفته در دریا باشند، معمولاً لیست بیمه‌ای آنان بر اساس مجوز سفرهای دریایی صادر می‌شود. این در حالی است که ما از آنها می‌خواهیم که آنها لیست کامل ماهیانه برای ما ارسال کنند. در این زمینه توجیه آنها این است که لازم است تا لیست حق بیمه آنها کامل باشد، چون این افراد زمانی که در خشکی نیز حضور دارند، مشغول تعمیرات و آماده‌سازی کشتی‌ها برای حضور مجدد در دریا هستند.» 
وی افزود: «آنها معتقدند در روزهای باقیمانده نیز از ظرفیت کاری‌شان استفاده می‌شود. درخواست آنها این است که لیست کارکرد ماه را به صورت کامل ارسال کنند. با توجه به اینکه خواسته آنها منطقی است، پیشنهاد می‌شود با یکسری بازرسی‌های تحقیقاتی و گزارش کامل و گرفتن مجوزها و مستندات، بتوان این صیادان را از بیمه کامل (با دریافت حق بیمه کامل) بهره‌مند کرد.»