شمیرانات یکی از شهرستانهای استان تهران است که در دامنههای البرز جنوبی واقع شده است. این شهرستان از شهر شمیران، شامل تمامی منطقه یک شهرداری تهران، بخش وسیعی از منطقه سه و شرق و شمال منطقه دو و بخشهای لواسانات و رودبار قصران تشکیل شده است. شهر شمیران در مجاورت شهر تهران و در شمال و شمال شرق آن قرار دارد. به علت گسترش تدریجی شهر تهران، شمیران امروز به نوعی در شهر تهران ادغام شده و تحت نظارت مناطق یک و دو و سه شهرداری تهران اداره میشود. در تاریخ ۲۴ دی ماه ۱۳۹۶ به پیشنهاد استاندار تهران و با صدور حکمی از سوی وزیر کشور، دکتر سیاوش شهریور به عنوان فرماندار شهرستان شمیرانات منصوب شد. خبرنگار ویژهنامه استانی آتیهنو به منظور اطلاع از وضعیت خدمات تامیناجتماعی در این شهرستان، با وی گفتوگو کرده است.
چه تعداد کارگاه فعال در شهرستان شمیران وجود دارد و بافت اجتماعی- اقتصادی این شهرستان چگونه است؟
چون در شمیرانات شهرک صنعتی وجود ندارد، کارگاهها بیشتر در حوزه مشاغل خدماتی مثل مغازهها و پاساژها فعال هستند و اگر هم بنگاه اقتصادی وجود داشته باشد، عموما بنگاههای کوچکی هستند. البته خوشبختانه در شمیرانات وضعیت اقتصادی بهتری نسبت به سایر شهرستانهای تهران داریم چون این شهرستان به طور میانگین، شهرستان نسبتا برخورداری است و هر چند هسته و پوسته آن متفاوت است و وضعیت اقتصادی ساکنان بومی آن نسبت به سایرین شاید چندان مناسب نیست، اما واقعیت این است که ساکنان آن مجموعا نسبت به سایر شهرستانهای استان وضعیت بهتری دارند. از طرف دیگر شمیرانات در روز سه برابر جمعیت ثابت خودش، میزبان مردم است و بر اساس «خودروشماری» انجام شده، روزانه 200 هزار خودرو به این شهرستان وارد میشود. در روزهای تعطیل آخر هفته هم بین 400 تا 500 هزار نفر گردشگر به شهرستان شمیران میآیند که جمعیت زیادی است. شمیرانات، بیمهشده قابل توجهی هم نسبت به جمعیتش دارد، یعنی 550 هزار نفر جمعیت و حدود 170 هزار نفر بیمهشده اصلی دارد که رقم قابل توجهی است.
عملکرد تامیناجتماعی را در شمیران چطور میبینید؟
سازمان تامیناجتماعی، جدای از بخشهای اقتصادی و هلدینگهای بزرگ سرمایهگذاری آن، نهادی خدوم و سازمانی بسیار بزرگ و گسترده است که رسالت مهمی در حوزه حمایت از بیمهشدگان بر عهده دارد. خود من شخصا بارها هم به شکل رسمی و هم به شکل غیررسمی به شعبه تامیناجتماعی در شمیرانات سرکشی کردهام. خدا را شکر هم کارشناسان و هم مدیران آن بسیار خوب و اهل کار و تعامل هستند و نسبت به حقوق شهروندی و کرامت و منزلت مراجعان و ارباب رجوع، رفتار بسیار سنجیده و محترمانهای دارند و با صبر، حوصله و خوشرویی به مراجعان پاسخ میدهند. داشتن چنین کارکنانی، سرمایه بزرگی برای سازمان تامیناجتماعی محسوب میشود. امیدواریم این محبت، حمایت و مساعدت تامیناجتماعی نسبت به مردم، در همه دستگاههای اجرایی کشور وجود داشته باشد. با این همه، واقعیت این است که بعضا ازدحام زیادی در شعبه ایجاد میشود و این نشان میدهد شهرستان شمیرانات به شعب بیشتری نیاز دارد. از طرف دیگر با توجه به اینکه تامیناجتماعی در حال حاضر هیچ مرکز درمانی فعالی در شهرستان شمیران ندارد، انتظار داریم مدیران سازمان تامیناجتماعی نسبت به ساخت بیمارستانی در این منطقه اقدام کنند. ما هم آمادگی داریم که در ساخت بیمارستان همکاری کنیم و اگر برای ساخت بیمارستان زمین مناسبی ندارند، حاضریم زمین را تهیه و در اختیار تامیناجتماعی بگذاریم.
مطلع هستید نهاد دولت به سبب تعهداتی که در سالیان مختلف در قبال حق بیمه برخی اقشار بر عهده گرفته، به سازمان تامیناجتماعی بدهی کلانی دارد که تادیه بخشی از آن در قانون بودجه سال جاری پیشبینی شده است. فکر میکنید بازپرداخت این بدهی دولت به تامیناجتماعی، چه تاثیری در وضعیت و معشیت اقشار تحت پوشش این سازمان خواهد داشت؟
به نظر من، ما هیچ راهی نداریم مگر این که دینمان را نسبت به سازمان تامیناجتماعی ادا کنیم، به ویژه اینکه بدهکار سازمان تامیناجتماعی هم هستیم. بخشی از بدهی عظیم دولت، مربوط به سازمان تامیناجتماعی است. اگر دولت سهم خود را به این سازمان ادا کند هم افراد تحت پوشش تامیناجتماعی خوشحال و راضیتر خواهند بود و هم دولت رفاه که به دنبال رضایت حداکثری بر اساس شعارها و آموزههای اسلامی و انسانی است و هدفش رفاه و تعالی مردم است، بیش از پیش به اهدافش نزدیک خواهد شد. به خاطر همین من فکر میکنم دولت باید بخشی از شرکتهایی را که قصد خصوصیسازی آنها را دارد، به تامیناجتماعی بدهد یا بعد از خصوصیسازی، وجوه آنها را به حساب تامیناجتماعی واریز کند. دولت باید بهشدت تلاش کند تا رضایت طبقه تحت پوشش تامیناجتماعی را با حمایت از این سازمان کسب کند.
به نظر شما سازمان تامیناجتماعی در شرایط اقتصادی امروز کشور، چه نقشی میتواند در صیانت از معیشت و سلامت اقشار تحت پوشش داشته باشد؟
یکی از مهمترین مولفههای تاثیرگذار بر خرسندی و آرامش مردم، امنیت اجتماعی آنان است. به عبارتی اساس و رضایت مردم، بیمه و حمایتهای اجتماعی است که در روزهای سخت، در پوشش ریسکها و تامین هزینهها، آنان را کمک و حمایت میکند. آرزوی ما این است که روزی همه ساکنان این سرزمین عزیز، حامی بزرگی چون سازمان تامیناجتماعی داشته باشند تا زیر چتر خدمات آن، شادتر و سالمتر و در رفاه زندگی کنند. به تعبیری میتوان گفت، مهمترین کارکرد تامیناجتماعی، ارتقای سرمایه اجتماعی و تعمیق امید به آینده در جامعه است. نقش تامیناجتماعی در مقاومت در برابر آثار تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان، چه در حوزه شرکتهای شستا و چه در حوزه حمایت از کارگران و بیمهشدگان واضح است. از این رو هر چه این سازمان قدرتمندتر، بهروزتر و بدون تعلل و تاخیر به نیازهای مختلف بیمهشدگان توجه کند، موجب رضایت افراد تحت پوشش و در نتیجه خرسندی عمومی از عملکرد مجموعه حاکمیت و مقاومتر شدن جامعه خواهد شد. امیدواریم این سازمان بزرگ و تاثیرگذار همیشه این توان را داشته باشد تا مستمریها، حقوق بازنشستگان و همه حمایتهای خودش را بیتاخیر به افراد تحت پوشش ارائه کند.